RTVS odvysiela film Moc

Drámu s prvkami politického thrilleru, ktorá odhaľuje dilemy moci v súčasnej spoločnosti uvidia televízni diváci 13. decembra22.00 na Jednotke. Film Moc sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii, jedným zo slovenských koproducentov je RTVS.

Moc je druhým hraným dlhometrážnym filmom režiséra Mátyása Priklera. Od svetovej premiéry, ktorú mal vo februári na Medzinárodnom filmovom festivale v Rotterdame, ho videli návštevníci aj na medzinárodných filmových festivaloch v Sarajeve (BIH), Kluži (RO), Art Film Feste Košice, Záhrebe (HRV), Belehrade (SRB), na Finále Plzeň (CZ) a mnohých ďalších. V distribúcii našich kín je od 20. apríla.

Film sa zaoberá témou moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti. Nešťastná náhoda na poľovačke, pri ktorej zomrie človek je začiatkom príbehu, ktorý odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Príbeh, v ktorom hrajú hlavné úlohy vysokopostavený politik a agent, ktorý má všetko „upratať“ si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami. Film Moc nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť.

Spoluautorom originálneho scenára je Marek Leščák, ktorý s Mátyásom Priklerom spolupracuje už  dlhší čas. Na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos, ktorý má za sebou niekoľko spoluprác so známym švédskym režisérom Royom Anderssonom. Okrem výrazných hereckých výkonov Szabolcsa Hajdu a Jana Kačera v hlavných úlohách, diváci uvidia Mihálya Kormosa, Attilu Mokosa, Évu Bandor, Máriu Zaujecovú, Luciu Kašovú, Ingrid Timkovú, Romana Poláka, Miroslava Krobota, Istvána Olasza, Petra Oszlíka, či Janu Oľhovú.

Ministri zahraničných vecí dvoch susedných krajín strednej Európy sa stretnú na neformálnej poľovačke v pohraničnom regióne. Po náhodnom výstrele ministra Bergera (Jan Kačer) zahynie mladý durič. Nakoľko je Berger horúcim kandidátom na post strategického komisára Únie pre vodu, médiá sa okamžite začnú o prípad zaujímať. Nedostatok vody v mestách Únie je veľkou medzinárodnou témou, definitívne rozhodnutie o vymenovaní komisára je blízko a jeho protikandidát chce privatizovať vodné zdroje v Únii. Tajné služby poveria agenta Steinera (Szabolcs Hajdu), aby sa pokúsil ututlať škandál. Netuší, kto strieľal, jeho úlohou je zabrániť medializácii. Pri návšteve miesta, kde sa nehoda stala, narazí na novinárku (Lucia Kašová), ktorá sa snaží získať o tragédii a strelcovi informácie. Rodina mŕtveho chlapca sa chystá na pohreb, rodičia (Attila Mokos, Éva Bandor) a sestra Eva (Mária Zaujecová) sú zúfalí, cítia sa bezmocní, nevedia, kto zabil ich milovaného. Steiner zistí pravdu o strelcovi. Žiada nadriadeného, aby mu zaplatil za vyriešenie situácie, keďže vie, že je smrteľné chorý a chce sa postarať o rodinu. Dostáva príkaz nájsť a podplatiť niekoho, kto na seba vezme obvinenie z vraždy. Minister sa ťažko vyrovnáva s morálnou dilemou medzi nutkaním priznať sa k činu a možnými politickými dôsledkami, a uteká na svoju chatu v lese. To skomplikuje politickú situáciu a pritiahne ďalšiu pozornosť médií. Steiner si uvedomuje dôsledky možnej ministrovej rezignácie, a tak sa rozhodne prevziať v celej situácii aktívnejšiu úlohu. Aký je skutočný príbeh a kto sú jeho protagonisti? Je pravda skrytá v udalostiach alebo v ich dôsledkoch?

Producentom filmu je spoločnosť MPhilms, koproducentmi Rozhlas a televízia Slovenska, maďarská spoločnosť Proton Cinema a česká spoločnosť Negativ.

Film finančne podporil Audiovizuálny fond, Fond na podporu kultúry národnostných menšín – Kultminor, Národný filmový inštitút Maďarsko (Nemzeti Filmintézet), Eurimages, Státní fond kine­matografie a Creative Europe-Media.

Slovenský názov Moc Maďarský názov Hatalom Anglický názov Power Žáner dráma s prvkami politického thrilleru Rok výroby 2023 Dĺžka 88 min. Krajina pôvodu Slovensko, Maďarsko, Česká republika Jazyk slovenský, maďarský, český, anglický Réžia Mátyás Prikler Scenár Marek Leščák, Mátyás Prikler Kamera Gergely Pálos Strih Matej Beneš Zvuk Dušan Kozák, Tobiáš Potočný Hudba Zsófia Tallér Kostýmy Erika Gadus Scénografia Michal Lošonský, Anna Nyitrai Hrajú Szabolcs Hajdu, Jan Kačer, Mihály Kormos, Attila Mokos, Éva Bandor,  Mária Zaujecová, Lucia Kašová, Ingrid Timková, Roman Polák, Miroslav Krobot, István Olasz, Peter Oszlík, Jana Oľhová, Lajos Vörös, László Katona, Annamária Láng, Eszter Bánfalvi, Milan Vojtela Koproducenti Viktória Petrányi, Balázs Zachar, Petr Oukropec, Pavel Strnad Producenti Zora Jaurová, Mátyás Prikler Distribúcia na Slovensku Filmtopia

©MPhilms, Proton Cinema, RTVS – Rozhlas a televízia Slovenska, Negativ
Zdroj: RTVS