RTV: Oslávte príchod jari na vokálno-inštrumentálnom koncerte SOSR!

Príchod jari oslávi Symfonický orchester Slovenského rozhlasu (SOSR) mimoriadnym vokálno-inštrumentálnym koncertom, ktorý sa uskutoční 21. marca 2012 vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave.

Pod taktovkou Adriána Kokoša vystúpia mladí, talentovaní operní speváci, ktorí sa predstavia programom zloženým zo známych árií A. Dvořáka, P. I. Čajkovského, G. Pucciniho, no odznejú aj známe „šlágre“ z operetnej tvorby J. Straussa ml., A. Lieskovského a F. Lehára. Záver koncertu bude patriť pikantným rytmom španielskej zarzuely, keď v slovenskej premiére odznejú piesne Morena Torobbu, Manuela Panellu a Gerónima Gimenéza.

Adrian Kokos

Spolu so slovenskými spevákmi Máriou Hanyovou, Pavlom Remenárom a Matúšom Trávničkom vystúpi na koncerte aj mladá cyperská sopranistka Chryso Makariou. V ich podaní odznejú árie z Čajkovského opery Piková dáma, Pucciniho Bohémi či Dvořákovej Rusalky. Druhá časť koncertu bude patriť operete a jej španielskej sesternici zarzuele. Odznejú populárne piesne a duety z Lehárových operiet Giuditta a Veselá vdova. Koncert uzavrú piesne z diel M. Torobbu, M. Panellu a G. Gimenéza.

Dirigent Adrián Kokoš avizuje v programe koncertu i jednu „hudobnú perličku“: „Jedným z prekvapení večera bude uvedenie skladby bardejovského rodáka Bélu Keléra – čardášu Spomienka na Bardejov. 32 taktov Kélerovej skladby prevzal o jedenásť rokov neskôr Johannes Brahms do svojho populárneho 5. Uhorského tanca. No nemôžeme Brahmsa viniť z plagiátorstva, i keď dobová kritika sa o to pokúšala. Brahms totiž v titule prvého vydania Uhorských tancov upozornil, že ide o úpravu a nie o vlastnú kompozíciu. Koncert si budú môcť v priamom prenose vychutnať aj poslucháči Slovenského rozhlasu, a to na Rádiu Devín v rámci pravidelnej relácie „Hudba pod pyramídou“.

Vstupenky na koncert si môžete zakúpiť v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave – dva dni pred koncertom od 14.00 do 18.00 hod., v deň koncertu od 14.00 do 19.00 hod. Vstupenky sú v predaji aj na predajných miestach Ticketportalu a na internetových stránkach www.ticketportal.sk.

Zdroj: RTVS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET