Skladateľ Miroslav Tóth a teleso Dystopic Requiem Quartet uvedú dielo Black Angels Songs konečne naživo aj pred divákmi

V pondelok 28.6. a v utorok 29.6. 2021 sa koná premiéra diela slovenského skladateľa Miroslava Tótha Black Angels Songs, ktoré počas obdobia lock-downu uviedol vo forme streamu priamo zo zabudnutého židovského cintorína v Bytči, či z električky na Trnavskom Mýte. Dielo Black Angels Songs, ktoré mali diváci a poslucháči možnosť počuť zatiaľ len online, prepája súčasnú vážnu a elektronickú hudbu a je mimoriadne spoločensky reflektívne. Venoval ho rodičom Fedora a Egona Gála a poukazuje na hrôzy nacionálneho socializmu a fašizmu z minulosti, ktoré stále presahujú aj do súčasnosti. Dielo prvý krát zaznie pred divákmi v Banskej Štiavnici v KC Eleuzína (28.6.) a v bratislavskom klube FUGA (29.6.).

Black Angels Songs, jeho vznik a uvedenie má dlhý príbeh. Idea diela začala vznikať cestou na generálnu skúšku legendárneho Kronos Quartet pred premiérou Kvarteta siahajúcich chápadiel na Pohode 2018 v rámci rozhovoru Miroslava Tótha s Davidom Harringtonom. Skladba je inšpirovaná kvartetom Black Angels od Georga Crumba, od ktorého vzniku ubehlo v roku 2020 polstoročie. Miroslav Tóth sa rozhodol svoje nové dielo venovať rodičom Egona a Fedora Gála – Barbore Gálovej a Vojtechovi Gálovi, ktorý bol zavraždený na pochode smrti.

Na nahrávku diela si autor pozval huslistu Davida Danela a huslistku Annu Veverkovú, violončelistu Andreja Gála a violistu Petra Zwiebela, ktorí všetci účinkujú v prvotriednych domácich aj medzinárodných telesách. Sformovali Dystopic Requiem Quartet a rozhodli sa ďalej spolu hrávať Tóthove dielo a šíriť jeho myšlienku, ktorá v prvom rade pripomína, že hrôzy fašizmu, či nacionalizmu, žiaľ stále nie sú v súčasnom svete len vzdialenou minulosťou.

Dielo vyšlo aj na LP vo vydavateľstve Tothem records a nahrávalo sa v čase na prelome „pandemického“ roka v Bratislave. Na jar 2021 bolo uvedené v rádiových premiérach v 6 krajinách. Je rozdelené na dve knihy, BOOK I. bola uvedená 17. novembra 2020 o 16. hodine – v čase protestov prívržencov ĽSNS a iných anti-systémových skupín. Nadväzujúca Druhá kniha (BOOK II.) bola odpremiérovaná 14. marca 2021 na zabudnutom židovskom cintoríne v Bytči. BOOK II. spracúva nahrávku BOOK I. a záznam protestujúcich ako chorál, vďaka čomu vzniklo akési dystopické requiem. Spolu s kvartetom dielo interpretuje aj autor Miroslav Tóth, ktorý počas koncertu obsluhuje elektroniku.

Na premiéru do bratislavského klubu FUGA si pozval autor ako hostí aj českú kapelu Frisk, freejazové divoké trio, o ktorých básnik Petr Borkovec napísal poetický text: „Hudba kapely Frisk připomíná vyloupení úhledné půjčovny kánoí. Někdo to nedělní říční místo vypáčil, vykradl, roztřískal, rozflákal. Stromky na břehu zlámané, zámek vysekaný sekyrou, všechny kánoe břichem vzhůru a děravé, úvazní sloupek vzpříčený, prkna pryč z vrutů – a mezi tím kusy pádel, kýble, lodní sedátka a mycí houby. Bloumáš mezi rozházenými a rozkopanými zvuky, třískami melodií, kolem vyvrácených rytmů a vzdychů, nebezpečným tichem: každé vykradené místo je tak nepříjemné a tak přitažlivé. Chceš odsud vypadnout – ale nepadáš! A pak – tady, kde všechno připomíná všechno a někde je možná schovaný zloděj – zaslechneš neslýchanou křehkou písničku (dokonce s půlkou refrénu). Ztuhneš a najednou nevíš, jestli jsi netečný říční host, zloděj, majitel říčních lázní, neúspěšný melancholický hlídač nebo bezdomovec naštvaný na půlku světa. Písnička hraje, nic není jednoznačné a svět je plný polehčujících okolností.“

PODUJATIA:

28.6. 2021 o 20:00 KC Eleuzína / Banská Štiavnica
FB event: https://www.facebook.com/events/383348723037087
vstupenky: tootoot.fm/sk/events/60cd02acb3463703b8ecc9d7

29.6. 2021 o 20:00 FUGA  / Bratislava
FB event: https://www.facebook.com/events/977049869723559?ref=newsfeed
vstupenky: goout.net/sk/listky/miroslav-toth-black-angels-songs+frisk/cgfj

Zdroj: TS