Slávnosť ruží 2012 v Dolnej Krupej!

Druhý júnový víkend bude už tradične patriť podujatiu Slávnosť ruží, ktoré organizuje Slovenské národné múzeum – Hudobné múzeum v kaštieli Dolná Krupá pri Trnave. Kaštieľ ako fidei comis rodov Brunsvik – Chotek zaplaví v dňoch 9. – 10. júna krása a vôňa kráľovnej kvetov – ruže, ktorej grófka Mária Henrieta Choteková (1863 – 1946) zasvätila celý svoj život. 

V dnes už zaniknutom rozáriu, povyše kaštieľa, pestovala 6 000 ruží mimoriadne vzácnych odrôd, prevzala dedičstvo ružiara Rudolfa Geschwinda, ruže šľachtila, vystavovala na rôznych miestach Európy, ba aj predávala. Ako odborníčku, ktorá prednášala na medzinárodných kongresoch, ju dodnes uznávajú európski ružiari.

Slavnost Ruzi
5. ročník Slávnosti ruží 2012 obohatí kultúrny program a výstava unikátnych ruží od vystavovateľov: Tvorsad Trnava, Stredná záhradnícka škola Piešťany, Stredná odborná škola záhradnícka Rakovice, Botanická záhrada Bratislava, Slovenská ružiarska spoločnosť – Pridunajsko, Rosa Klub Slovakia, Ružiarska spoločnosť Márie Henriety Chotekovej, Kvetinárstvo Hadzima Trnava, Záhradníctvo Hadzima Trnava, Arborétum Borová Hora, Zámok Veltrusy u Prahy, obyvatelia a pestovatelia z obce Dolná Krupá

Slavnost ruzi
Návštevníci podujatia sa dozvedia nielen o pestovaní ruží v ružovej záhrade M. H. Chotekovej, ale aj o hudobnej tradícii kaštieľa v Dolnej Krupej spojenej s menom Ludwiga van Beethovena, pripomenú si vzťahy skladateľa k ženám rodu Brunsvik, najmä k Jozefíne, neteri Jozefa Brunsvika, ktorej zrejme pred dvomi storočiami adresoval skladateľ tajomstvami opradený list ako svojej „nesmrteľnej milej“, čo vo svojej nedávno prezentovanej knihe tvrdí novozélandský muzikológ John E. Klapproth. 
Slavnost ruzi
V priebehu dvoch dní návštevníkom ako Hudobné múzeum v „dedine hudby a ruží“ ponúkame viacero hudobných programov, koncertných vystúpení, ponúkame prehliadku expozícií (Pamätná izba rodiny Albrechtovcov, Pamätník L. van Beethovena) a z výstav upozorňujeme na prezentovanie ďalšej zaujímavej ženy 19. storočia z okolia Trnavy (kaštieľ Brestovany) – hudobnej skladateľky Ľudmily Gyzickej – Zamoyskej. Stretnutie s touto veľkou Neznámou a uvedomenie si jej kontaktov s hudobnými osobnosťami Európy (napr. Franz Liszt, Klára Schumannová) v nás vyburcuje ďalší dôvod, pre ktorý sa treba hrdiť vlastnou históriou. 
Slavnost ruzi
Zamoyskovci a Chotekovci, vlastne susedia, sa schádzali nielen pri rôznych spoločenských príležitostiach, ale aj na pravidelných poľovačkách práve v dolnokrupskom kaštieli. O histórii šľachtických rodov na Slovensku – napriek tomu, že je mimoriadne bohatá – vieme dosiaľ málo. Stále však máme možnosť dozvedať sa nové informácie aj od žijúcich potomkov, o čom sme sa presvedčili aj vďaka grófke Walburge Breitnfeldovej, pra-pra-pravnučky Jozefa Brunsvika. Po minuloročnej návšteve Dolnej Krupej sa rozhodla do kaštieľa poslať niekoľko zachovaných predmetov pochádzajúcich z pôvodného majetku rodiny. Dnes ponúkame návštevníkom možnosť prezrieť si niekoľko exponátov z pozostalosti Chotekovcov (taniere z porcelánového servisu z polovice 19. storočia zdobené monogramom s chotekovskou korunou, časť zo súpravy sklených pohárov od „Ružovej grófky“ zdobené vencom ruží, hračku grófskych detí, krstnú sviečku Johany Schönbornovej – netere Ružovej grófky) a viacero rodinných fotografií, na ktorých sú i šperky z majetku Márie Henriety – zásadne zdobené iba bielymi a červenými kameňmi – farbami ruže.

Slavnost ruzi
Slávnosť ruží 2012 začne v kaštieli v sobotu o 10,00 spomienkovou sv. omšou za rodiny Brunsvik – Chotek, po nej otvoríme výstavu ruží a ponuka sprievodných podujatí trvá do 20,00 hod. V nedeľu sa otvoria brány kaštieľa o 9,00 hod. a nasleduje pestrý výber hudobných programov, ukážok viazania kvetín, umeleckých remesiel, ochutnávok vín, medoviny, medovníkov, výstava detských výtvarných prác, ponuka prehliadky parku v historickom koči, prehliadky expozícií až do 18.00 hod.

Zdroj: Slovenské národné múzeum
Publikoval: Redakcia GREGI.NET