Silné duchovné aj umelecké spojenie. Mila Medvedovska a Sima Magušinová nahrali duet Otčenáš

Ukrajinská speváčka Mila Medvedovska a slovenská speváčka Sima Magušinová nahrali spoločný duet. Ako hovorí Sima, nie je to klasický duet ani klasická pieseň. Skladateľ a klavirista Daniel Špiner, ktorý obe umelkyne sprevádza a ktorý ich prepojil, prišiel s nápadom zhudobniť jeden z najznámejších textov kresťanského sveta – Otčenáš.

Najskôr Mila s Danielom zhudobnili ukrajinskú verziu Otčenáša, s ktorou vystúpili na viacerých koncertoch. Následne Daniel prišiel s nápadom doplniť do skladby ďalší hlas a slovenský text a spolu s Milou oslovili Simu. V skladbe sa Mila so Simou spoločne modlia a oboma blízkymi jazykmi sa prihovárajú Bohu.

O vzniku tohto nápadu Daniel hovorí: „Zhudobniť modlitbu Otčenáš mi napadlo, keď nás pán biskup Peter Mihoč pozval s Milou zahrať na oslavách výročia Evanjelickej cirkvi v Prešove. Pri tej príležitosti som sa dozvedel, že Ukrajina má ešte len pár rokov v rámci svojich bohoslužieb Otčenáš v ukrajinskom jazyku. No a viac mi nebolo treba a motivácia zhudobniť ho bola prítomná. Špeciálne je na tejto modlitbe pre mňa to, že ponuku zaspievať ju ako duet prijala Sima Magušinova s nadšením a veľkou pokorou. Spojili sa v tejto skladbe dve dámy, ktorých tvorba je silná, autentická a nenahraditeľná.

Simu myšlienka hneď oslovila: „Keď od Danka Špinera prišiel nápad naspievať s Milou Otčenáš, tak som to hneď vnímala ako niečo, do čoho som chcela ísť. Jednak preto, že mám Milu veľmi rada, páči sa mi ako spieva aj aký je človek, a taktiež preto, lebo som počula ako spievala Otčenáš sama a chcela som sa s ňou takýmto spôsobom pomodliť a vyjadriť spolupatričnosť, pretože situácia v akej sa momentálne nachádza, je ťažká a mnohí si to ani nevieme predstaviť. Otčenáš s Milou nevnímam ako klasický duet a ani ako klasickú pieseň. Vnímam to hlavne ako modlitbu, ktorú spievame spolu ako dve ženy, ktoré sa modlia za seba, za tú druhú, ale aj za všetko, čo si nesieme v srdci.“

Pre Milu je táto spolupráca symbolická: „Som veľmi rada, že Daniel prišiel s nápadom duetu so Simou a my v tejto modlitbe svojim spôsobom spájame oba naše národy. Modlíme sa a prekonávame ťažké obdobie v živote Ukrajiny spolu. Spolupráca so Simou je pre mňa krásna skúsenosť a silný zážitok. Prácu v štúdiu, ale aj pri nahrávaní klipu sme si veľmi užili, mali sme aj zábavu, ale aj silné duchovné a umelecké prepojenie, ktoré je pre mňa vzácne. Som veľmi vďačná, že mám možnosť spolupracovať so slovenskými umelcami. V situácii, v ktorej sa moja krajina nachádza, mi takáto podpora dáva silu a vieru a zároveň možnosť vyjadriť svoje pocity spevom a zbližovať naše dva národy.“

Mila Medvedovska a Daniel Špiner na Facebooku: https://www.facebook.com/profile.php?id=100083213656360

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podpora umenia a Nadácia SPP.

Zdroj: TS