Signall_FM festival 2011: LSB – Hrám hudbu, ktorá ľudí roztancuje!

Už len niekoľko dní ostáva do štartu SIGNAll_FM FESTIVALU 2011 na kúpalisku Čajka v Bojniciach. Jeden z hostí, ktorí to tam 20. augusta roztočia je aj angličan LSB. Pred jeho príletom na Slovensko sme ho trošku vyspovedali, a tak sa dozviete napríklad aj to, čo si myslí o MCs, čo bude u nás hrať, alebo o novom bootlegu, ktorý si pripravil špeciálne pre nás.

Už len niekoľko dní ostáva do štartu SIGNAll_FM FESTIVALU 2011 na kúpalisku Čajka v Bojniciach. Jeden z hostí, ktorí to tam 20. augusta roztočia je aj angličan LSB. Pred jeho príletom na Slovensko sme ho trošku vyspovedali, a tak sa dozviete napríklad aj to, čo si myslí o MCs, čo bude u nás hrať, alebo o novom bootlegu, ktorý si pripravil špeciálne pre nás. Okrem neho zahrajú aj Technicolour & Komatic, Xilent, Gancher & Ruin, Savage, Cenco & Dykman, Lixx & Clive, Dolyx & Remo a mnoho ďalších.

LSB


● Ahoj Luke! Dúfam, že sa máš dobre a už sa tešíš k nám na Slovensko. Predstavíš sa tu vôbec po prvý krát a ľudia o tebe možno ešte veľa nevedia. Ako si vlastne prišiel k pseudonymu LSB (least significant bit)?
Ahoj! No, vlastne tá prezývka má pôvod na viacerých miestach. Sú to moje iniciálky, taký matematicko-hudobný binárny výraz a tiež je v tom trošku typicky anglického “sebapodceňovania“..

● Vieme o tebe, že v začiatkoch tvojej kariéry si po úspešnom pôsobení ako Dj a promotér prišiel aj na čaro produkcie hudby. V dnešnej dobe sa človek musí veľmi snažiť aby si ľudia všimli jeho hudbu a bola niečím iná. Ak sa nemýlim, tebe sa hneď prvý dokončený track podarilo upísať rovno na slávny label Bingo Beats patriaci Zinc-ovi. V čom myslíš, že spočíval tento úspech?
No áno, hudbu som robil asi rok v Reasone, ale stále to bolo len na úrovni rôznych slučiek, žiadne celé tracky. Keď som hrával ako DJ na akciách AWOL v Ministry Of Sound, uvedomil som si, že často je ten najlepší drum&bass práve ten najjednoduchší. Tak som trochu očistil bicie, ktoré som mal urobené, pridal som tam Amen beat a proste som spravil niečo naozaj jednoduché. Poslal som to Zincovi na AIM a on to proste zobral. To potom vyvolalo záujem o moje meno zo strany labelov, ktoré hľadali nové tracky, ale pravdu povediac, vtedy som ešte nebol pripravený prísť s niečím ďalším, s čím by som bol spokojný a v skutočnosti som ešte stále svoj zvuk len hľadal. Zinc je však skutočná legenda a ja som veľmi hrdý na to, že mám track vydaný práve na Bingo Beats.

LSB


● Si vraj veľkým fanúšikom samplovania. Z ktorého hudobného žánru najčastejšie čerpáš sample?
Ide o úplne všetku hudbu. Môže to byť čokoľvek. Zvuky ktoré mám rád väčšinou vychádzajú z fúzie Soulu, Funku a Jazzu. Milujem ten zaprášený zvuk vinylových samplov! Sledujem tiež kompilácie lounge a chill-outovej hudby, ktoré môžu byť tiež dobrým zdrojom zvukov. Snažím sa vyhýbať umelcom, ktorých už veľa samplovali iní a skôr sa často snažím hľadať veci, ktoré som sám nikdy nepočul. Viem, že toto sa mi napríklad podarilo v tracku “All Of My Love”, kde ani Pete (Technicolour) nevedel identifikovať, odkiaľ som to vysamploval. A keď už niečo nepozná on, tak to musí byť naozaj niečo špeciálne.

