Slavo Milan: Chcem poukázať na to, že basová gitara nemusí byť iba nástrojom do počtu!

Bassgitarista Slavo Milan hrá od roku 2003, svoj talent rozvíjal vo viacerých skupinách a našiel sa v metalovom žánri. O tom, aké sú jeho skúsenosti a predstavy si prečítajte v nasledujúcom rozhovore.

Čo pre teba znamená hudba?
Hudba je vášeň, bez ktorej by som si nevedel predstaviť svoju existenciu. Hudba je moje všetko. Svojím spôsobom je to aj energia, ktorá ma napåňa, dobíja mňa ako osobnosť. Hudba je to, čo ma najviac baví robiť.

Aké sú tvoje skúsenosti z oblasti hudby?
Začínal som v trenčianskej hardrockovej kapele Rollcage, po nej nasledovali rôzne menšie projekty. Asi tak ako každý som si zahral aj v Metallica revival a potom nasledovali už výhradne metalové formácie V Bratislave som bol pri zrode metalovej kapely Axis, s nimi sme pobehali celé Slovensko. V roku 2008 som sa stal členom melodic death metalovej formácie Erratum, v ktorej sa moje pôsobenie nedávno ukončilo.

Slavo1

Znamená to teda, že momentálne si na voľnej nohe?
Presne tak.

Máš predstavu, ktorým smerom sa chceš ďalej uberať?
Moje predstavy majú veľmi jasné a presné kontúry, ale budem sa musieť držať možností, ktoré sa naskytnú. Nevylučujem však sformovanie celkom nového súboru pozostávajúceho iba z troch nástrojov – gitara, basa, bicie a, samozrejme, spev. Zober si napríklad Panteru alebo Rage Against The Machine – aj týmto obsadením sa dá urobiť brutálny groove, a to je to presne to, čo chcem. Robiť energickú muziku, ktorá prejde celým tvojím telom a nenechá ťa stáť na jednom mieste.

Prečo iba tri nástroje?
Základnou myšlienkou vytvorenia tohto formátu je poukázanie na to, že basová gitara nemusí byť iba nástrojom do počtu, ale chcem vyzdvihnúť jej kreatívny potenciál. V predošlých súboroch sa mi to nedarilo do takej miery, ako by som si predstavoval.

Slavo

Vieš si teda predstaviť niekoho konkrétneho, s kým by si chcel spolupracovať?
Keďže poznám len profesne zadaných muzikantov, nebránim sa ani novým kontaktom. Ak by sa mi chcel niekto ozvať, môže na slaveno.milan@gmail.com

Predpokladám, že máš nejaké hudobné vzory, ktoré ťa ovplyvnili ako pri tvorení, tak pri hraní.
Veľmi správne. Súvisí to aj s obdobiami, ktorými som prechádzal. Úvodný zásah do formovania mojej osobnosti muzikanta mali Roger Glover a Ritchie Blackmore z Deep Purple. Avšak najsilnejší vplyv mal na mňa Cliff Burton z kapely Metallica. V súčasnosti sú to kapely Dope, Soilwork, Lamb Of God, Exodus, Trivium a Mudvayne.

Aké sú tvoje ambície, čo by si chcel dosiahnuť?
Dostať sa čo najvyššie a stále robiť to, čo ma baví, pretože vždy je čas a priestor ísť ďalej a vyššie. Chcem sa obklopiť ľuďmi, ktorí majú rovnaké ambície ako ja, pre ktorých muzika nie je iba aktivitou na vyplnenie voľného času a s ktorými bude fungovať tá povestná chémia. Chcem proste tvoriť, nahrávať, koncertovať.

Držím palce, aby ti všetko vyšlo tak, ako si predstavuješ. Ďakujem za rozhovor a želám veľa úspechov!
Ja ďakujem za poskytnutý priestor a tvoj čas.

Otázky kládla: Sjekellka
Publikoval: Redakcia GREGI.NET