Slávny írsky pesničkár Damien Rice ďalšou hviezdou festivalu Colours of Ostrava!

Slavný irský písničkář Damien Rice je další potvrzenou hvězdou mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava, který proběhne od 18. do 21. července v ostravských Dolních Vítkovicích.

Je to pro nás velká čest, protože tento autor mnoha křehkých hořkosladkých balad na open-air festivalech vystupuje pouze výjimečně. Jeho sólový koncert za doprovodu kytary či klavíru bude patřit určitě k silným a výjimečným zážitkům,“ uvádí ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

Dublinský rodák Damien Rice prodává milióny desek po celém světě. Dvě jeho dosud vydaná studiová alba O (2002) a 9 (2006) získala nejen platinová a zlatá ocenění, ale patří především k vrcholům současného písničkářství. Významně se na nich podílela asi největší Damienova hudební múza: dnes už také proslavená irská písničkářka Lisa Hannigan, která na Colours vystoupila před dvěma lety. Od rozchodu této dvojice vydal Damien Rice jen dvě koncertní alba a několik skladeb a věnoval se spíš natáčení s jinými: s Tori Amos, francouzskou herečkou Mélanií Laurent, skupinou Lamb nebo Davidem Hopkinsem a Marií Doyle Kennedy z Irska.

Letos čtyřicetiletý Damien Rice nikdy nezískal žádnou Grammy ani Mercury Prize, zato se jeho křehké písně objevily v mnoha filmech i televizi. Skladba The Blower’s Daughter například určovala náladu slavného amerického snímku Na dotek s Julií Roberts, Natalií Portman a Judem Law v hlavních rolích, ale Rice zabodoval i v dalších filmech: Vysvobození, Shrek 3, Reservation Road nebo V dobré společnosti. O televizních seriálech nemluvě: Dr. House, Lost, Chirurgové a další.

V posledních letech se také věnuje projektům na podporu ekologie a lidských práv: s Bonem, Bobem Geldofem, Angelique Kidjo a Vanessou Redgrave podpořil v květnu 2012 na dublinském koncertě Electric Burma celoživotní úsilí nositelky Nobelovy ceny míru Aung San Suu Kyi z Barmy. Ještě předtím během aukce na podporu zemětřesením zničeného Haiti zakoupil za půl milionu dolarů utržených v soutěži Factor X od Bona kytaru. Skladbami přispěl také na mnoho alb, jejichž zisky šly na podporu dobrých věcí: Songs For Tibet, Canciones de Cuna (Lullabies) nebo Raise Hope For Noc.

www.damienrice.com

Damiena Rice doplní v programu Colours ještě jedna ostrovní, tentokrát anglická, folková hvězda: písničkář Sam Lee, který s debutovým albem Ground of Its Own vloni dokázal to, co se v tamějším folku zatím podařilo jen málokomu. Získal nominaci na Mercury Prize, pozvání na veletrh WOMEX, ocitl se na obálce magazínu fRoots, kde také bezkonkurenčně vyhrál prestižní anketu o nejlepší světové album world music.

https://samleesong.co.uk/

Dvanáctý ročník mezinárodního hudebního festivalu Colours of Ostrava proběhne od 18. do 21. července 2013 opět v areálu Dolních Vítkovic, v oblasti památkově chráněných bývalých hutí, dolů a železáren. Zatím jsou potvrzeny tyto kapely a hudebníci: Sigur Rós, Asaf Avidan, Irie Révoltés, Red Baraat, Tata Bojs, Pražský výběr a Wanastowi Vjecy. Na minimálně 10 scénách proběhne celkem přes 200 programových bodů – kromě kapel z celého světa divadla, filmy, diskuse, workshopy, DJs party a podobně. Čtyřdenní vstupenky v současné ceně 1.390 Kč jsou k dostání v limitované edici 5.000 ks (popřípadě do 31. ledna 2013) v síti Ticketpro, e-shopu Colours of Ostrava (https://eshop.colours.cz) nebo fyzicky v kamenné prodejně Oriental v Ostravě. V e-shopu jsou již také v prodeji místa v kempu, parkování u areálu festivalu nebo u stanového městečka.

Více informací na www.colours.cz nebo https://www.facebook.com/colours.of.ostrava.

Zdroj: ArtsMarketing.CZ