Šľahačková princezná vychádza po 50 rokoch na obnovenej vinylovej aj CD reedícii

Šľahačková princezná je unikátny album slovenskej legendy Pavla Hammela, ktorý pôvodne vyšiel v roku 1973. Obsahom je to monotematický rozprávkový album, pričom dejová línia je poskladaná z textov piesní a spojovacieho hovoreného slova, ktoré nahral nezabudnuteľný Jozef Kroner. Hudobne je to však čisto rockový album, ktorý spolu s Hammelom nahrala jeho skupina Prúdy v dobovej zostave. Album sa nahrával v Prahe v produkcii Hynka Žalčíka, pôvodne ho vydalo české vydavateľstvo Supraphon a originálnu grafickú podobu jeho obalu vytvoril Juraj Jakubisko.

Po 50 rokoch vychádza obnovená vinylová i CD reedícia tohto unikátu vo vydavateľstve Opus. „Je to album, kde má každá nota a každý takt svoje miesto,“ tvrdí Pavol Hammel a dodáva, že v tom čase to bol útek do rozprávky. „Kamil Peteraj mal takýto dobrý nápad, aby sme urobili rozprávku. My sme mali ten únik do tém rozprávky už pri známej Medulienke a ďalších podobných skladbách. Boli sme ešte stále trochu frustrovaní z nevydaného albumu Pokoj Vám, ale potom sme sa pozviechali a spravili nové, iné veci, vrátane Šľahačkovej princeznej,“spomína Pavol Hammel v rozhovore s blogerom Samuelom Ivančákom.

Hrá a spieva na albume: Pavol Hammel (spev, gitara), skupina Prúdy: Jozef Farkaš (gitara), Ivan Belák (basová gitara), Ján Lauko (organ, klavír, čembalo), Ľubomír Plai (bicie), Peter Baran (elektrické violončelo)

Zoznam skladieb na albume Šľahačková princezná:

  1. A1 ÚVOD
  2. A2 SÁNKOVAČKA
  3. A3 PIESEŇ PRE MALÉ DIEVČATKO
  4. A4 LIPIPI LUMPIPI RUMPIPI RUP
  5. A5 ZELENÝ PA-PA-PAGÁJ
  6. A6 NESIEM TI BIELY KVET
  7. A7 NECHCEME ŠĽAHAČKU
  8. B1 VRABEC VŠEVED
  9. B2 BIELY BOCIAN
  10. B3 NESIEM TI BIELY KVET II.
  11. B4 TISÍC ZLATÝCH BRÁN
  12. B5 KOMU SA NEĽÚBI, TEN NECH SI ZATRÚBI
  13. B6 PIESEŇ SPOD KLOBÚKA
  14. B7 PIESEŇ Z CUKRÁRNE

Zdroj: TS