Skupina INEKAFE si splnila sen albumom Made in Czechoslovakia

Myšlienka vzniku  albumu bola prítomná v kapele už roky. Ale až začiatkom tohto roka sa kapela zavrela do štúdia a nahrala celý album Made in Czechoslovakia. Výber pesničiek bol zameraný na skladby, ktoré boli hitmi, keď členovia kapely boli malí a pesničky počúvali z rádia. Dnes si na ne zaspomínali, vybrali tie najlepšie a nahrali ich podľa svojho gusta v pop-punkovej podobe. Jedná sa o skladby z obdobia cca 80-tych rokov, čiže ešte z čias ČSSR. Album obsahuje 5 slovenských a 5 českých skladieb a vychádza digitálne, na CD a budúci rok aj na LP nosiči.

„Chceli sme si splniť náš veľký sen, nahrať známe pesničky, ktoré sme počúvali, keď sme boli malí a navštevovali sme základnú školu v období ČSSR. Vtedy sme počúvali kopec piesní  z jedného rádia, lebo doba bola úplne iná ako dnes, nebolo toľko rádií, Spotify a iné digitálne možnosti počúvania hudby. Aj my sme mali svoje obľúbené piesne a zároveň sme snívali, že aj my budeme slávna kapela. A teraz, po toľkých rokoch, sme sa rozhodli tieto naše obľúbené skladby z detstva, keď už sme teda tá slávna kapela, nahrať po svojom,“s humorom vysvetľuje Vratko Rohoň  nápad albumu a dodáva: „ Podľa reakcíí na naše prvé single Vymyslená a Holky z naší školky, fanúšikovia to prijali veľmi dobre a majú pre to pochopenie, aj keď boli hlasy, ktoré sa pýtali, či už nemáme na to, skladať nové pesničky, ale pre nás to bola výzva a hlavne splnený sen. Sme veľmi spokojní ako sme to podľa nášho štýlu dali!“

Prvú zo skladieb, od kapely Elán – Vymyslená –  chalani ponúkli svojim fanúšikom ešte pred mesiacom. Zaujímavosťou piesne je to, že aj napriek tomu, že sa v nej spieva “vláčikom do Modry”, v skutočnosti cez Modru žiadna železničná trať nevedie. Inekafe túto skladbu oživila presne po 40tich rokoch a milé je, že ľudia aj dnes, rovnako ako vtedy, upozorňujú na tento fakt, na túto šikovnú textovú hračku Borisa Filana, ktorej pointou je samotný názov pesničky – Vymyslená„My sa smejeme, že máme novú pesničku, ktorá má 40 rokov,“hovorí Vratko, frontman skupiny.

Druhou ochutnávkou albumu Made in Czechoslovakia, bola skladba Holky z naší školky, najpredávanejšia pieseň v histórii Česko-Slovenska, ktorej sa predalo cez 2,5 milióna nosičov. Skladba vznikla v roku 1982 a text vtipným spôsobom popisuje postupnú premenu vzťahu chlapcov a mladých mužov k dievčatám a mladým ženám. Pôvodne ju naspievali českí speváci Stanislav Hložek a Petr Kotvald. “Je super, že moja čeština prešla pomerne bez pripomienok u našich českých bratov. Ani jeden negatívny komentár, skôr pochvala. Je to pre mňa dosť satisfakcia, snažili sme sa…”, dodáva Vratko.

Ako tretí singel zároveň s vyjdením celého albumu kapela vypustila známu Hammelovku ZRPŠ. “ Túto skladbu si pamätám vôbec ako prvú z telky. Keď som ju videl prvýkrát, bol som dieťa, dnes mám deti ja sám a ako rodič chodím na ZRPŠ. Je milé, ako človek rastie spolu so skladbou”, vraví opäť líder kapely.

Skupina INEKAFE sú: Vratko Rohoň (spev, gitary) Vladimír Bis (basa, vokály), Jozef Praženec (bicie, vokály)

Album exkluzívne predáva prvé tri mesiace kapela na ich webe a od 10.2.2023 bude nosič prístupný v každom hudobnom obchode.
Vypočujte si Made in CZechoslovakia na digitálnych službách: https://wmcz.lnk.to/INEKAFE

Zoznam skladieb na albume:

  1. CHRÁŇ SVOJE BLÁZNOVSTVÁ
  2. PARÁDA
  3. NA LÁSKU NÁM STAČÍ MONO
  4. SEVERNÍ VÍTR
  5. VYMYSLENÁ
  6. HOLKY Z NAŠÍ ŠKOLKY
  7. ZRPŠ
  8. ANDĚL
  9. MAMA, KÚP MI RÖNTGEN
  10. VČ(I)ELKA MAJA

Budúci rok piesne z albumu predstavia na veľkom turné Made In Czechoslovakia:
12.1.2023 Praha
13.1.2023 Zlín
14.1.2023 Zvolen
19.1.2023 Brno
20.1.2023 Košice
21.1.2023 Žilina
26.1.2023 Ostrava
27.1.2023 Košice
28.1.2023 Bratislava

Zdroj: TS