Skupina ELÁN vydává po 40 rokoch špeciálnu reedíciu svojho albumového debutu Ôsmy svetadiel

Album, ktorý odštartoval ich výnimočnú kariéru, skupina opatrila novým mixom a na CD ho rozšírila o bonusový disk s raritami.

V období, keď sa Elán dostal k nahrávaniu prvého albumu (december 1980) mal už za sebou viac ako desaťročnú históriu, niekoľko personálnych zmien, striebornú Bratislavskú lýru (za Kaskadéra) a dve ďalšie ocenenia z tohto významného hudobného festivalu populárnych piesní (aranžmán – Bláznivé hry, text – Ôsmy svetadiel). Po skončení spoločnej ročnej základnej vojenskej služby sa ku štvorici Jožo Ráž, Vašo Patejdl, Juraj Farkaš, Zdeno Baláž pripojil Ján Baláž a v tejto prvej „klasickej“ zostave nahrali album, ktorý definitívne odštartoval výnimočnú kariéru kapely.

Už počas jeho vydania mal Elán v zásobe 36 pôvodných piesní, čo bol materiál na tri plnohodnotné albumy. „Na vydanie našej prvej platne sme sa veľmi tešili, lebo to bolo vyvrcholenie našej dlhoročnej snahy „zhmotniť“ naše úsilie dostať sa do širšieho povedomia. Na album sa dostalo dvanásť pesničiek a to bol len výber toho najlepšieho, čo sme dovtedy, vlastne ešte ako amatérska kapela, vytvorili,“ spomína Vašo Patejdl a Jožo Ráž dodáva: „Bola to bohovská radosť, že ideme zhmotniť naše dlhoročné úsilie, ale bolo to veľmi ťažké, lebo podmienky pri nahrávaní boli katastrofálne. Keď som nahrával spevy, voda v kohútiku na záchode bola zamrznutá.“ „Myslím, že sa podarilo zozbierať ozaj to naj z prehistórie Elánu a ešte sa to aj veľmi dobre nahralo a zahralo,“ hovorí Jano Baláž.

Bonusové CD obsahuje časť skladieb, ktoré sa na debutový album nedostali a niekoľko piesní, ktoré boli naň zaradené, ale tu vychádzajú vo svojich pôvodných verziách.  Špeciálna výročná 2CD edícia tak ponúka jedinečnú zostavu mapujúcu tvorbu Elánu tesne pred nástupom (a čiastočne v priebehu nástupu) jeho hviezdnej kariéry.

„Bolo zaujímavé vrátiť sa po tých rokoch k starým nahrávkam, ktoré vznikali často veľmi kurióznym spôsobom v dobe, keď sme mohli o súčasných možnostiach záznamu len snívať. Napriek tomu v nich aj dnes počujem to obrovské nasadenie, ktoré nás vtedy hnalo dopredu a poznanie, že nad všetkou technikou je vždy najdôležitejší nápad, dobrá pesnička,“ uvažuje Vašo Patejdl a hneď mu napadne ďalšia kuriózna spomienka: „Štúdio, kde sme tento album nahrávali, sídlilo vtedy v bývalom kaštieli v Pezinku. V jeho priestoroch sa okrem nahrávania konali aj iné aktivity, napríklad tam skúšala miestna dychovka. Mňa napadlo, že by sme ju mohli pri nahrávaní použiť a tak sa ozve v závere pesničky Mláďatá.“ Jožo Ráž ešte k štúdiovým začiatkom skupiny uvádza: „Sú to výborné spomienky a čudujem sa, akí sme boli dobrí.“

Výročná edícia Ôsmeho svetadielu vychádza s novým analógovým mixom pôvodného 24 stopového záznamu. Skutočnosť, že sa ho podarilo zachovať, je naprosto unikátna. „Je to vlastně malý zázrak. Za minulého režimu bylo pravidlem tzv. široké pásy s nesmíchanými stopami po dvou letech automaticky mazat a používat je na nové nahrávky. Důvodem byl nedostatek valut, protože široké pásy byly velice drahé. První album Elánu se tomuto osudu vyhnulo díky nedbalosti některého z pracovníků tehdejšího Opusu. Byla to šťastná nedbalost, kterou prozřetelnost dopustila právě u tak zásadního alba, prvního alba Elánu, patrně nejhitovější kapely česko-slovenské hudební historie,“  komentuje vydanie Vladimír Kočandrle, riaditeľ vydavateľstva Warner Music Czech Republic.

Album vychádza oficiálne 12.11.2021 na 2CD (s bonusovým diskom Čas mláďat);  3.12.2021 na LP a na digitálnych službách.

Zoznam skladieb na 2CD:

CD1 – Ôsmy svetadiel

  1. Bláznivé hry
  2. Koľko a čo za to
  3. Mláďatá
  4. Čakám ťa láska
  5. Kaskadér
  6. Belasý let
  7. Mám chuť na niečo chladené
  8. Spievam rock’n’roll si kažný deň
  9. Chcel by som ti šepkať
  10. Ja viem 
  11. Ona je dokonalá
  12. Ôsmy svetadiel

CD2 – bonusový disk Čas mláďat

  1. Elán
  2. Semafór
  3. Rád som s tebou
  4. Dám ti všetko čo mám
  5. Čakám ťa láska
  6. Spievam rock’n’roll si každý deň
  7. Bláznivé hry
  8. Len nájsť pravú chvíľu
  9. Čas mláďat
  10. Kamikadze lásky
  11. Ona je dokonalá
  12. Koľko a čo za to
  13. Mláďatá
  14. Mám chuť na niečo chladené
  15. Nula bodov
  16. 105.x

Zoznam skladieb na LP

  1. Bláznivé hry
  2. Koľko a čo za to
  3. Mláďatá
  4. Čakám ťa láska
  5. Kaskadér
  6. Belasý let
  7. Mám chuť na niečo chladené
  8. Spievam rock’n’roll si kažný deň
  9. Chcel by som ti šepkať
  10. Ja viem 
  11. Ona je dokonalá
  12. Ôsmy svetadiel

Zdroj: TS