Skupina Hrdza oslavuje narodeniny novým klipom a albumom 22.

Prešovská skupina Hrdza pôsobí na scéne world music od roku 1999. Ich prevažne autorské piesne z dielne Slavomíra Gibartiho prepájajú históriu so súčasnosťou a stavajú na základoch slovenskej a slovanskej folklórnej tradície, ktorú umocňujú silné hlasy speváčok Susanny Jara a Lucie Gibarti.

Na oslavu 22. narodenín Hrdza sebe a fanúšikom nadelila piaty štúdiový album, ktorý dostal názov 22 a oficiálne vyšiel 15. júla 2021. Tento špeciálny album je výberom najznámejších a menej známych piesní skupiny v nových verziách. Jedenásť nových verzií piesní, ktoré boli vydané počas 22 ročnej existencie kapely dopĺňajú zatiaľ nevydaná pieseň k filmu Sviňa, Slovensko moje, otčina moja a skladba Štefan z albumu Neskrotený.

„Hlavným impulzom na vydanie tohto albumu bolo zachytiť náš repertoár, tak ako ho hráme v súčasnosti a zároveň predstaviť potenciál hudobníkov, ktorý teraz v skupine Hrdza hrajú,“ povedal o vzniku albumu líder skupiny Slavo Gibarti.

Album 22 predstavuje nové verzie piesní Dumy, Chodia kone a Mám ja orech z debutového albumu Muzička a viac, či menej zmenené a novonahraté verzie piesní Pod božími oknami, Poňižej Keľemeša, Taká sa mi páči, Rozmarín, Jedno leto, Chvastúňska a Stískaj, bozkaj, miluj ma. Nové verzie niektorých skladieb vznikli aj preto, že albumy Pod božími oknamiHajnajnanyja už nie sú v predaji a album Pod božími oknami nie je momentálne k dispozícii ani v digitálnych obchodoch. 

“Piesne Dumy a Chodia kone na úplnom začiatku rozhodli o smerovaní kapely. Naša prvá speváčka Jarka Sisáková mi ich zaspievala a pevne trvala na tom, aby som ich upravil a zaradil do repertoáru. Bola veľmi neústupná a preto sme to urobili. Vtedy sme si mysleli, že sú to ruské ľudové piesne. Až po mnohých rokoch som zistil, že sme sa mýlili a že sú to autorské piesne, ktoré napísal Julij Čersanovič Kim, ruský bard, skladateľ a básnik,” povedal o začiatkoch skupiny Slavo Gibarti.

Nový album nahrávala Hrdza pod vedením Slavomíra Gibartiho (autor piesní, spevák a multiinštrumentalista) so speváčkami Susannou Jara a Luciou Gibarti a hudobníkmi Dominik Maniak (husle), Ľubo Šamo (husle), Matej Palidrab (akordeón), Pavol Boleš (basová gitara) Marek Szarvaš (bicie nástroje) a Mykhaylo Zakhariya (cimbal). Okrem členov skupiny na nahrávkach účinkujú aj špičkoví hostia: Štefan Štec (spev), Gabriel Silvay (fujara a šesťdierová píšťalka), Marek Pastírik (kaval a gajdy) a ďalší.

Posledná pieseň nového albumu Veru mi je dobre bola upravená pre nový videoklip, ktorý režíroval Michal “Kunes” Kováč. Jeho príbeh sa odohráva v povojnovom období na slovensko-poľskom pohraničí, kde chudobné pomery prinútili ľudí pašovať kone z Poľska na naše územie.

„Príbeh do videoklipu som napísal z osobných dôvodov, najmä kvôli tomu, že moji predkovia pochádzajú z Litmanovej, a môj dedo sám pašoval kone z Poľska. Spojenie s ľudovou piesňou trávnicou, mi je v tomto prípade veľmi blízke. Moja babka každé leto pri hrabaní trávy spievala trávnice. Nakrúcali sme ho v dubovom pralese v Čergove a na pastvinách v jeho okolí,“ povedal o vzniku klipu jeho tvorca Michal Kunes Kováč.

22. narodeniny bude Hrdza oslavovať 16. septembra 2021 v prešovskej Záhrade umenia. Na narodeninovom koncerte zahrá naživo celý album 22 a predstaví aj novinky. Okrem kompletnej súčasnej zostavy skupiny sa na pódiu predstavia aj hostia: Štefan Štec, spevácka skupina Šafolka, Dominika Šuťáková (spev), Gabi Silvay (fujara, píšťalky, husle), Mykhaylo Zakhariya (cimbal), Marek Pastirik (kaval, duduk, gajdy). Mnohé skladby si tak návštevníci budú môcť vychutnať v neopakovateľnej podobe.

Najúspešnejší album skupiny Neskrotený (2018) dosiahol v apríli 2019 štvrté miesto v prestížnom medzinárodnom rebríčku World Music Charts Europe (WMCE). V rebríčku, kde redaktori 42 rozhlasových staníc z 24 krajín Európy hodnotia aktuálne albumy z celého sveta je to od jeho vzniku v roku 1991 historicky najvyššie miesto získané slovenskou skupinou. Pieseň aj video Štefan, sa v marci 2019 vyšplhali na vrchol rebríčka World Music Charts stránky Ethnocloud. Video Štefan (https://youtu.be/ZALtzTmPz-E) zverejnené súčasne s albumom Neskrotený sa stalo najsledovanejším klipom kapely Hrdza a pravdepodobne aj najsledovanejším slovenským videom v zahraničí. V júli 2021 presiahlo hranicu 25 miliónov zhliadnutí.

HRDZA:

  • Slavomír Gibarti – líder, autor, spev, gitary, koncovka, perkusie
  • Susanna Jara – spev, husle
  • Lucia Gibarti  – spev
  • Dominik Maniak – husle, vokál
  • Ľubo Šamo – husle, vokál
  • Matej Palidrab – akordeón, vokál
  • Pavol Boleš – basová gitara, vokál
  • Marek Szarvaš – bicie, perkusie
  • Mykhaylo Zakhariya – cimbal

Diskografia:

  • Muzička (2002, Hrdza)
  • Pod božími oknami (2006, Universal Music)
  • Hajnajnanyja (2009, Universal Music)
  • Hrdzavá osemnástka (2016, Hrdza)
  • Neskrotený (2018, Hrdza)
  • 22 (2021, Hrdza)

www.hrdza.sk
https://www.facebook.com/hrdzaa
https://www.youtube.com/c/HrdzaTV

Zdroj: TS