Slavo Solovic pripravil unikátny projekt so Sendreiovcami, ktorý Hans Zimmer označil za fantastický!

Hra strún – tak sa volá nový spoločný projekt skladateľa Slava Solovica a Sendreiovcov. Spojenie vážnej hudby s rómskym temperamentom sa osvedčilo viackrát. Slavo Solovic už dirigoval úspešný program Sendreiovci Le Orchestroha, s ktorým bodovali na vlaňajšej Pohode.

1

Hra strún je opäť projekt, ktorý má základ v rómskej hudbe. Piesne sú ale upravené do vážnej klasickej podoby. Projekt si pozrel i svetoznámy skladateľ hudby k hollywoodskym filmom Hans Zimmer a označil ho za fantastický! V dnešnom svete, keď je extrémizmus na vzostupe, je projekt krásnym príkladom spolupráce naprieč národnosťami. Slavo Solovic a Sendreiovci sa s ním na jeseň chystajú na turné po Slovensku.

2

Vynikajúci skladateľ Slavo Solovic pripravil ďalší skvelý projekt, ktorý je spojením rómskych temperamentných rytmov a vážnej hudby. Program Hra strún nadväzuje na jeho doterajšiu úspešnú spoluprácu so Sendreiovcami.

3

„Nápad vzišiel z projektu Sendreiovci Le Orchestroha, kde sa na pódiu zišiel orchester Štátneho komorného orchestra Žilina so Sendreiovcami pod mojim dirigentským vedením. Premiéra bola na Pohode 2015. Je to spojenie vážnej hudby s rómskou ľudovou muzikou. Pretavením tohto programu do zmenšenej podoby vznikol projekt Hra strún. Do dramaturgie sme pridali aj skladby z filmu Sherlocka Holmesa – Hra tieňov, ako aj ďalšie nové piesne. Partitúru tohto projektu si odniesol z Bratislavy ako darček sám veľký Hans Zimmer. Ukázal som mu aj video, ktoré ho nadchlo,“ vysvetľuje Slavo Solovic.

4

Názov projektu Hra strún je slovnou hračkou, ktorá odkazuje na úspešnú spoluprácu Sendreiovcov so svetoznámym Hansom Zimmerom na hudbe k filmu Sherlock Holmes – Hra tieňov. Oscarový skladateľ si vtedy vybral spomedzi všetkých možností na svete práve Rómov z Kokavy nad Rimavicou.

5A

„Toto hudobné prepojenie, ktoré sa objavilo na soundtracku k filmu, bolo aj inšpiráciou pre vznik nášho koncertného programu, či už s orchestrom pod názvom Sendreiovci Le Orchestroha alebo novinky A game of strings s kvartetom.  Kontrast európskej klasickej hudby s nespútaným rómskym prejavom prináša úžasné hudobné a zvukové možnosti, dodáva Slavo Solovic.

4A

„Každé spojenie prináša obom stranám niečo nové čo oboch posúva o krôčik ďalej. Predtým to bol Hans Zimmer, teraz Slavo Solovic,“ vraví Vlado Sendrei.

6A

Povzbudením pre Slava Solovica a ostatných hudobníkov bol aj živý záujem Hansa Zimmera o tento nový projekt. Nemec, ktorý sa presadil v Hollywoode a zložil hudbu k mnohým známym filmom, označil program Hra strún za vynikajúci.

8A

V Nemecku sa o mňa nikdy nikto nezaujímal, musel som odísť do zahraničia. Myslím si, že niečo podobné sa deje aj hudobníkom u vás. Možno, že o tom, že máte to najlepšie na svete, ani neviete. A je to skutočný poklad,“  uviedol Hans Zimmer.

7A

Dnes, keď je extrémizmus na vzostupe, je naša spolupráca  príkladom toho, že je lepšie hľadať, čo nás spája a nie, čo nás rozdeľuje. Hudba je jednou z nich. Je jedno, či je to Nemec Zimmer, Róm Vlado Sendrei alebo Slovák Slavo Solovic. Sme v prvom rade muzikanti a môžeme sa vedľa seba rovnocenne postaviť. Myslím si, že v týchto časoch by sa mal ozvať každý umelec a postaviť sa predstave, že už sa budú len zakazovať predstavenia, festivaly a barbari budú vymýšľať kritériá správneho slovanského umenia,“ uzavrel Slavo Solovic.

S projektom Game of string, čiže Hra strún, sa  Sendreiovci pod taktovkou Slava Solovica predstavia na jeseň na turné.

Zdroj: Propaganda House s.r.o.
Foto: archív Slava Solovica