Sázavafest predstavil tohtoročný line up. Healinermi Dub Fx a Hadouken!

Jeden z najpopulárnejších českých festivalov, Sázavafest predstavil tohtoročných účinkujúcich. Tak ako každý rok, aj tentoraz sa majú návštevníci na čo tešiť.  Trinásty ročník sa bude konať 1.-3.augusta 2013 v zámockom lesoparku mestečka Světlá nad Sázavou. Program bude prebiehať na štyroch pódiách a počas festivalu sa predstaví viac ako 100 účinkujúcich prevažne z oblasti hudby, ale aj divadla či filmu.

Tohtoročným headlinerom je kapela, ktorá sa dala dokopy v roku 2007. Pätica talentovaných muzikantov z britského Leedsu odštartovala svoju kariéru hitom That boy that girl a svoj názov si vybrali podľa ohnivej gule z videohry Street Fighter. Časopis NME o nich napísal: „Je to najúžasnejšia, najnepredstaviteľnejšia a najnezničiteľnejšia nová kapela na svete. Znejú akoby Prodigy robili deti opreté o rozbitý hrací automat.“ V roku 2007 boli týto páni v rámci BT Digital Music Awards nominovaní za najlepšieho umelca v kategórii electronic/DJ. Sázavafest 2013 počas prvého augustového víkendu privíta kapelu HADOUKEN!

https://www.youtube.com/watch?v=x1W6p42uKQg

https://www.youtube.com/watch?v=hJudxieYdKk

Druhým veľkým menom je austrálsky umelec, vlastným menom Benjamin Stanford známy ako DUB FX. Ten sa z ulice vypracoval až na pódiá svetových festivalov. Preslávil sa hlavne hudbou, ktorú postavil na svojom hlase, ktorý nahráva do svojich efektových pedálov. Tie vydávajú nahrané zvuky ktoré spája do slučiek a vytvára tak zaujímavý zvuk ktorý dopĺňa jeho charizmatický hlas, čo má za následok pohltenie celého publika. Vystúpenie DUB FX je improvizácia na maximum. Jeho show bude jedným z vrcholov Sázavafestu a rozhodne stojí za vzhliadnutie a vypočutie.

Ďalším festivalovým menom je dvojica, ktorá sa dala dokopy v roku 2009 v Londýne. Médiá, medzi nimi aj NME ich označujú ako druhých Hurts a hudobní kritici im predpovedajú silnú budúcnosť. V roku 2010 vystrelili do britskej TOP 10 singlom Gold in the fire, singlom, ktorým okúzlili svetových umelcov ktorí ich húfne žiadali o produkciu remixov. Len málo umelcov sa môže pochváliť oficiálnymi remixami pre Ellie Goulding, Marina & the diamonds, Kelis, Lady Gaga, Kylie Minogue či Jamiroquai. Ich debutová doska Around the sun bola hodnotená ako jeden z najlepších albumov roka 2011. Aktuálne Andrew Armstrong a Ra Black pripravujú svoj druhý album. Ochutnávkou z neho je singel Disintegration v ktorom spieva Dita Von Teese. V sobotu 3. augusta sa pri rieke Sázava po prvý krát predstavia britskí MONARCHY.

Na tohtoročnom Sázavafeste sa bude aj spomínať. Po prvý krát do Čiech zavíta originálna sprievodná kapela legendárneho rakúskeho speváka FALCA. Je to už 15 rokov odkedy tento kultový umelec zomrel. Počas prvého augustového víkendu jeho najväčšie hity ožijú a bez pochýb rozospievajú v mrazivej atmosfére plnej emócií celé publikum. Rock me Amadeus, Vienna calling, Der Kommisar, Jeanny či posmrtne vydaná skladba Out of the dark. Trinásty ročník bude patriť spomienke na túto veľkú osobnosť hudobných dejín.

Na Dance stage sa predstaví jeden z najuznávanejších DJ-ov a producentov 90-tych rokov. Alex Christensen za zapísal do povedomia fanúšikov ako U96. V prvej polovici 90-tych rokov okupoval vrchné priečky hitparád so singlami Das Boot, Love sees no colour či Heaven. Alex Christensen sa v tanečnom stane uvedie ako Jasper Forks.

 Okrem Alexa Christensena tanečnú halu do varu privedú aj talentovaný chorvátsky DJ PYERO ktorého produkciu do svojich setov zaradli aj Calvin Harris, Fedde Le Grand, Chuckie alebo Deniz Koyu. Za mixpultom to roztočí aj portugalská hviezda SERGIO DELGADO a nemci STONEFACE & TERMINAL.

Medzi ďalšími festivalovými menami figurujú francúzi, ktorí minulý rok pobláznili festivalový svet – LYRE LE TEMPS či kapela SCARLET SOHO. Fanúšikov určite potešia aj zástupcovia z CS scény KRYŠTOF, TATA BOJS (ktorí budú oslavovať svoje 25. výročie), LUCIA ŠORALOVÁ, POLEMIC, BILLY BARMAN, VISACÍ ZÁMEK, VYPSANÁ FIXA či MANDRAGE.

Trinásty ročník Sázavafestu bude plný noviniek a prekvapení. „Všetci veríme, že trinástka bude pre nás šťastné číslo a naviažeme tak na predchádzajúce ročníky, kedy sme doviezli množstvo hviezd ako Moby, Sister Bliss (Faithless), Sky (Morcheeba), Hurts, Paul Oakenfold, Kosheen, The Subways, Fun Lovin´ Criminals, Alphaville či Nouvelle Vague,“ povedal riaditeľ festivalu Pavel Kloupar.

Sázavafest vypukne prvý augustový víkend v zámockom lesoparku mestečka Světlá nad Sázavou. Vstupenky sú dostupné na www.ticketportal.cz. Kompletné informácie o festivale, line up, aktuálne novinky, ale aj Sázavafest rádio sú k dispozícii na oficiálnej stránke festivalu www.sazavafest.cz.

Zdroj: Sázavafest