Slnko, seno a La3no Rodina!

La3no Cubano je world music skupina siedmych statočných, ktorý majú radi pestrosť v hudbe. Multižánrové poňatie hudby ich inšpiruje a láka k spájaniu rôznych štýlov. Ich voľná láska k hudbe možno budí paniku konzervatívnych „inžinierov“ „matematikov“ a všetkých „teoretikov“, ktorí neveria, že slovenská melodika môže fungovať vedľa exotických rytmov s funky, drum and bass s prepojením na afrobeat a balkán beat. Ale ono to funguje.                                   

Kapela vznikla v roku 2005 a turbulentnou rýchlosťou prešla od skúšania k hraniu naživo. Okrem klubov či kulturákov koncertovali aj v netradičných priestoroch, na ulici, dokonca v rómskych osadách. V lete často vystupujú na festivaloch a žiadne pódium nie je pre nich primalé, priveľké, pritesné, či priširoké. O živom hraní hovoria: „Je to pre nás láska, žúr, radosť, ľudia, dobrý pocit, že môžeme dávať ľuďom energiu, zážitok a pôžitok.“. La3no Cubano sú často na cestách. Nie je im cudzie hrávať aj po tých najzapadnutejších, najnenápadnejších kútoch Slovenska. Všade kam prišli, najprv šokovali svojou spontánnosťou, hurikánom dobrej nálady, energie a radosti, ktorá chytila ľudí za srdce a pridali sa k nim.

Videoklip „Cigano stylo“ – Uplynulo len pár týždňov a multižánrová skupina La3no Cubano má po debutovom albume aj premiérový videoklip. Natáčal sa v dedine Jeruzalem v kopaniciach pri Myjave. Je poriadne divoký a režisér Tomáš Zachar sa trochu inšpiroval bláznivými Kusturicovými filmami. Namiesto Balkánu je tu však slovenská dedina – opustená aj plná, ponurá aj veselá, triezva aj opitá hudbou.

Kapela nemala pevný scenár a sami na to hovoria: „Keď sa dalo, pridržali sme sa najbližšej „sceny“ (= záhorácky stena), dohodnutý sme mali katering, guľáš, šošovicová polievka a super šaláty. Sme flexibilní a tvoriví, hlavne keď sa takto vyvezieme niekam do prudko inšpirujúceho prostredia. Na JRD nás režírovala vedúca živočíšnej výroby“. Huslista Jano z kapely hovorí, že tvorili na mieste a skôr ako scenár využívali svoju spontánnosť . V klipe vystupujú aj miestni ľudia: „Áno, je tam folklórny súbor Krajňanec a družstvo Myjava, pani riaditeľka základnej školy Jablonka a kopec iných ľudí a frajerok , kamošov a sú tam dokonca aj kravičky ☺ K videoklipu existuje aj kratučký dokument informačno zábavného charakteru o natáčaní.“

Skladba, podľa ktorej vznikol videoklip, je inšpirovaná národom, etnikom ktorý je celý život na cestách so svojou energiou a spontánnosťou.

Album Rodina:  La3no chcú šíriť svoju hudbu, aby si ju ľudia mohli vypočuť kedykoľvek, kdekoľvek a akokoľvek, v zmysle „pôjdeme tam, kde hudba hrá“. Vytvorili imaginárne rodinné rádio, kde playlist umožňuje počúvať zadarmo všetky skladby z najnovšieho albumu.

Kapela hovorí, že to bolo „rodinné“ rozhodnutie všetkých členov. Hneď, ako sa album objavil na stránke, prehrávač sa nezastavil. Tono hovorí: Takto môžeme potešiť omnoho viac ľudí. CD si samozrejme ľudia môžu objednať na našej stránke, kúpiť na našom koncerte alebo si ho môžu napáliť od kamoša. Bolo dôležité to vydať, lebo je to naše prvé dieťa a teraz je ďalšia možnosť vydať druhé. Je to pre nás nová inšpirácia a celkovo pre nás dobrý pocit a spätnú väzbu si to vypočuť v originále. Aj keď sa CD vo všeobecnosti zle predávajú pre každú kapelu je album zhmotnenim ich tvorby, ich radosti, starosti, pohľadu na svet. Tono pokračuje: „Album Rodina je vizitka našej kvality. Našich schopnosti pracovať a tvoriť v štúdiu“. Tento album bol dokončený pred pár mesiacmi a v januári ho skupina krstila na vypredanom koncerte v KC Dunaj. Kapela pripravuje nový vizuál stránok, o ktorý sa postaral eastern- industires.org.    

                                  
O vzrastajúcej world music slovenskej scéne La3no Cubano hovorí: „World music scéna ma veľkú budúcnosť. Prepájanie sa, hľadanie súvislosti v odlišnostiach, to je budúcnosť. A o tom je aj world music. Sme radi, že môžeme byt jej súčasťou popri mnohých iných super kapelách“.

La3no Cubano sa okrem hudby venuje aj ďalším aktivitám. V rámci združenia Zvuky cez ruky a bubnovej školy Rytmika robia workshopy, koncerty a projekty pre deti zo sociálne slabšieho prostredia, alebo pre ľudí so zdravotným znevýhodneným. Tak isto robia aktivity pre detí a dospelých z utečeneckých táborov a hrávajú pre deti z rómskych osád.


https://www.la3no.com/

https://www.zvukycezruky.sk/
https://www.rytmika.sk/

                        
Zdroj: La3no Cubano
Publikoval: Redakcia GREGI.NET