Signall_FM Night: Arp XP -Moje nové tracky budú deepové a temné!

Taliansky drum&bassový producent Arp XP prezrádza v rozhovore aj to, prečo je videoklip k jeho najznámejšej skladbe taký zvláštny, aké to je, keď vás remixuje Calibre a aj to, bez ktorých troch ľudí si 170bpm hudbu nevie predstaviť.

Okrem toho pripravil aj minimix, ktorý vás kvalitne pripraví na jeho prvé slovenské vystúpenie – v piatok 14. decembra v KC Dunaj v Bratislave na SIGNAll_FM NIGHT.

Taliansky drum&bassový producent ArpXP prezrádza v rozhovore aj to, prečo je videoklip k jeho najznámejšej skladbe taký zvláštny, aké to je, keď vás remixuje Calibre a aj to, bez ktorých troch ľudí si 170bpm hudbu nevie predstaviť. Okrem toho pripravil aj minimix, ktorý vás kvalitne pripraví na jeho prvé slovenské vystúpenie – v piatok 14. decembra v KC Dunaj v Bratislave na SIGNAll_FM NIGHT.

Ahoj Simone! Ako sa darí? U nás je už zima v plnom prúde. Aj ty si sa už prepol do zimného  módu?
Ahoj! Ďakujem, mám sa fajn, no mám toho veľa, ako vždy. Zimný mód? Vlastne ani nie, dúfam, že skutočná zima ešte len príde. (pozn red.: ArpXP žije na talianskom ostrove Sardínia :))

Už čoskoro zahráš na SIGNAll_FM NIGHT. Bude to tvoje prvé hranie na Slovensku, je tak? Počul si už niečo o slovenskej drum&bass scéne, našich producentoch či atmosfére na akciách?
Áno, toto bude moje prvé vystúpenie na Slovensku a veľmi sa na to teším! O drum&basse u vás som počul veľa dobrých vecí, poznám mená ako Lixx, Clive, Minor Rain, Smote.. Videl som aj množstvo plagátov na veľké akcie, ktoré u vás máte!

Momentálne žiješ a pôsobíš v meste Cagliari na Sardínii. Prezraď nám, ako si sa vlastne dostal k drum&bassu a elektronickej hudbe celkovo? Aký je tvoj príbeh?
Drum&bass som začal hrávať po mojich predchádzajúcich skúsenostiach s inou hudbou, ktorou bol prevažne rock. Začal som objavovať dnes už legendárne albumy, ktoré formovali hudbu, ktorú dnes hráme. Môj prvý kontakt so svetom  drum&bassu sa teda spája s New Forms, Timeless, Breakbeat Era, Modus Operandi, či Wormhole.

Veľa ľudí si teba a tvoju hudbu začalo všímať práve tento rok vďaka tvojmu debutovému albumu ‘Closer’. Ako sa na neho s odstupom času pozeráš?
Bol to naozaj dlhý proces, za ktorým je veľa práce. Prvá myšlienka na album sa objavila už pred dvoma rokmi, kedy som sa hlavne pre množstvo osobných problémov rozhodol pozastaviť vydávanie singlov, a toto obdobie trvalo najmenej rok. Sústredil som sa na projekt ako celok, žiadne žánre, alebo konrétne bpm, či zvuk. Práve label IM:Ltd mi poskytol úplnú slobodu, aby som mohol tvoriť presne tak, ako som chcel.

Oficiálny videoklip k titulnej skladbe z albumu ‘Closer’ sa môže niektorým ľuďom zdať trochu zvláštny. Čo sa za tým skrýva? Aká bola inšpirácia?
Máš pravdu, v podstate je trochu jedinečný a nezvyčajný, no podľa mňa presne také majú videoklipy byť – diela plné kreativity, nápadov a nie len obrázky typu “hrám niekde na párty, tancujúci ľudia, steny s graffiti”.. Režisérom klipu je Robin Plessy z Francúzska, ktorý už robil klipy pre ľudí ako BoyzNoise, M83, Fink a mnohých ďalších. Temná a pochmúrna atmosféra je perfektným vizuálnym  vyjadrením mojej hudby.

Nieje veľa ľudí, ktorí o sebe môžu povedať, že sú rezidentmi známeho drum&bassového festivalu Sunandbass na Sardínii, no ty tam hrávaš každý rok. Čo pre teba Sunandbass znamená?
Hrávam tam od úplného začiatku aj preto, že žijem tu, na Sardínii. Vďaka Stefanovi a Martine (ľudia, ktorí stoja za organizáciou festivalu) som mohol ja a všetci, ktorí sa festivalu Sunandbass každý rok zúčastňujú zažiť 8 rokov skvelých vibrácií, zábavy, úžasných akcií, no predovšetkým – byť súčasťou jednej veľkej rodiny!

