RTV: Komorné diela Mieczyslawa Weinberga v slovenskej premiére v Štúdiu mladých!

Klaviristka Aneta Majerová a violončelista Petr Nouzovský v rámci cyklu „Štúdio mladých“ uvedú v slovenskej premiére komorné diela ruského skladateľa poľského pôvodu Mieczyslawa Weinberga. Súčasná hudobná kritika ho zaraďuje medzi takých významných skladateľov ako Dmitrij Šostakovič a Sergej Prokofiev.

Mladí hudobníci budú interpretovať dve Weinbergove skladby: Sonátu pre klavír č. 4, op. 56 a Sonátu pre violončelo a klavír č. 2, op. 72.

Koncert sa uskutoční v pondelok 2. apríla 2012 o 19:00 hod. v Malom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave. Záznam z koncertu uvedenie Rádio Devín 3. apríla 2012 o 19:05 hod. Vstup na koncert je voľný.

Petr Nouzovský patrí medzi najvýznamnejších českých violončelistov súčasnosti. Je absolventom Pražského konzervatória, HAMU v Prahe, Vysokej hudobnej školy v Drážďanoch a Kráľovského konzervatória v Madride. Je držiteľom ocenenia New Master on Tour, Förderpreis für Musik (obe v roku 2007) a laureátom medzinárodnej hudobnej súťaže Val Tidone Competition 2011. Pravidelne koncertuje s európskymi orchestrami, vystúpil na festivaloch a v koncertných sálach v Moskve, Petrohrade, Bolzane, Istanbule, Los Angeles, Buenos Aires či Bratislave. V roku 2008 úspešne debutoval v sídle koncertnej siene Kráľovského orchestra Concertgebouw v Amsterdame. Od roku 2005 je pravidelným hosťom prestížneho medzinárodného hudobného festivalu Pražské jaro. V roku 2011 oslávil svoj jubilejný tisíci koncert.

Aneta Majerová je absolventkou žilinského konzervatória, Akadémie umení v Banskej Bystrici, kde študovala v triede prof. Mariána Lapšanského. Zúčastnila sa na študijných pobytoch v Moskve a Prahe. Ako študentka sa zúčastnila na mnohých klavírnych súťažiach. Prvé ceny si odniesla zo Štátnej súťaže slovenských konzervatórií v komornej hre a z Medzinárodnej Schubertovej súťaže pre klavírne duá v Jeseníku. Taktiež získala cenu za najlepšiu interpretáciu skladby Michala Vileca Balada pre dva klavíry. Pre Slovenský rozhlas nahrala dve diela Leoša Janáčka a Pavla Kršku. Od roku 2009 pôsobí ako pedagóg Pražského konzervatória. Aneta Majerová sa aktívne venuje koncertnej činnosti, za uplynulých desať rokov vystupovala v Čechách, na Slovensku, v USA, Rusku i na Seychelách.

Zdroj: RTVS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET