Sci-fi komiks u Zichyho.

V pondelok 10. augusta o 18:00 na nádvorí v Zichyho paláci na Ventúrskej 9 v Bratislave. 

Je vo svete komiksu ešte stále prestížnejšie, ak ženy zostavia knihu s mužskou hlavnou postavou, než keď žena napíše knihu s hlavnou hrdinkou?

Iron Man, Superman, Spiderman, Batman, Captain America, X-Men, Joker, Hellboy, Daredevil, Lucifer, Aquaman sú mená superhrdinov, s ktorými sme sa mnohí a mnohé stretli. Hlavnými postavami týchto komiksov sú prevažne mužskí hrdinovia a zloduchovia. Ženy vystupujú najmä v roliach ich pomocníčok alebo ako sexuálne objekty. V komiksovom priemysle síce stále dominujú muži, no aj ten sa postupne mení.

Kým historicky sa forma a obsah tohto žánru zameriavali hlavne na biele mužské čitateľstvo strednej triedy, do sveta komiksu dnes pribúda stále viac protagonistiek a protagonistov rôznych sexualít, rodových, etnických či triednych príslušností.         

Reprezentáciou takéhoto prístupu je aj americký feministický, intersekcionálny, exploatačný dystopický sci-fi komiks Bitch Planet, ktorý vychádza v slovenskom preklade Kristíny Kállay vo vydavateľstve Apart a ktorého mediálnym partnerom je mesačník Kapitál.          

Úryvok z neho Vám v rámci podujatia prečítajú ľudia, ktorí stoja za jeho slovenskou verziou. V rozhovore s Kristínou Kállay sa dozviete, prečo voľba padla práve na tento komiks a čo znamenajú všetky tie prídavné mená pred jeho názvom.         

Diskusiu bude dopĺňať pop-up výstava ilustrátora Michala Šumichrasta, ktorý špeciálne na toto podujatie pripravuje novú tvorbu. Michal Šumichrast je umelcom pracujúcim primárne s médiom kresby. Aktuálne dokončuje svoje magisterské štúdiá v ateliéri Voľnej grafiky prof. Jančoviča na Katedre grafiky a iných médií bratislavskej VŠVU. Jeho autorská prax je často nástrojom kritiky nacionalizmu, xenofóbie či devastácie prírodných biotopov.

Podujatie: https://bit.ly/kapitalks_bitchplanet

Srdečne pozývame aj na ďalšie podujatia zo série Literárny klub u Zichyho:

17.08.2020 o 18:00
FARKAŠ ČÍTA PANKOVČÍNA
Premiéra seriálu audiopoviedok Marakéš (Šicke me naše).
Hudba: Zuzana Homolová a Miloš Železňák
Podujatie: https://bit.ly/farkas_pankovcin

24.08.2020 o 18:00
MADELINE VADKERTY: SLOVUTNÝ PÁN PREZIDENT (LISTY TISOVI)
Diskusia s americkou autorkou žijúcou v Bratislave Madeline Vadkerty a spoluautorom Jánom Púčekom o knihe Slovutný pán prezident (Listy Tisovi).
Diskusia: Michal Hvorecký, Madeline Vadkerty, Ján Púček
Číta: Jana Oľhová
Hudba: Mojše Band
Podujatie: https://bit.ly/listy_tisovi

Podujatie organizuje OZ literarnyklub.sk v spolupráci so Staré Mesto – srdce Bratislavy.       
Podujatia finančne podporili hlavný partner Fond na podporu umenia a partneri Bratislavský samosprávny kraj, Nadácia mesta Bratislava, LITA, autorská spoločnosťRakúske kultúrne fórum.

Zdroj: TS