● Vo svete drum&bass-u ťa okrem releasov napríklad pre Spearhead Recordings určite preslávil aj tvoj bootleg skladby Twice od skupiny Little Dragon. Ako si sa dostal práve k tejto skladbe? Dočkáme sa napokon jej vydania?
Tak určite! Už čoskoro sa dočkáte. Celé sa to udialo trošku zvláštne, pretože v skutočnosti som práve robil na úplne inom tracku, v ktorom som používal sample z albumu od Little Dragon, no nikdy som tento track nedokončil. Môj dobrý kamoš mi potom povedal, že má strašne rád track “Twice” a keďže som pri produkovaní práve prešiel na Ableton, rozhodol som sa, že pre neho spravím bootleg tejto skladby a hlavne som si chcel otestovať time-stretching funkciu v Abletone. Spravil som to naozaj rýchlo na jedno posedenie (obyčajne mi trvá týždne, kým niečo urobím). Poslal som ho potom pár ďalším ľuďom, začal som ho hrávať a mal som na to skvelé odozvy, čo bolo super. No a práve som dokončil ďalší úplne nový bootleg špeciálne pre SIGNAll_FM FESTIVAL 2011, tak dúfam, že sa bude tiež páčiť ;)

● Môj prvý kontakt s tvojou hudbou sa odohral na youtube vďaka skvelému videu k tvojmu tracku. Aký máš názor na spojenie hudby a obrazu? Dokážu podľa teba rôzne videá k trackom alebo aj vizualizácie na party umocniť zážitok z hudby?
Jednoznačne! Na youtube koluje hneď niekoľko skvelých videí k mojim veciam. Myslím, že youtube je prvé miesto, kam veľa ľudí chodí hľadať novú hudbu, čo je síce trošku podivné, ale na druhej strane dobré. Želám si, aby som mal dosť času, peňazí a schopností na to, aby som si videá k svojej hudbe mohol robiť sám, lebo mám pocit, že tým by som mohol všetko posunúť na úplne iný level. Minulý rok som na Ibize videl djov, ktorí mixovali celý set tak, že video projekciu so skvelými videami mali zosynchronizovanú s hudbou. Myslím, že práve toto je budúcnosť djských vystúpení. Budem rád, keď to raz sám vyskúšam.


● Tvoj nedávny štúdiový mix bol sprevádzaný aj slovami v podaní Messy MC. V štúdiu si sedel napríklad aj so MC Stamina. Aký je tvoj pohľad na MC´s všeobecne? A ako ich vnímaš pri hraní?
Myslím, že čo sa týka hrania v kluboch, drum&bassový set nikdy nie je úplný bez MCho. Medzi hudbou a MCingom musí byť určitá rovnováha a máme tu niekoľko MCs, ktorí sú v tomto fakt dobrí. Messy MC je môj dlhoročný kamoš, robili sme spolu hudbu dobrých 8 rokov a kamarátime sa už od školy. MC Staminu som spoznal vďaka mojej promotérskej činnosti a tiež sme sa stali dobrými kamarátmi. Pravidelne si posielame tracky a už roky ma práve on nakopáva do produkovania. Vlastne myslím, že jemu to išlo dobre už roky predtým, než som sa k produkovaniu dostal ja sám.

