Slezská lilie 2014!

Ostravský festival Slezská lilie představí v červnu legendu i muzikantský dorost. Do Ostravy přijede zpěvák legendární americké skupiny Petra – John Schlitt a kapela složená z dětí špičkových polských hudebníků Arka Noego. Kromě toho nás čeká další spousta zajímavých jmen.

Slezská lilie je jako mezinárodní křesťanský festival současné hudby, přibližuje veřejnosti opomíjený fenomén současné autorské křesťanské hudby a současně i klidnou atmosféru křesťanské sounáležitosti. Místo konání festivalu je zasazeno do městské části Ostrava – Kunčičky, která je dodnes poznamenána těžkým průmyslem. V roce 2014 se festival uskuteční na dvou venkovních pódiích, stejně jako v přilehlém kostele. Nedílnou součástí festivalu je nedělní evangelizační den; termín festivalu Slezská lilie je 14. a 15. června a v letošním roce je festival propojen s oslavou 20. výročí fungování studia Telepace v České republice.

Cílem festivalu Slezská lilie je především odstraňování bariér mezi křesťany a širokou veřejností. Jedná se o bariéry, které jsou vytvořeny mediálním tlakem, nedostatkem informací a hlavně nedostatkem společně stráveného času.

Festival se zaměřuje na rytmickou moderní hudbu známých i méně známých českých a zahraničních skupin napříč všemi hudebními styly a žánry. V programu letošního ročníku Slezské lilie figuruje vedle gospelových souborů Fusion či ArcelorMittal Gospel spolu s mnoha jinými zejména zpěvák legendární americké rockové skupiny Petra – John Schlitt.

John W. Schlitt má na svém kontě kromě pěti sólových alb více než 25 alb, které nahrál jako  sólový zpěvák skupiny Petra. Ještě předtím, v 70. letech minulého století, působil v tehdy populární rockové kapele Head East.

Společně s kapelou Petra získal John Schlitt čtyři ceny Grammy. Tato skupina také obdržela 10 cen DOVE, byla první rockovou kapelou, která se dostala do „Gospelové síně slávy“ a první křesťanskou kapelou, jejíž deska visí na stěně v Hard Rock Café. Celoživotní zápasy i kariéra kapely jsou jasným důkazem toho, že i křesťanské poselství může být založené na nejklasičtější podobě rocku. Styl Petry připomíná kapely Def Leppard, Aerosmith, Journey a možná trochu i Guns´n´Roses.

Název dnes již legendární skupina Petra je odvozen od řeckého označení pro skálu či kámen. Hudebníci spolu začali hrát v roce 1972, oficiálně kapela vznikla o dva roky později a za celou éru měla Petra jen čtyřletou pauzu, a to mezi lety 2006 a 2010. V roce 2005 totiž členové kapely oznámili, že se chystají do důchodu, ale přesto ještě odehráli pár koncertů (2007 a 2010). Nakonec se zmobilizovali a „důchod“ přerušili, od roku 2010 znovu začali hrát, v původním složení kapely pod názvem Classic Petra vydali album Back To The Rock a v roce 2011 i DVD z koncertu Back To The Rock Live. V roce 2014 oslaví kapela Petra 40. výročí od svého založení.

Kromě Johna Schlitta bude hostem festivalu také mnohokrát oceněná Lenka Dusilová. Osobitý písničkář a bavič v jedné osobě Pavel Helan k nám zavítá v rámci své „Ajfon tour“ (píseň, kterou ocenili diváci i porota v jedné z televizních soutěží) a zahraje samozřejmě také další z jeho veselých i vážnějších písní. Po delším čase v našem regionu opět zahraje oblíbená skupina Oboroh, která kromě zhudebněných Žalmů předvede i vlastní autorské písně. Postupně budeme zveřejňovat také další zajímavé interprety.

Zahraniční hosty reprezentuje slovenská kapela N.D.E., stejně jako špičková polská kapela Arka Noego, složená především z dětí křesťanských muzikantů téměř z celého Polska, která zahraje v neděli odpoledne. V neděli navštíví festival stejně jako v minulém roce otec Vojtěch Kodet. V dopoledních hodinách bude v areálu festivalu probíhat bohoslužba právě s otcem Kodetem, který také festival zakončí odpolední přednáškou.

i3

Zdroj: Iva Rejlová