S Timudej přichází jaro. Nebo Ještěně? Napoví nové album!

Před pár týdny naladil černošicko-balkánský Timudej fanoušky povedeným klipem Já jsem Dj. Teď, s příchodem kalendářního jara je konečně venku nové řadové album Ještěně! Vychází dlouhých osm let po vydání druhé řadovky Con’Čerto Grando a jaký je mezi fanoušky po nových písních Timudej hlad, dokazuje mimo jiné skutečnost, že album aktuálně vévodí žebříčku nejprodávanějších alb Supraphonline.cz.

„Album vznikalo po různých chalupách, roubenkách a dokonce hřebčínech během kapelových soustředění, a další dva roky ve studiu. Celé to trvalo poměrně dlouho, protože ani jeden z nás se hudbou neživí a děláme ji pro radost, takže jsme se museli protnout v náladě tvořit nové věci,“ vysvětlují Timudej, proč s vydáním novinky nijak zvlášť nespěchali. To, že si šestičlenný ansámbl dal s novým albem načas, možná trošku rmoutilo nedočkavé fanoušky, nicméně jejich první reakce dokazují, že se trpělivost rozhodně vyplatila. Jedenáct nových písní, o jejichž produkci se postaral Jan Balcar, který je výhradním tvůrcem hudby cirku La Putyka, tepe příjemně nakažlivou energií a mísí v sobě odnože world music, jako samba nebo balkánské rytmy, s elektroswingem,  přímočarým popem či elektronickými beaty.

Foto_Pavel_Horák_Vít_Bedrna_2

Ostatně ne nadarmo Timudej říkají, že chtějí, aby jejich hudba vybízela k tanci a k tomu dodávají: „Baví nás ta různorodost taneční hudby a rádi ji do naší tvorby začleňujeme. To vlastně plyne i z tak trochu mezinárodního složení naší kapely. Hodně jsme si proto oblíbili balkánskou hudbu a obecně hudbu té jižní, živější části Evropy či světa.“ Jak naznačuje výrazný obal alba z dílny Davida Kurňavky, tematicky se novinka, na které mimojiné hostují také zpěvačky z vokální skupiny Sugarcutes, točí kolem žen.

Foto_Pavel_Horák_Vít_Bedrna_1

Timudej miluje poznávání cizích obyčejů, mravů a jazyků a své postřehy z putování po světě se snažil promítnout i do nového alba. Ústředním motivem jsou ale zcela jistě ženy – ne náhodou více než polovina písní na albu nese název po svých hlavních protagonistkách – María, Minea, Niké, Surikata, Rita Mitsouko, Ještěně. A dokonce i v případech, že se píseň nazývá jinak, než ženským jménem (např. Bašmajstor), hraje v písni žena zcela zásadní roli. Tu desku chceme věnovat ženám, protože pro nás jsou hlavní inspirací,“ komentuje to kapela.

Foto_Petr_Weigl

Může být s podivem, že ač se kapela pohybuje na domácí scéně už více než dvě dekády, má na svém kontě pouze tři řadová alba a ani s koncertováním to zrovna nepřehání. Právě v tom je ale mimo jiné kouzlo Timudej. Potvrzují to i těmito slovy: „Jsme obyčejní kluci, nikoli hudební profesionálové. Energie a emoce jsou pro nás v hudbě důležitější, než precizní hráčská technika. Radost je pro nás víc, než muzikální virtuozita. Jsme tak trochu jako Křemílek s Vochomůrkou v akčním filmu. Mají radost? Mají. Jsou ve velkém světě? Jsou.“

Timudej_Jestene_obal_mail

A stejně jako oni, ani Timudej se ve velkém světe rozhodně neztratí. Víc než výmluvně o tom vypovídá návštěvnost jejich koncertů i zájem, jaký mezi těmi, co Timudej znají, vzbuzuje nové album. Zkuste jej taky a uvidíte, resp. uslyšíte sami…

Zdroj: SUPRAPHON a.s.