Skvelý MADUAR v Žiari nad Hronom

V predposledný aprílový deň 29.4.2023 si aj toto mesto oživilo s legendárnou kapelou 90. rokov jej top hity. Mestské kultúrne centrum bolo zaplnené takmer do posledného miesta. Po „uvítačke“ bratov Matyinkovcov  hneď prvá pieseň DO IT zdvihla prítomných od stolov. Parket sa tak hemžil rôznymi vekovými kategóriami, ktoré si určite prišli na svoje:

Ivona (Handlová, 34) – rodičia počúvali túto hudbu, takže som aj ja na nej vyrastala, poznám ich  hity a preto spolu s kamoškami Lenkou a Broni chodíme na ich koncerty, sme také ich fanynky.

Miroslav (Žiar nad Hronom, 44) – atmosféra bola výborná, vystúpenie sa mi páčilo.

Daniela, Andrea, Michal (Žiar nad Hronom, stredná veková kategória) – konečne sme si po dlhom čase dobre zatancovali, najviac sme sa tešili na pieseň Hafanana a pre nás, ako strednú vekovú kategóriu, to bol výborný koncert.

Katarína (Žiar nad Hronom, dôchodkyňa) – my chodíme z nášho klubu dôchodcov na rôzne kultúrne podujatia a toto je jedným z nich, super sa bavíme a veľmi sa tešíme aj na oldies párty.

Miriam z Vancouvru, Martin zo Zvolena a Richard z Krupiny (vek od 20 do 30 rokov) – považujú hudbu tejto skupiny za absolútne kultovú. „Sme deti 90. rokov, pamätáme si túto hudbu z čias, keď ju počúvali naši rodičia, v ich šľapajach ideme aj my a v tomto duchu budeme viesť aj naše deti“. Richard – „Ja som dostal ich prvé CD ako darček a doteraz je to pre mňa veľká vzácnosť“.

Peter (Žilina,  57) – koncert bol výborný, prišiel som si aj dobre zatancovať, čo sa mi splnilo.

Musím povedať, že mňa úplne dostala pieseň PRVÁ DÁMA a jej krásne pomalé prevedenie, ktoré aspoň na chvíľu spomalilo tempo rozšantených tanečníkov. Zazneli aj iné piesne, ako MADUAR MACHINE, I FEEL GOOD, LA CHITA, RAMAYA, HIT-MIX, CESTA a ďalšie.

Hudobná skupina navštívila Žiar nad Hronom po dlhých 37 rokoch, ako súčasť koncertnej šnúry MADUAR & band – Live Tour 2023. Celé vystúpenie dotvárala v pozadí na mieru šitá videoprojekcia na veľkoplošnej LED stene. Po úžasnom live koncerte sa pokračovalo ďalej tiež úžasnou oldies párty s Retro DeeJay-om Bélom Kamenyikom.

Čo na to samotní aktéri, ako sa im páčilo v Žiari nad Hronom?

„Do Žiaru sa radi vraciame, pretože jedno z prvých koncertných vystúpení sme mali práve tu ešte v roku 1994 na diskotéke Ruda Tučeka. Navyše sme tu odvtedy účinkovali na viacerých podujatiach, naposledy počas minuloročnej vianočnej kapustnice na námestí.
Aktuálne turné je prípravou na náš jesenný mega koncert v NTC aréne v Bratislave dňa 22. septembra –  
https://predpredaj.zoznam.sk/sk/listky/maduar-show-how-mad-u-ar-2023-09-22/

Aj preto sme si cielene vybrali menšie mestá alebo obce, ktoré disponovali kultúrnym domom s kapacitou 300 ľudí na sedenie, lebo nám to umožňovalo zjednodušiť marketingovú kampaň spojenú s celou koncertnou šnúrou. Vo väčších mestách by sme totiž potrebovali minimálne 3 a optimálne až 5 mesiacov na propagáciu, a toľko času sme nemali, zatiaľ čo tu nám stačili 1 až 2 mesiace. Navyše primárnym cieľom týchto koncertov bolo zohrať sa s kapelou a utriasť si dramaturgiu koncertu, takže na to poslúžili perfektne. Jedinou výnimkou bol práve Žiar nad Hronom, kde nás oslovil dramaturg MsKS Janko Kulich s nápadom spojiť ich tradičnú aprílovú Oldies Party, ktorú každoročne organizujú pre ľudí v okolí, s naším koncertom. A ukázalo sa to ako výborná kombinácia, ktorá zafungovala. V Žiari nás čakala plná sála fantastických ľudí, ktorí sa prišli zabaviť a veríme, že si to aj patrične užili. Ako náš koncert, tak aj následnú video oldies party. Budeme sa na nich tešiť opäť nabudúce“.

Text: Daniela Sokolovičová
Foto: Maduar