Škodlivé účinky sluchu na hlasnú hudbu.

Príliš hlasná hudba môže vážne poškodiť náš sluch. Mladí ľudia, ktorí sa zabávajú v nočných kluboch, diskotékach, koncertoch, nočných kluboch, sú niekoľko hodín vystavení hladine hluku.

Hlasitosť

Objem sa meria hladinou akustického tlaku a meria sa v decibeloch. Zvuky vnímané našimi ušami sú vibrácie tlaku vzduchu na naše ušné bubienky, ktoré sa premieňajú na informácie, keď sa dostanú do nášho mozgu. V závislosti od intenzity vibrácií počujeme vnímané zvuky ako jemné alebo hlasné. Ak je energia zvuku vyššia, budeme ich počuť hlasnejšie.

Minimálny vnímateľný objem pre ľudské ucho je 0 decibelov. Stále cítime zvuky 50 decibelov, ale od 100 decibelov nám už sú naše uši nepríjemné a zvuky 120 decibelov môžu byť bolestivé. Tieto zvuky nemôžeme vylúčiť, takže sme neustále vystavení hluku.

Desivé štatistiky

Podľa prieskumov cca. 16% má stratu sluchu. 50% 12-35 ročných je vystavených rizikovému objemu, 40% kvôli nočným klubom. Tí, ktorí navštevujú hudobné podniky viac ako trikrát mesačne, sú náchylnejší na stratu sluchu. Počúvanie hudby hlasnejšie ako 85 decibelov denne po dobu pol hodiny môže už spôsobiť stratu sluchu. Podľa nie príliš povzbudivých predpovedí bude do roku 2060 počuť dvakrát toľko ľudí v USA horšie ako v súčasnosti.

Párty je život!

Cítime hlasnú hudbu po celom tele. Nad 80 decibelov stúpa krvný tlak a srdcová frekvencia, žiak sa rozširuje a trávenie sa spomaľuje. Po niekoľkých hodinách na diskotéke alebo koncerte môžete často pocítiť hluk v ušiach, hluchý sluch. V hudobných podnikoch hudba zvyčajne duní pri hlasitosti 80 – 100 decibelov, deštrukcia vlasových buniek v uchu znižuje citlivosť ucha a dochádza k únave sluchu. V prípade zdravého, mladého tela sa sluch regeneruje za niekoľko hodín, až 1 dňa, takže jedna príležitosť nie je vážnym nebezpečenstvom, ale ak počúvame hudbu, ktorá veľmi často alebo pravidelne hromží, môže byť náš sluch nenávratne poškodené v dôsledku odumierania vláskových buniek.

„Disco ucho“

Termín disco ucho sa používa pre problémy s uchom spôsobené hudbou pravidelne počúvanou pri vysokej hlasitosti. Najbežnejším príznakom je tinnitus, tinnitus, ktorý je počuť v uchu alebo dokonca v hlave z vonkajšieho zdroja. Je to počuť permanentne alebo príležitostne. Môže to byť ako rachot, zvuk ako vlnenie vody, prsteň, pípnutie..atď. vnímané, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v tichom prostredí. Tinnitus interferuje s koncentráciou, bráni pokojnému spánku a môže spôsobiť bolesti hlavy. Mnoho hudobníkov sa s takýmito sťažnosťami obracia na lekára. Počúvanie hlasnej hudby cez slúchadlá tiež zhoršuje sluch.

Úžasná hudba

Nemusíme sa vzdávať počúvania hudby alebo koncertu našej obľúbenej kapely, ale vezmime negatívne účinky hluku vážne! Hudba počúvaná pri správnej hlasitosti v prostredí s optimálnou akustikou je dobrá pre naše telo i dušu.

Sluchovo postihnutí hudobníci

Mnoho hudobníkov, spevákov a profesionálov v ich okolí trpí následkami dlhotrvajúcej, desaťročia trvajúcej hlasnej hudby, ako je hluk v ušiach, strata sluchu alebo dokonca čiastočná alebo úplná hluchota.

Niektoré svetové hviezdy pre sluchovo postihnutých:

  1. Sting hrá hudbu od roku 1977.
  2. Ozzy Osbourne – drží Guinnessov svetový rekord v najdlhšom výkriku: Krik pri 105 decibeloch po dobu 1 minúty 8 sekúnd!
  3.  Eric Clapton- hrá hudbu od roku 1962.
  4. Phil Collins
  5. will.i.am
  6. Herec William Shatner bol pri natáčaní filmu vystavený intenzívnemu zvukovému efektu, ktorý poškodil jeho sluch.

Najhlučnejšia práca

  • Továrne: hlasné stroje
  • Konštrukcia: zbíjačka má 115 decibelov
  • Motorizovaní kuriéri: hluk generovaný prúdom vzduchu prúdiacim vedľa helmy môže byť pri rýchlosti 100 km / h až 90 decibelov, čo je možné tolerovať maximálne 2 – 3 hodiny.
  • Zábava: hlasná hudba
  • Letiská: zvuk prúdového lietadla je 140 decibelov.

Ako zabrániť strate sluchu?

Trattamento acustico:

  • Nepočúvajte hudbu pri vysokej hlasitosti v slúchadlách!
  • Nestavajte príliš blízko k reproduktorom v nočných kluboch a na koncertoch!
  • Na hlučných pracoviskách noste špeciálne štuple do uší!
  • Na našich pracoviskách a v domácnostiach používame zvukotesné panely, mörkläggningsgardiner, záclony, koberce!
  • Vyvíjajte ideálnu akustiku pre počúvanie hudby, aby vás rušivé odlesky nezranili ani v ušiach!

Zdroj: Promo