Silná výpoveď a strhujúci klip – spevák Dano Kapitán a producent Remigius Klačanský predstavujú novinku Nie sme zlí.

Výnimočný hlas a svetová úroveň! Tak možno nazvať nový hudobný počin speváka Dana Kapitána a skladateľa a producenta Remigiusa „Rema“ Klačanského s názvom Nie sme zlí. Unikátna popová balada s „rockovým“ vyvrcholením je v Danovej speváckej kariére míľnikom, ktorý prináša úplne nový zvuk, spevácky prejav aj filmové spracovanie. Pozrite si fascinujúci klip, v ktorom sa Dano vykúpal v 100 litroch žltého mlieka a kvôli zime skoro zamrzol!

Talentovaný Dano Kapitán sa dostal do povedomia v roku 2019 v televíznej show Hlas Československa a spoluprácou s umelcami ako sú Ego, Dominika Mirgová, Kali, Majself, Separ, Moja Reč, Adiss či Igor Kmeťo. 29-ročný spevák sa venuje žánrom RnB, soul, gospel, ale aj pop a jeho piesne sú plné chytľavých melódií a energického spevu, ktorý vychádza z afro-americkej hudobnej tradície a v kombinácii so slovenským jazykom vytvára unikátny prejav. Dano teraz prichádza s novou skladbou Nie sme zlí, na ktorej spoluprácoval so slovensko-nórskym producentom Remigiusom „Remom“ Klačanským. Skladba vznikala počas lockdownov na diaľku a reflektuje myšlienky a pocity z tohto obdobia, ktoré Daniel pretavil do textu a Remigius do hudby.

„Prvé demo skladby Nie sme zlí vzniklo počas prvých mesiacov pandémie, keď svetu vládol chaos a nikto nevedel, ako to celé dopadne. Keďže Remo mal svoje štúdio v Rakúsku a hranice boli zatvorené, tak mi poslal hudbu mailom a ja som mu u seba do toho nahral demo. Finálnu verziu sa nám potom podarilo nahrať až v roku 2022,“ sumarizuje Dano Kapitán.

Pieseň je inšpirovaná emóciou a energiou hudby umelcov, ako sú Michael Jackson, Hozier a Rag’n’Bone Man. O mix hudby sa postaral rakúsky producent a zvukový inžinier Dominik Wendl. K skladbe prispeli hudobníci Ján Bogdan – violončelo, Tomo Michalčák – E-gitara a Klára Mockovčiaková – vokály.

„S Danom sa poznáme od detstva. Spolupráca na tejto piesni bola zvláštna tým, že sme ju začali tvoriť na diaľku. Skladba je spevácky veľmi náročná, keďže je na ňu potrebný rozsah takmer troch oktáv a len máloktorý spevák by také niečo dokázal zaspievať. Kým sme boli absolútne spokojní, museli sme ju niekoľkokrát nahrať s rôznym časovým odstupom. Keďže viem, aký má Dano enormný spevácky potenciál, chcel som ho naplno využiť,vysvetľuje Remigius Remo“ Klačanský.

K novinke vznikol v spolupráci Rema Klačanského a rakúskeho filmára Maxa Leithnera fascinujúci klip. Nakrúcalo sa v opustených priestoroch kúpeľov Sliač v chladných a náročných podmienkach.

„Nakrúcanie klipu bolo vyčerpávajúce a miestami aj bolestivé. Niektoré zábery sme totiž točili veľmi dlho a dostával som kŕče do nôh. Musel som kľačať na studenej a mokrej podlahe s bosými chodidlami, ktoré mi najmä pri natáčaní v nevykurovaných priestoroch takmer zamrzli. Každopádne som ale nesmierne rád, stálo to za to a myslím si, že je cítiť, ako som do toho dal všetku svoju energiu a oddal sa hudbe a emóciám,“ prezradil Dano Kapitán.

Výrazným prvkom klipu je žltá farba, ktorá spája jednotlivé úseky do jedného homogénneho a zároveň rozmanitého celku, ktorý vygraduje spolu s hudbou do vizuálne strhujúceho sledu záberov. Pri nakrúcaní použili filmári techniku, ktorá sa pri produkcii hudobných klipov u nás príliš nevyužíva.

S filmárom Maxom Leithnerom spolupracujem už niekoľko rokov. Pri nakrúcaní sme využili napríklad 360-stupňové koľajnice s priemerom šesť metrov, ale aj Maxovu špeciálnu konštrukciu, na ktorej bola umiestnená kamera a nám umožnila natočiť úvodný záber z klipu a niektoré zábery vo vani. Na zafarbenie vody sme použili žltú potravinársku farbu a asi 100 litrov mlieka, v ktorom sa Dano kúpal a miestami sa tejto zmesi aj nahltal. Počas nakrúcania sa nám pokazila vaňa. Zlomili sa na nej nožičky a tak sme prvý natáčací deň skončili namiesto plánovanej polnoci až okolo štvrtej ráno,spomína na nakrúcanie Remigius Klačanský, ktorý má na konte hudbu k predstaveniu SND Fashion Ballet 22, niekoľko slovenských seriálov a spoluprácu s významnými umelcami.

Dano Kapitán a Remigius Klačanský aktuálne pracujú na ďalších skladbách, ktoré budú postupne vychádzať ako single. Na leto pripravuje Dano aj koncerty s kapelou, takže fanúšikovia sa majú na čo tešiť.

https://www.instagram.com/dano_kapitan/
https://www.instagram.com/remigiusmusic/

Zdroj: NK Factory