Šesť dôvodov, prečo tento rok nevynechať Melt! Festival

Máme tu koniec júna, leto sa nám začalo, a každý z nás si už plánuje, na ktorý festival z bohatej festivalovej ponuky tento rok zablúdi. Vyberať si je naozaj z čoho, či už doma na Slovensku alebo v zahraničí. Niektoré skvelo vyzerajúce podujatia sa konajú naozaj len čo by si kameňom dohodil, my sme sa ale tento rok rozhodli pre o niečo vzdialenejší festival, konkrétne Melt Festival, ktorý sa uskutoční od 13. do 15. júla v nemeckom Ferropolise. Tu prinášame aspoň zopár dôvodov, prečo sme sa rozhodli zaradiť práve toto podujatie do nášho tohtoročného festivalového itineráru.

1. Lokalita

Názov Ferropolis už na prvé počutie evokuje niečo neobyčajné. A skutočne, Ferropolis, čiže “mesto železa”, je akési open air múzeum na mieste, kde až do roku 1991 bola uhoľná baňa Golpa – Nord. Po jej zaplavení na jej mieste vzniklo umelo vytvorené jazero s polostrovom, na ktorom bolo vytvorené multifunkčné múzeum.

Okrem veľmi zaujímavej scenérie s piatimi gigantickými bagrami a inými industriálnymi monumentami tak polostrov ponúka ideálny priestor na open air koncerty a podujatia. Melt Festival sa tu koná už od roku 1999, čo znamená, že budúci rok to bude už dvadsať rokov tohto skvelého podujatia na tomto mieste. Panenská príroda snúbiaca sa so zašlou slávou industrializmu minulého storočia – viete si predstaviť ideálnejšiu lokalitu na 4 dni fantastickej hudby?

2. Trvalé miesto medzi top európskymi festivalmi

V našich končinách možno Melt Festival nemá také zvučné meno, ako napríklad festivaly, ktoré sa konajú o čosi bližšie alebo sú o čosi väčšie, to ale neplatí o zahraničí. Pokiaľ si dáte trošku námahy, internet vám rád povie, že Melt Festival sa pravidelne umiestňuje medzi top európskymi festivalmi a keď sa pozrieme na jeho históriu, pochopíme aj prečo.

Prvýkrát sa uskutočnil v roku 1997 a odvtedy sa na ňom predstavili také mená ako Oasis, Kylie Minogue, Bjork, Hurts, Bloc Party, Royksopp & Robyn, Justice, Two Door Cinema Club, Trentmoller, Flume, London Grammar, či Young Fathers. A v tomto zozname by sme mohli pokračovať ešte veľmi dlho.

3. Elektronika

Melt Festival bol od svojho počiatku koncipovaný ako festival s dôrazom na elektronickú hudbu. Jeho zakladateľmi boli majitelia obchodu s nahrávkami Melting Point, a začínal ako malá pevnosť pre lokálnych techno nadšencov. Tí si ale zaumienili takýmto spôsobom spojiť všetkých ľudí, ktorí majú radi dobrú hudbu všetkých žánrov.

S pribúdajúcimi rokmi festival rástol a rozvíjal sa do takej podoby, v akej ho vidíme posledné roky, kľúčovou hodnotou ale stále zostáva diverzita a jemný dôraz na práve elektronickú hudbu. Inak tomu nie je ani tento rok, stačí sa pozrieť na line up: Fever Ray, Nina Kravitz, Boys Noyz, Odesza, Jon Hopkins, Modeselektor DJ, Apparat DJ(tentokrát už ako dva osobitné koncerty) sú naozaj špičkami vo svojich subžánroch, a len zlomok zastúpenia elektronickej hudby na Melt Festivale.

4. Božská Florence

Florence and The Machine sú na turné k novej doske, a okrem rodnej Veľkej Británie a Írska sa na starom kontinente tento rok zastavia len na dvoch miestach, a jedným z nich bude práve Melt Festival, kde budú zaslúžene patriť medzi hlavné hviezdy.

Slečnu Welshovú spoločne s jej sprievodnou kapelou asi netreba nikomu detailne predstavovať, za svoju cca 10 ročnú kariéru sa dokázali vypracovať na jedného z popredných predstaviteľov indie poprocku, o čom svedčí aj 7 nominácii na Grammy. Na konte majú dokopy 4 albumy, a z toho ten najnovší, High As Hope, vyjde už o pár dní, 29. Júna. Ich koncerty taktiež patria k tým najvypredávanejším na svete, o čom svedčia už teraz vypredané koncerty na jeseň tohto roku. Melt Festival tento rok ponúka fantastickú možnosť, vidieť ich novú show medzi prvými.

5. Sleepless Floor

Ako sme už spomínali, Melt Festival má veľmi dlhú tradíciu elektronickej a hlavne techno hudby, a tak nejako sa zrodilo aj legendárne Sleepless Floor. Dalo by sa povedať, že je to jeden z prvkov festivalu, ktorý za dvadsať rokov nezmenil svoju podobu.

Zatiaľ čo okolo vyrastali a pribúdali nové pódia a žánre, v Sleepless Floor sa zachovalo srdce a podstata festivalu. Jediné, čo sa naozaj zmenilo je lokalita. Zatiaľ čo pôvodné miesto festivalu bolo 90 km na sever od Berlína, momentálne sa nachádzame 90 km južne od Berlína. Berlínska atmosféra je na Sleepless Floor naozaj cítiť. Je to veľký farebný stage, ktorý sa nachádza mimo hlavných častí festivalu, a je to v podstate non-stop techno párty pre asi 2000 ľudí. Kto nezažil, nevie, a preto sa už nevieme dočkať aj na túto časť Melt! Festivalu.

6. Infraštruktúra

To, že sú Nemci precízni vo všetkom čo robia, vieme už dávno, a Melt Festival nie je žiadnou výnimkou. Okrem nadupaného line-upu a perfektného prostredia si organizátori dali záležať aj na praktických, a často veľmi dôležitých, aspektoch festivalu. Festival využíva stále rozšírenejšiu RFID, alebo Cashless platobnú metódu, pri ktorej každý návštevník spoločne s festivalovým náramkom dostane malý elektronický čip, ktorý sa dá v priebehu festivalu dobíjať rôznymi sumami – odpadajú tak problémy so zle vydanými peniazmi, stratami peňaženiek, a v neposlednom rade táto metóda celkovo urýchľuje čakacie doby.

Okrem štandardných stanových mestečiek, Melt Festival ponúka niekoľko alternatívnych možností ubytovania. A takisto je k dispozícii služba, ktorá umožňuje objednať si celú festivalovú výbavu dopredu, a vyzdvihnúť si ju až priamo tam.

Tak čo, podarilo sa nám presvedčiť vás? My sme už tam!

Viac info: www.meltfestival.de

Zdroj: TS