RTV: Americko-grécka hudobná lahôdka v Slovenskom rozhlase!

Milovníci americkej hudby 20. storočia sa môžu tešiť na koncert Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu (SOSR), ktorý sa uskutoční v stredu 28. marca 2012 o 19:00 hod. vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu v Bratislave. SOSR pod taktovkou amerického dirigenta Roberta Cartera Austina uvedie diela Georgea Gershwina, Paula Crestona a Dinosa Constantinidesa. Pestrú americko-grécku dramaturgiu večera doplní skladba Zátišie od slovenského rodáka Jozefa Kolkoviča. Sólistom koncertu bude vynikajúci grécky saxofonista Theodore Kerkezos.

Ťažisko koncertného programu leží v tvorbe skladateľa Georgea Gershwina (1989 – 1937). Gershwin nesporne patrí medzi najväčšie hudobné talenty 20. storočia. Komponoval pre Broadway i Hollywood, úspechy zaznamenávala jeho vážna i populárna hudba. Za svoj krátky život zložil jedny z najznámejších amerických skladieb. Tri lahôdky z Gershwinovej tvorby vám ponúkne i Symfonický orchester Slovenského rozhlasu: symfonickú báseň Američan v Paríži (1928), Jazzové prelúdium a tiež výber z opery Porgy a Bess (1935). Američan v Paríži dokonale evokuje energiu pulzujúcej francúzskej metropoly 20. rokov 20. storočia, zatiaľ čo Porgy a Bess približuje poslucháčom a divákom atmosféru života černošskej komunity na juhu Spojených štátov.

Robert Carter Austin

Program dopåňajú kompozície amerického skladateľa talianskeho pôvodu Paula Crestona (1906 – 1985) – Sonáta pre saxofón a orchester a gréckeho skladateľa žijúceho v USA Dinosa Constantinidesa (1929) Folk Concerto. Slovenským zástupcom v dramaturgii siedmeho abonentného koncertu SOSR je Jozef Kolkovič (1957) a jeho skladba Zátišie.

Robert Carter Austin je zakladateľom Symfoncikého orchestra v Arlingtone a orchestra v meste Las Colinas. Absolvent MIT, Cambridge University a Stanford University, Robert Austin pôsobil ako šéfdirigent Chattanooga Opera, Cheyenne Symphony Orchestra, East Texas Symphony Orchestra a v Southern Regional Opera. Ako hosť vystúpil s orchestrami a opernými domami v deviatich štátoch USA, tiež absolvoval zahraničné vystúpenia v Južnej Amerike, Európe a Ázii. V súčasnosti pôsobí ako šéfdirigent Las Colinas Symphony Orchestra a Garland Symphony Orchestra.

Theodore Kerzekos

Saxofonista Theodore Kerkezos je absolventom Aténskeho konzervatória, pričom vo svojich štúdiách pokračoval vo francúzskom Bordeaux u slávneho saxofonistu Jean-Marie Londeix a tiež v Paríži u Daniela Deffayeta. Ako sólista vystúpil s väčšinou hlavných európskych orchestrov, napríklad London Philharmonic Orchestra, Philharmonia Orchestra v Londýne, Petrohradská filharmónia, Symfonický orchester Moskovského rozhlasu, Štátny orchester v Aténach a Thessalonikách. Theodora Kerkezosa mali možnosť vidieť aj slovenskí diváci, a to na koncerte so Slovenskou filharmóniou. Koncertne uviedol celý dostupný repertoár pre saxofón a orchester. V roku 1992 a 1993 získal Papaioannovu cenu a v roku 2007 získal dve nominácie na prestížnu cenu Grammy.

Vstupenky sú v predaji v pokladnici Slovenského rozhlasu na Mýtnej 1 v Bratislave. Otváracie hodiny: dva dni pred koncertom od 14:00 hod. do 18:00 hod., v deň koncertu od 14:00 hod. do 19:00 hod.

Zdroj: RTVS
Publikoval: Redakcia GREGI.NET