Skupina Jethro Tull vypredala Hant Arénu a oslávila v Bratislave 50 rokov na rockovej scéne!

Fantastická atmosféra, vypredaná bratislavská HANT Aréna a nadšené publikum! Tak vyzerala oslava 50. narodenín legendárnej rockovej skupiny Jethro Tull. Frontman Ian Anderson sa so spoluhráčmi predstavil s programom Ian Anderson Presents Jethro Tull 50th Anniversary a zahral prierez tvorbou 50 rokov existencie kapely Jethro Tull. Výročný koncert si nenechal ujsť ani legendárny spevák a skladateľ Peter Nagy, ktorý sa s Ianom Andersonom dokonca osobne stretol. Organizátor pripravil pre fanúšikov Jethro Tull špeciálnu grafiku od akademického maliara Petra Kľúčika, ktorú si mohli kúpiť priamo na koncerte.

Jethro Tull brázdia svet s výročným programom už od marca minulého roku. Začali v Dánsku, pokračovali v Rusku, USA, v Kanade, Nemecku, Taliansku a  Anglicku. 71-ročný Ian Anderson sa predstavil vo vynikajúcej forme a s kapelou odpálil dvojhodinovú šou plnú hitov. Počas dlhej 50-ročnej kariéry sa v kapele vystriedalo mnoho členov, ktorí si vo videoprojekciách zaspomínali na kapelu a účinkovanie v nej.

„Nie som človek, ktorý holduje oslavám narodenín a výročí, ale vážim si všetky tie roky strávené s Jethro Tull, ktoré sú spojené s cestovaním, návštevou mnohých krajín a so stretnutiami s fanúšikmi po celom svete. A toto je oslava všetkých 33 členov kapely, ktorí boli súčasťou Jethro Tull. Tých, ktorí priniesli kapele svoj talent, zručnosti a osobitý hudobný štýl ako počas živých vystúpení, tak aj v štúdiu,“ vyznal sa Ian Anderson.  

Jethro Tull majú na konte vyše 20 štúdiových albumov, veľké množstvo živých albumov a kompilácií. Rockovú legendu si nenechal ujsť spevák a skladateľ Peter Nagy, ktorý je dlhoročným fanúšikom kapely Jethro Tull.

„Som rád, že som mohol vidieť práve tento koncert. Bol to výber „Best of the Best“, to najlepšie z najlepšieho za 50 rokov kariéry Jethro Tull. Keď som mal 17 rokov, vyrobil som si doma tričko s menom tejto kapely. Ian Anderson sa predviedol v neuveriteľnej kondícii, kapela bola dokonale zohratá a predviedla krásne aranžmány plné muzikantských prekvapení. Dokonca prišlo na to najlepšie z bomboniéry „Locomotive Breath“ a „Aqualung“ a dva ich najväčšie rockové hity. S veľkou trémou som po koncerte na protekčne vybavený backstage pass išiel za týmto legendárnym muzikantom po podpis na album „Aqualung“. Už 20 rokov ho mám v CD verzii ako nedotknuteľné zásoby hudby. Pán Ian Andersom mi ochotne napísal venovanie. Čo viac si môžem priať? Splnil sa mi sen na 100 percent!“ tešil sa Peter Nagy.

História jedinečnej skupiny Jethro Tull sa začala písať v roku 1967 v Londýne, kam sa mladý Ian Anderson s priateľmi presídlil zo Škótska. Po viacerých zmenách názvu skupiny sa rozhodli vystupovať pod názvom  Jethro Tull. To je meno významného anglického poľnohospodárskeho reformátora z 18. storočia, vynálezcu stroja na siatie. A aj oni sami sa rozhodli byť akýmisi reformátormi na poli hudby. Hlavným  protagonistom týchto reforiem bol napriek mnohým personálnym zmenám, ktoré sa tiahnu celou históriou skupiny, od začiatku samotný Ian Anderson. Vyhranená osobnosť, tvorca štýlu i charakteristického zvuku skupiny. V skladbách dokázal spojiť viacero dovtedy nespojiteľných vplyvov. Pôvodne bluesový repertoár obohatil rockovými, folkovými, jazzovými a aj staroanglickými nápevmi, čomu bolo prispôsobené i  nástrojové obsadenie a celkový zvuk skupiny. To robí z Jethro Tull jednu z najosobitejších kapiel svetovej rockovej scény. Rovnakou mierou k tomu prispieva aj charakteristická Andersonova hra na priečnu flautu, nástroj v rockovej hudbe dovtedy nepredstaviteľný. Tá sa spolu s charakteristickým Andersonovým „spevom cez flautu“ stala jedným z najvýraznejších poznávacích znakov skupiny.

Pre fanúšikov Iana Andersona pripravil organizátor Dr. Horak spomienkovú grafiku od akademického maliara a jedného z najvyhľadávanejších slovenských grafikov Petra Kľúčika, ktorá je dostupná v predajni Dr. Horak, na Medenej 19 v Bratislave.

Zdroj: NK Factory