Skupina Dagadana oslávi desiate výročie koncertom v Bratislave!

Daga Gregorowicz: „Bratislava je pre nás veľmi špeciálne mesto, strávila som v ňom dosť veľa času, tam som spoznala jednu zo svojich životných lások.“

Poľsko-ukrajinská skupina Dagadana, ktorá vo svojej tvorbe kombinuje slovanský folklór s prvkami jazzu, elektroniky a world music, zahrá v pondelok 26. februára 2018 na Malej scéne STU od 19:30 hod. Toto zoskupenie, ktoré v roku 2008 založili speváčky, skladateľky a hráčky na klávesové nástroje Daga GregorowiczDana Vynnytska, má za sebou množstvo domácich aj zahraničných úspechov a desať rokov existencie kapely oslávi okrem iného aj koncertom v Bratislave.

Tri zo štyroch doteraz vydaných albumov kapely Dagadana boli nominované na národnú cenu Fryderyk v rôznych kategóriách, najčastejšie v kategórii „folk/muzyka świata“ (folklór a world music), debutový album Maleńka (2010), túto cenu aj získal. Album Meridian 68 (2016) sa umiestnil v celoročnom rebríčku World Music Charts Europe ako najúspešnejšia nahrávka z Poľska. Vizuálne i hudobne atraktívny album, na ktorom spolupracovali dvaja hudobníci z Číny, žal úspechy tiež v Ázii, kde skupina aj vystupovala. Dagmary (Dagy) Gregorowicz sme sa opýtali, aké sú reakcie ázijského publika na ich hudbu. „Človek by si myslel, že to nebude fungovať, ale už po chvíli mäknú srdcia a nikdy som nevidela na našich koncertoch toľko ľudí plakať od dojatia“, povedala Daga v telefonickom rozhovore. „Pre mňa je to veľmi povzbudivé, lebo všetci tvrdia, že Číňania nie sú schopní len tak ľahko prejaviť svoje emócie a nám sa podarilo preniknúť cez ich škrupinu a dostať sa viac do hĺbky. Je to nezvyčajné, hlavne keď si uvedomíš, že nerozumejú ani slovo z toho, čo spievame… – o to viac je to neobyčajné, keď zistíš, že rozumejú našej hudbe.“

Naposledy vystúpila Dagadana v Bratislave v roku 2013 ešte ako trio. V poslednej dobe koncertuje kapela v štvorčlennej zostave, ktorú okrem Dagy a Dany tvoria Mikołaj Pospieszalski (kontrabas, basgitara, spev) a Bartosz Mikołaj Nazaruk (perkusie). Pripravovaný album Meridian 68 má tohto roku vyjsť v reedícii v Číne, ale aj v Nemecku. „Pre nás to znamená šancu dostať sa k oveľa väčšiemu okruhu poslucháčov ako doteraz. Materiál z albumu hráme teraz na koncertoch trochu inakšie ako na začiatku, keďže sme s ním na turné už dva roky a vstupujú do toho nové emócie a nové skúsenosti. Tento rok oslavujeme desiate výročie vzniku kapely, čo znamená, že nás čaká veľmi intenzívne obdobie – budeme hrať rôzne špeciálne koncerty s veľkými orchestrami a mnohými špeciálnymi hosťami“, dodáva Daga. Skupina plánuje tohto roku nahrávať aj nový album pre deti.

Koncert poľsko-ukrajinskej skupiny Dagadana sa uskutoční vďaka partnerom podujatia, ktorými sú Poľský Inštitút, culture.pl, Malá scéna STU a AMITY o.z. Lístky sú k dispozícií v sieti Predpredaj.sk.

Zdroj: TS