● V akých vodách sa najradšej pohybuješ v tvojich setoch? Mám na mysli, či máme očakávať veselý liquidfunk plný slnka a dobrej nálady alebo rád pridáš aj nejaké, dajme tomu deepovejšie veci?
Je to vždy odraz mojich preferencií v rámci drum&bassu, čo sa potom odráža aj v tom, aký typ hudby sám produkujem. Dobrým príkladom toho, čo rád hrám je môj set z D&BTV. Rád hrám dobrú hudbu, ktorá ľudí roztancuje. Dúfam, že aj dobre namixovanú :)

● Kto podľa teba v súčastnosti produkuje naozaj dobrý drum&bass? Máš pre nás nejaké tipy na ľudí, ktorých sa v blízkej budúcnosti oplatí sledovať?
Práve som dostal nový B-Ceeho album a je naozaj silný! Potom sú tu samozrejme ľudia ako Technicolour & Komatic a ľudia okolo Shogun Audio. Minulý týždeň som videl adresár s novými trackami od Paula SG.. tam bolo snáď 60 vecí! Momentálne je tu až desivo obrovské množstvo nových mladých producentov, ktorí sa objavujú na scéne. Nedávno som počul nejaké nové veci od Queenswaya a znie to naozaj sviežo! Moje dva tipy na mená, ktoré sa do konca roka určite objavia sú Frederic Robinson, ktorý ma úžasný singel, ktorý čoskoro vyjde na značke Different a tiež sa poobzerajte po N3gus, ktorý robí svojráznu, no sviežu tanečnú hudbu.

● Celý náš festival od plagátu, cez vybavené slnečné počasie v priebehu jeho konania, až po vizuálny dojem je postavený na pozitívnej energii. Veríš v silu hudby a jej schopnosti takúto energiu vytvárať?
Určite áno! Hudba môže mať rôzne nálady, ale dobrá hudba určite vyvolá v ľuďoch dobré pocity a to určite urobí radosť aj mne. Mimochodom, očakávam, že u vás bude svietiť slnko, v UK sme zatiaľ leto nemali.

● Akú hudbu najčastejšie počúvaš doma, v aute, alebo v iPode na ulici, či v prírode? Skús nás inšpirovať!
No to je naozaj rôzne, ale napríklad tento mesiac som v iPode počúval hlavne Kate Bush, Friendly Fires, Caribou, Metronomy, Moderat, alebo staré Good Looking Records mixy. Môj kamoš má kapelu Wild Combination a ich hudba je podľa mňa skutočne inšpirujúca. Určite sa po nich poobzerajte.

 
● Bol si už niekedy na Slovensku? Vieš niečo o ňom bez toho, aby si použil Google? ;)
Nikdy som u vás nebol a viem o Slovensku naozaj málo.. Teda okrem toho, že momentálne ste celkom dobrí vo futbale, aj keď to tiež hovorím len preto, že som počul o Škrtelovi, ktorý hrá v Anglicku. Dúfam, že sa o vašej krajine dozviem viac, keď ju navštívim.

● Celý festivalový areál leží iba pár sto metrov od jedného z najkrajších zámkov na Slovensku a s pred stage je naň priamy výhľad. Hral si už niekedy v podobnom prostredí?
No veru nie. Nikdy nie v takom krásnom prostredí. Väčšina mojich hraní bola vnútri v kluboch. Minulý víkend sme boli s priateľkou na Camp Festivale tu v Anglicku, ktorý sa odohrával priamo pred zámkom a vyzeralo to tam naozaj krásne. Nemôžem sa dočkať hrať v podobnom prostredí na Slovensku!

● Na jeseň máš pripravený ďalší release pre Spearhead. Budeme môcť na festivale počuť malú ochutnávku alebo nejaké iné novinky z tvojej kuchyne?
EP pre Spearhead je skoro dokončené. Už treba len doladiť zopár finálnych detailov s vokalistkami na budúci týždeň. Myslím, že tracky z neho ma budete počuť hrať na festivale. Mám tiež niekoľko iných nových trackov, ktoré chcem otestovať. Už sa veľmi teším, keď ľudia budú počuť moje nové EP.

● Super! Vďaka za rozhovor a vidíme sa o pár dní v Bojniciach.

Signall_FM

Zdroj: Signall_FM
Publikoval: Redakcia GREGI.NET