Satyricon: Reportáž.

Prelom novembra a decembra bol pre hlavné mesto Slovenska obzvlášť bohatý na metalové koncerty a tak sa natískala otázka, ako to bude s ich návštevnosťou a ktorá agentúra si vytiahne čierneho Petra v podobe nízkej návštevnosti a s tým súvisiacej vzniknutej finančnej straty.

Zo začiatku to vyzeralo, že tento krát by to mohli byť Obscure Promotion, ktorí k nám priviezli jednu z najpopulárnejších kapiel hrajúcich v znamení čierneho kovu. Našťastie vo finále to vyzeralo tak, že vlk aj ovca odchádzali po koncerte s dobrým pocitom.

_mg_9094

Ako predkapelu si na európske turné Satyr a Frost prizvali pre mňa dovtedy totálne neznámu kapelu Chthonic z ďalekého Taiwanu. Dôvod mi ostal po skončení ich setu neznámy, nakoľko hudobne sa ich black/gothic/death a ešte neviem aký metal radil medzi ten najpriemernejší priemer. Možno, že kapela uspela v ich domácej obdobe súťaže Modré z neba.

Pozitívne však vo mne zarezonovalo ich úprimné vystupovanie, kde bolo vidieť, že členovia ako keby stále nemohli uveriť tomu, že zdieľajú pódium s jednou z najzásadnejších kapiel black metalovej scény a dávali do svojho prejavu určite viac ako pomyselných 100%. Našťastie ich set končil presne v momente, keď už len samotné sledovanie krepčiacich členov kapely na upútanie pozornosti nestačí.

_mg_9130

Po nejakej polhodinke, počas ktorej nám bola odhalená majestátna sada bicích sa za zvukov Voice of Shadows na pódium dostavili Frost, Satyr a ich koncertná doprovodná kapela. Označenie „doprovodná“ pritom treba brať doslova, pretože počas celého koncertného setu bola pozornosť všetkých divákov strhávaná na dve ústredné postavy, ktoré mali takmer celé vystúpenie pevne pod kontrolou. Satyr spoza „čertovského“ stojana na mikrofón prskal svojím jedovatým hlasom jeden temný hit za druhým a ak nespieval, tak burcoval publikum s vážnosťou poplatnou štýlu hudby, ktorou sa Satyricon už viac ako dvadsať rokov prezentuje.

Čo sa týka Frosta, zďaleka nepatrím medzi jeho bezbrehých obdivovateľov, zaraďujúcich ho medzi absolútnu svetovú špičku, avšak jedným dychom musím dodať, že svoje party hrá s ľahkosťou a precízne.

_mg_9185

Musím taktiež uznať, že mal jednu z najlepšie nazvučených koncertných sád bicích, čo v kombinácii s rovnako dobrým zvukom ostatných nástrojov (škoda len malých zmätkov pri prvom prídavku „Mother North“ spôsobených ale pravdepodobne nepripravenosťou zvukára) znamenal skvelý zvukový zážitok pre všetkých zúčastnených, ktorí dávali počas celého koncertu najavo svoju vďačnosť a oddanosť hlasným skandovaním mena kapely (jav, ktorý som už dlho na koncerte nezažil). Je len na škodu, že čiastočná hlasová indisponovanosť Satyra zapríčinila, že Bratislavské publikum bolo ochudobnené o dve – tri skladby, predstavujúce štandardné koncertné záseky. O to viac sa však každý zúčastnený (mňa nevynímajúc) teší na ďalšie stretnutie.

Fotky z koncertu: Satyricon | 3.12.2013 | Majestic Music club | Bratislava | Foto: Jana

Napísal: Alex Sucháček
Foto: Jana