SKUTOČNÝ PRÍBEH OLGY HEPNAROVEJ PRICHÁDZA DO KÍN

Olga Hepnarová v roku 1973 nasadla do nákladného auta a v centre Prahy na zastávke električky a zabila 8 ľudí. Tento čin plánovala a bola za neho odsúdená na smrť. Stala sa tak poslednou popravenou ženou v ČSSR. Jej príbeh zobrazuje filmový debut českých režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu – Ja, Olga Hepnarová.   Ocenili ho už aj na festivale v Sofii. Teraz prichádza do slovenských kín.

Tohtoročný Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest otvárala snímka, ktorá otvárala aj sekciu Panorama na Berlinale 2016. Je ňou sugestívny film Ja, Olga Hepnarová, ktorý vznikol v koprodukcii Česka, Poľska, Slovenska a Francúzska. Čiernobiela snímka je skutočným príbehom mladej, osamelej  outsiderky, ktorá sa nedokázala stať súčasťou spoločnosti tak, ako bolo od nej očakávané. Mala len 22 rokov, keď sa rozhodla tejto spoločnosti pomstiť. Ja, Olga Hepnarová, obeť vašej beštiality, odsudzujem vás na trest smrti zrazením,“ napísala Hepnarová v liste, ktorý poslala do redakcií Svobodného slova a Mladého světa v deň, keď sa rozhodla svoj rozsudok vykonať.

ja_olgaa_hepnarova-1

Jej príbeh zaujal dvojicu režisérov počas štúdia na FAMU „Hepnarovej osud nám padol do rany, fascinoval nás aj tým, že konvenuje s existencializmom a ten je nám obom veľmi blízky,“ hovorí Tomáš Weinreb. Príbeh a film skladal spolu s Petrom Kazdom od roku 2007. Pre nájdenie hlavnej predstaviteľky sa vybrali do Poľska a našli mladú Michalinu Olszánsku. „ Hneď ako vošla do miestnosti, vedeli sme, že to je Olga Hepnarová,“ dopĺňa Weinreb. Ich výber nemajú prečo ľutovať: „ …má hrdinku, akú režisérom (…) zoslalo samo poľské herecké nebo. Michalina Olszańska dokáže nemožné: jej postava je zároveň detsky zraniteľná, žensky príťažlivá aj ľudsky odpudivá,“ píše český portál idnes.cz. A to je len jedna z reakcií na silný herecký výkon mladej Poľky.

Už v pôvodnej verzii scenára som ocenil odhodlanie autorov, ktorí sedemdesiate roky zažili len ako malé deti, tento tragický prípad a čin rozprávať ako univerzálnu existenciálnu drámu. Ako príbeh, v ktorom síce cítiť na pozadí marazmus komunistickej normalizácie, ale mrazivé memento je nadčasové a univerzálne, ako žiaľ, aj dnes môžeme podobné drámy sledovať v rôznych kútoch celého sveta. Som veľmi rád, že je to slovenský koprodukčný film, ktorý vznikal ako trojstranná koprodukcia českých, slovenských a poľských partnerov, jej vývoj však pozorne sledoval francúzsky distribútor, a keď videl prvý zostrih rozhodol sa stať aj koproducentom nášho filmu,“  hovorí producent Marian Urban. On však nie je jediným slovenským spolupracovníkom na filme. V snímke sú použité skladby Mariána Vargu a Collegium Musicum, zvukovým majstrom bol Miroslav Masica, vedúcim výpravy Jaroslav Košťal, nakrúcania vo Svite a pod Tatrami realizoval celý slovenský štáb  a svoje zastúpenie máme aj v hereckom obsadení. Vo filme uvidíme Juraja Nvotu, Zuzanu Stavnu a , žiaľ poslednýkrát, si tu zahral aj Ivan Palúch.

Snímka sa vo svete stretla s úspechom. Nielen, že otvárala sekciu Panorama na prestížnom Berlinale, ale pozvaná bola už na dva tucty iných medzinárodných filmových festivalov. Na jednom z nich už film aj ocenili –  na festivale v Sofii cenu získalo duo Tomáš Weinreb a Petr Kazda za Najlepšiu réžiu. Výbornou správou je aj to, že producenti majú už za sebou dokonca úspešné rokovania o distribúcii snímky vo Veľkej Británii, Írsku, Francúzsku, Brazílii a Kanade.

Film do slovenskej distribúcie prichádza vo štvrtok 14. apríla, s úspechom sa však už stretol počas tohtoročného MFFK Febiofest. Tu sa stal najnavštevovanejším filmom bratislavskej časti festivalu.

Film Ja, Olga Hepnarová vznikol s podporou Audiovizuálneho fondu, Českého fondu kinematografie a Poľského filmového inštitútu. Slovenským producentom je Marian Urban z ALEF FILM & MEDIA. Film vznikal v spolupráci s českými spoločnosťami Black Balance a love.FRAME, poľskou spoločnosťou Media Brigade a s francúzskou Arizona productions.

Zdroj: Asociácia slovenských filmových klubov
Foto: ALEF FILM & MEDIA