Slávny Rím Federica Felliniho exkluzívne uvedie Kino Lumière v digitálne reštaurovanej podobe.

Len na jedinej projekcii bude možné v Kine Lumière vidieť snímku Rím (1972) Federica Felliniho v digitálne reštaurovanej podobe. Premietne sa pri príležitosti januárového 100. výročia narodenia tohto významného talianskeho režiséra s osobitým filmovým rukopisom. Podujatie je súčasťou projektu Znovuobjavené filmové klenoty, ktorého zámerom je predstaviť filmový archív Cineteca di Bologna a upozorniť na dôležitosť reštaurovania a digitalizácie klasických diel. Projekcia sa uskutoční v pondelok 27. januára o 19.30 hod.

Taliansky režisér Federico Fellini je jedným z najväčších a najvplyvnejších tvorcov svetovej kinematografie, jeho filmy sú výnimočné pre svoju obraznosť a spôsob rozprávania. Rím je v jeho tvorbe špecifický, Fellini sa v ňom vyznáva z lásky k mestu a jeho obyvateľom, k mestu plnému kontrastov a histórie. Svoju poctu Rímu vyjadruje prostredníctvom voľne prepojených epizód. Film je kombináciou dokumentárnych pasáží a snových vízií, mozaikou obrazov, faktov a fantázie, ktorými divákov sprevádza chlapec prichádzajúci do legendárneho mesta z Rimini, mladý muž, pohltený pulzujúcim životom, a nakoniec filmár usilujúci sa zachytiť jedinečnú atmosféru mesta.

„Mesto Rím tu nie je Rímom, ale je to Fellini maskovaný tehlami, mínometmi a zrúcaninami. Fellini, ktorý nenájde cestu medzi telom a dušou a nemôže nájsť spojenie medzi mladosťou a svojím významom,“ vyjadril sa o Felliniho filme Rím svetoznámy americký filmový kritik Roger Ebert. „Jeho darom je nakrúcať  filmy, kde je všetko jasné a zároveň nič nie je jednoduché. To bola dilema, ktorej čelil aj Felliniho predstaviteľ vo filme 8 ½. Nemohol nájsť zmysel svojho života. Je to dilema, ktorej čelíme všetci každý deň.“ Film mal v čase svojho vzniku premiéru na MFF v Cannes, bol aj talianskym kandidátom na Oscara v kategórii najlepší cudzojazyčný film, hoci sa do úzkeho výberu nedostal. V Kine Lumière sa bude premietať v digitálne reštaurovanej podobe, do ktorej bol spracovaný laboratóriami L‘Immagine Ritrovata v Bologni.

Projekcia filmu Rím v bratislavskom Kine Lumière je prvým z troch podujatí projektu Znovuobjavené filmové klenoty, ktorý pre slovenských divákov pripravili Taliansky kultúrny inštitút a Slovenský filmový ústav (SFÚ). Cieľom je predstaviť činnosť talianskeho filmového archívu Cineteca di Bologna. „Ide o jeden z najdôležitejších filmových archívov Európy,“ hovorí Vanda Vacvalová zo SFÚ, koordinátorka projektu. „Cineteca di Bologna je moderný filmový archív s rozsiahlym odborným záberom a mnohými činnosťami smerujúcimi k šíreniu filmového dedičstva talianskej a svetovej kinematografie. Prezentácia univerzálnosti tejto inštitúcie pred slovenským publikom bude určite zaujímavou inšpiráciou a kultúrnym prínosom pre odbornú aj širokú verejnosť.“

Okrem januárovej projekcie Felliniho filmu Rím sa pre záujemcov z radov širokej verejnosti uskutoční dňa 10. februára o 11.00 hod. prezentácia činnosti filmového archívu Cineteca di Bologna a jeho festivalu Il Cinema Ritrovato, predstaví ich Guy Borlée, koordinátor filmového festivalu Il Cinema Ritrovato. Súčasťou prezentácie bude aj projekcia štyroch talianskych nemých filmov, ktoré boli rovnako ako Felliniho Rím zreštaurované v bolonských laboratóriách L‘Immagine Ritrovata. Večer o 18.00 hod.  sa uskutoční aj projekcia digitálne reštaurovaného filmu Nezvyčajné vyšetrovanie (1970) režiséra Elia Petriho, ktorý získal Oscara pre najlepší cudzojazyčný film aj Veľkú cenu poroty na MFF v Cannes.

„Slovenský filmový ústav a bolonský filmový archív Cineteca di Bologna sú našimi dlhoročnými partnermi, vďaka ktorým sa nám darí organizovať a rozvíjať aktivity v oblasti kinematografie. Preto sme sa potešili ponuke spolupodieľať sa na predstavení filmového archívu v Bologni slovenskému publiku,” hovorí o podujatí Znovuobjavené filmové klenoty Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu. „Z databázy klasických filmov, ktoré Cineteca di Bologna zreštaurovala a ponúka vo vynovenej digitalizovanej podobe, sme sa preto pri tejto príležitosti rozhodli ponúknuť dva filmové skvosty talianskej kinematografie.“ Federica Felliniho organizátori predstavujú ako jedného z najznámejších talianskych režisérov a Elia Petriho ako zabudnutého tvorcu, ktorý bol často pre svoje nekompromisné názory na politiku prehliadaný.

 ZNOVUOBJAVENÉ FILMOVÉ KLENOTY – PROGRAM:

27. január (pondelok)
19.30 hod. –   (Roma), r. Federico Fellini, 1972

10. február (pondelok)
11.00 hod. – Prezentácia činnosti filmového archívu Cineteca di Bologna, spojená s projekciou štyroch digitálne reštaurovaných talianskych nemých filmov, prezentácia: Guy Borlée, koordinátor filmového festivalu Il Cinema Ritrovato (podujatie sa uskutoční len v anglickom jazyku)
18.00 hod. – Nezvyčajné vyšetrovanie (Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto), r. Elia Petri, 1970

Projekcia filmu Rím (1972) Federica Felliniho:
https://www.facebook.com/events/599288100642243/ 
http://www.kino-lumiere.sk/klient-863/kino-241/stranka-8409/film-220468

Prezentáciu filmového archívu Centeca di Bologna + projekcia filmu Nezvyčajné vyšetrovanie (1970) Elia Petriho: https://www.facebook.com/events/841378196321029/

Zdroj: SFÚ