Prezraď nám niečo viac o drum&bassovej scéne na Sardínii. Čo všetko sa tam deje? Kde by sme určite nemali chýbať a čo by sme mali vedieť?
Organizujeme tu akciu, ktorá sa volá DNBCAST. Časť názvu “Cast” je odvodená od slova Casteddu, čo po sardínsky znamená Cagliari (pozn. red.: mesto, kde ArpXP žije). Začali sme pred 12 rokmi a za ten čas sme mali možnosť privítať u nás našich obľúbených umelcov, ako Martyn, dBridge, Sabre, Flight, A Sides, Instra:mental, Need For Mirrors a veľa ďalších.

Ktorí ľudia sú pre teba momentálne v rámci 170bpm hudby najdôležitejší?
dBridge pre jeho eklektizmus, Calibre pre jeho dokonalosť a Goldie, .. jednoducho pre všetko!

Niekde som už začul, že práve Calibre by mal remixovať jeden z tvojich trackov, čo je naozaj fantastické! Môžeš nám to potvrdiť? Ako k tomu došlo a čo to pre teba znamená?
Áno, je to pravda, aj keď sa mi zdá, že je to ako sen. Calibre remixoval môj track ‘Winter in Sardinia’, ktorý vyšiel pred dvoma rokmi na kompilácii Sunandbass LP. Tento remix sa objaví na budúci rok práve na jej druhom pokračovaní.

Ktoré tri tracky nesmú aktuálne chýbať v tvojich setoch?
Svoje sety mením a prispôsobujem každý týždeň, ale nestarnúce hymny ako Second Sun (Calibre) Temperance (Marcus Intalex) a True Romance (dBridge) mám vo svojom bagu vždy.

Čo sa týka tvojich plánov v blízkej budúcnosti, na čom momentálne pracuješ? Čo môžeme očakávať v priebehu najbližších mesiacov?
Momentálne spolupracujem s viacerými ľuďmi, najproduktívnejšia spolupráca je však rozbehnutá s poľským producentom Reza. Zatiaľ sme urobili štyri spoločné nové tracky, ktorých atmosféra je ako vždy – deepová a temná. So Sebom robíme na tracku spolu s Alite, ktorá v ňom hrá na svoje úžasné Rhodes piano. Zopár nových trackov bude aj s Maursom, tiež remixy pre Mortema a Hibeu a LIVE show s Estel Luz. Čo sa týka najbližších releasov, očakávajte UK Bass track na druhej strane s remixom od Jacka Sparrowa na Modulate Recordings, singel na IM:Ltd, na ktorom bude aj VIP verzia tracku Keep Your Head (ft. Maurs) a zopár ďalších vecí, ktoré sú zatiaľ prísne tajné!

Vďaka za rozhovor a vidíme sa už čoskoro v Bratislave!
Už sa teším na hranie, prinesiem vám aj trocha sardínskeho slnka!

Arp XP (IT) zahrá už tento piatok 14. decembra 2012 v KC Dunaj v Bratislave na SIGNAll_FM NIGHT. Spolu s ním vystúpia aj Brooklyn (CZ), IM Cyber (CZ), Redface a Lixx.

[soundcloud url=“https://api.soundcloud.com/tracks/70680404″ params=““ width=“ 100%“ height=“166″ iframe=“true“ /]

01. Total Science – Cold Blooded feat. Riya (CIA)
02. Marcus Intalex – Cabal (Ingredients)
03. Getz – Watch in the Stars (22.22)
04. Enei – Running feat. Gerogia Yates (Critical)
05. Calibre – Plugs (Footprints)
06. Gerra & Stone – The Room (Proximity)
07. Brian Mcknight – Stay or let it go – Sabre Remix (Dub)
08. Hibea – White Owl (IM:ltd)
09. Arp XP & Maurs – You don’t (Avantgarde)
10. Dawn Day Night – Big Booty Girls (Astrophonica)
11. Arp XP & Maurs – Keep your Head – Trap VIP Remix (IM:ltd)
12. OM Unit – Ulysses (Civil Music)
13. Robustus – Water Beast (IM:ltd)
14. Enei – The Moment feat. DRS (Critical)
15. Cursa – Only the strong (Retrospective)

Pre viac info o Arp XP skontrolujte aj jeho web www.arpxp.com, alebo facebook page www.facebook.com/arpxp.

SIGNAll_FM NIGHT
14. december 2012
KC Dunaj, Bratislava
Facebook udalosť

www.signallfm.sk/night
www.kcdunaj.sk

www.radiofm.sk

Zdroj: Signall_FM