S rozpočtom 120 miliónov hrivien je Dovbuš jedným z najväčších a najdrahších ukrajinských filmov

Na plátna slovenských kín mieri nezabudnuteľný príbeh Oleksu Dovbuša. Veľkého vodcu povstaleckej armády poháňanej slobodným duchom Karpát, rytiera bojujúceho za spravodlivosť a aj vlastnú lásku. Svetová premiéra filmu Dovbuš sa uskutoční na Deň nezávislosti Ukrajiny.

Zaujímavosti v skratke

  • Na scenári snímky sa začalo pracovať v roku 2017, o rok na to odštartovalo nakrúcanie, ktoré trvalo štyri roky
  • Vo filme sa napokon použilo viac ako 1 000 kostýmov
  • Spolupracovalo na ňom 3 000 ľudí
  • Od základov bola postavená pevnosť neďaleko Kyjeva
  • Pre nakrúcanie bolo postavených alebo obnovených viac ako 20 lokalít
  • Na najväčších scénach sa podieľalo 500 ľudí, pričom v zábere bolo naraz 50 kaskadérov
  • Tvorcovia filmu chodili na expedície, študovali remeslá a techniky boja zo sedemnásteho storočia
  • S rozpočtom 120 miliónov hrivien je Dovbuš jedným z najväčších a najdrahších ukrajinských filmov

Každá krajina má svojho Jánošíka. Príbeh Oleksu Dovbuša z prvej polovice 18. storočia sa odohráva na hraniciach Ukrajiny, Poľska a Maďarska počas povstania karpatských opričníkov. Pre obyvateľov Karpát je to kruté a temné obdobie.

Dvaja bratia Dovbušovci tu začínajú bojovať bok po boku. No osud to zariadil inak, ich cesty sa rozchádzajú – Ivan je posadnutý peniazmi, zatiaľ čo druhý – Oleksa – bojuje za slobodu svojho ľudu. Karpaty sa zmietajú vo vlne povstaní. Aristokracia nasadí vojenskú silu, aby sa pokúsila zabiť Oleksu. Odvtedy o ňom už vyše 300 rokov rozprávajú legendy. Nie však o tom, ako niekoho zabil alebo porazil pánov. Zomrel pre svoje srdce, pretože aj napriek všetkému sa vrátil k svojej milovanej žene. Nechcel žiadnu slávu, chcel žiť s tou, ktorú miloval.

Nové dielo režiséra Olesa Sanina sa zameriava na príbeh bratov Dovbušovcov. Jeho snahou bolo nakrútiť film o slobode s novým pohľadom na vtedajšie ukrajinsko-poľské vzťahy. Neopakoval sovietsky mýtus o zbojníkovi, ktorý „kradne bohatým a dáva chudobným“. Sanin chcel už dlho nakrútiť film o Dovbušovi.”  

Na scenári snímky sa začalo pracovať v roku 2017 a v roku 2018 odštartovalo nakrúcanie, ktoré trvalo štyri roky. Získať finančné prostriedky bolo potrebné počas celého obdobia výroby. „Historický film s množstvom masových scén, špeciálnych efektov a kulís si vyžaduje viac peňazí,“ hovorí producent Maxim Asadčij.

Vo filme sa napokon použilo viac ako 1 000 kostýmov, spolupracovalo na ňom 3 000 ľudí a od základov bola postavená pevnosť neďaleko Kyjeva. Pre nakrúcanie bolo postavených alebo obnovených viac ako 20 lokalít. Na najväčších scénach sa podieľalo 500 ľudí, pričom v zábere bolo naraz 50 kaskadérov. Tvorcovia filmu chodili na expedície, študovali remeslá a techniky boja zo sedemnásteho storočia a neustále hľadali peniaze na realizáciu svojich ambicióznych plánov. S rozpočtom 120 miliónov hrivien je akčný film Dovbuš od Olesa Sanina a spoločnosti Pronto Film jedným z najväčších a najdrahších ukrajinských filmov.

Vzhľadom na plnú inváziu a pandémiu bolo uvedenie filmu odložené na roky 2021 a 2022, konečný dátum premiéry je 24. august 2023. Film sa počas tohto dňa bude premietať aj v Nemecku, Českej republike, na Slovensku, v Litve, Estónsku, Lotyšsku či Kórei. Do slovenských kín ho uvedie spoločnosť Magic Box Slovakia.

Informácie o filme
Originálny názov: Dovbush
Žáner: historický / dráma
Dĺžka: 120 minút
Jazyková verzia filmu: originál cz titulky
Prístupnosť: od 12 rokov
Pôvod: Ukrajina
Rok výroby: 2023
Réžia: Oles Sanin
Scenár: Oles Sanin
Hrajú: Sergej Strelnikov, Darya Plakhtiy,Roman Jasinovskij

Zdroj: TS