Skupina Billy Barman nahrala skladbu s The Curly Simon. Predstavia ju na spoločnom turné: Galéria duševného zdravia Tour

Skupina Billy Barman už koncom marca vydá svoj nový radový album. Jeho názov znie Galéria duševného zdravia a v priebehu apríla ho kapela naživo predstaví v desiatich slovenských a troch českých mestách. Hosťom turné bude The Curly Simon, s ktorým Barmani nahrali aktuálny singel Takáto si/Väzni predstáv.

Novinka z dielne Barmanov začala vznikať na popud samotného Simona, ktorý jedno ráno poslal hlasovú správu Jurajovi Podmanickému.

„Hneď po zobudení mi napadla sloha aj s melódiou.  Okamžite som si ju nahral a ako hlasovku ju naspieval a poslal Jurajovi. Táto krátka ukážka kapelu zaujala a dohodli sme sa, že skladbu dokončíme spoločne,“ priblížil zrod piesne The Curly Simon.

„Spolupráca s The Curly Simon bola už dlhodobejšie v ovzduší, ale až teraz prišiel ten správny čas. Základ pesničky Väzni predstáv nám poslal Simon cez telefón, s Jurajom sme na oplátku vymysleli refrén Takáto si. Celé sa to následne dorobilo na chalupe, kde sme so Simonom a Matejom Turcerom strávili krásny víkend. Tam sme nahrali aj podklady a spevy. Počas tohto procesu sme si uvedomili, že namiesto jednej pesničky robíme dve, preto má tento track dva názvy,“ prezradil Jozef Vrábel z Billy Barman.

Text piesne, ako už býva u Billy Barman zvykom, je veľkou metaforou a každý poslucháč si ho môže interpretovať po svojom. Kapela sa zhoduje, že neexistuje iba jedna správna interpretácia.

„Možno sa zdá, že spievame o žene, ktorú všetci chcú, ale my spievame o pravde a práve pravda vie byť často veľmi nepríjemná a škaredá. Pri písaní textu som sa inšpiroval všetkými pocitmi, ktoré som cítil, keď som sa dozvedel nejakú nepríjemnú skutočnosť. Ale nech už je pravda akákoľvek škaredá, vždy je dobré ju poznať,“ myslí si The Curly Simon, ktorého doplnil spoluautor textu Matej Ruman: „Verš Ľudia sú tí istí, len sa vedia krajšie obliecť, hovorí o tom, že aj keď sa dnešná doba môže javiť ako úplne sci-fi, ľudská podstata ostáva nezmenená“.

Videoklip Takáto si/Väzni predstáv je poskladaný z rôznych autentických záberov, ktoré natočila samotná kapela v priebehu nahrávania piesne. Okrem The Curly Simon a členov skupiny Billy Barman sa v klipe objaví aj producent skladby Matej Turcer.

„Klip zachytáva celý proces tvorby pesničky na chalupe vo Vojke. Točili sme si ho sami na také malé Handycam kamery. Nie je to žiadne umenie, ale takýto klip sme ešte nemali a veľmi sa z neho tešíme. O finálny strih a následnú postprodukciu sa postaral veľmi šikovný Matúš Jarabica,“ opísal vznik videoklipu Jozef Vrábel.

Pesnička Takáto si/Väzni predstáv je v poradí už štvrtým singlom z pripravovaného albumu Galéria duševného zdravia, ktorý vyjde 26. marca. O tri dni na to kapela vyrazí na rovnomenné turné, ktorého hosťom bude aj The Curly Simon.

„Spoločné turné s The Curly Simon je odmena. Skúšobne, štúdia, klipy, fotoshootingy, tiež majú čo to do seba, ale koncertné pódia sú miesta, kde sa cítime najprirodzenejšie. Počas turné odohráme 13 koncertov. Pre náročnejších sme pripravili aj afterky, s ktorými nám pomôže Janko Kráľ. Tie sa uskutočnia v Trnave, Trenčíne, Košiciach, Žiline a Bratislave, teší sa na blížiace sa turné Juraj Podmanický. 

„Pre svojich fanúšikov sme pripravili novú show, zaznejú obľúbené, nové a možno aj niektoré doposiaľ nevydané piesne. Každý koncert turné bude jeden veľký zážitok a to nielen pre divákov, ale aj pre nás. Dúfam, že si to celé spoločne užijeme a že to aj prežijeme,“ doplnil s úsmevom The Curly Simon.

Barmani pre svojich fanúšikov okrem turné prichystali aj špeciálnu Listening Session. Tá sa uskutoční 20. marca o 19:00 v Bratislave v Old Fashioned Bar. Kapacita tohto večierka, ktorý uvedie Joe Trendy a na ktorom prvýkrát zaznie celý nový album, je striktne limitovaná. Zúčastniť sa ho môže len 60 najrýchlejších fanúšikov. Vstupenky na turnéListening Sessions sú dostupné v sieti TooToot.

BILLY BARMAN – GALÉRIA DUŠEVNÉHO ZDRAVIA TOUR 2024
Hosť turné: The Curly Simon
29.3. MARTIN, Barmuseum
30.3. NITRA, Domof Creativity
6.4. PIEŠŤANY, Žiwell Kursalon
9.4. PRAHA, Lucerna Music Bar
10.4. BRNO, Fléda
12.4. TRNAVA, Malý Berlín
13.4. TRENČÍN, Hviezda
19.4. PREŠOV, Stromoradie
20.4. BANSKÁ BYSTRICA, Záhrada
24.4. OLOMOUC, Jazz Tibet Club
26.4. KOŠICE, Tabačka
27.4. ŽILINA, Stanica-Zárečie
30.4. BRATISLAVA, Stará tržnica

20. marec, 19:00Listening Sesion: Galéria duševného zdravia
Bratislava, Old Fashioned Bar
Vstupenky na exkluzívnu predpremiéru nového albumu
https://tootoot.fm/sk/events/65e386baa2ec3d01dc873b11

Zdroj: TS
Foto: Lousy Auber + archív skupiny