Robert Roth v nevídanej filmovej roli v snímke NINA prichádza do kín už o mesiac.

O mame, tatovi a mne. Tak znie podtitul nového filmu Juraja Lehotského NINA o dieťati, ktoré sa stáva rukojemníkom v zložitých vzťahoch rodičov pri rozvode. Do slovenských kín prichádza presne o mesiac, 21. septembra 2017, v distribúcii spoločnosti Film Europe Media Company.

Nina je 12-ročné dievča, ktorého svet sa otriasa v základoch. Otec a mama sa rozvádzajú, no tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Ale čo je pre ňu to najlepšie? Kam sa podeľ spoločný rodinný život, spoločná pieseň k narodeninám? A kto sú tí „cudzinci“, ktorí nahradili jej milujúcich rodičov? Nina žije medzi ich hádkami, oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie – dáva jej pocit pokoja a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

Komplikovanú rolu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková, ktorú režisér objavil na kastingu, veľký filmový debut v roli matky odohrala režisérka a choreografka Petra Fornayová a v hlavnej postave otca sa na plátne predstaví herec Robert Roth, ktorého divák v takejto polohe ešte vo filme či v divadle nemohol vidieť.

„Nie som ani prvý ani posledný, komu sa podobný príbeh ako tento filmový prihodil. A samozrejme poznám kopec ľudí, ktorí si prešli alebo prechádzajú niečím podobným a udržiavajú v zvláštnej hybernácii svoj partnerský vzťah alebo kontakt s dieťaťom. Tento film ukazuje, aké je to kontraproduktívne a ako sa to človeku môže škaredo vrátiť,“ hovorí Robert Roth, ktorý považuje film za dôležitý preto, že autenticky, jednoducho a „nehrane“ ukazuje príčiny i dôsledky stratu komunikácie.

„Do hlavnej mužskej postavy sme hľadali niekoho, kto by dokázal stvárniť muža-robotníka, chlapinu, ktorý je fyzicky zdatný, ale nie je to „len“ obyčajný robotník. Robo Roth je na to absolútne atypický. On je potom aj vo filme taký atypický žeriavnik, ktorý nezapadá do pracovného prostredia, chcel by robiť niečo iné, sníval o tom, že chce byť hudobník,“ opisuje Juraj Lehotský s tým, že Robo Roth podľa neho vo filme NINA podal vynikajúci výkon a považuje ho za najvýraznejší v jeho filmografii. „Aj prostredníctvom jeho postavy, jeho charakteru sme sa zamýšľali i nad tým, kedy sa vlastne ľuďom ich vzťahy a životy vymykajú spod kontroly. Veľakrát som videl, že tomu napomáha aj nenaplnený život v práci, vo vlastných túžbach. Keď je človek sám nešťastný a nevie, čo s vlastným životom, ako vie zdieľať vzťah, rodinu? Prichádza rozpad, deštrukcia,“ dodáva režisér,  ktorého cieľom vo filme bolo vplávať do života dieťaťa, pochopiť ho a prežiť jeho pocity v neľahkom období rozchodu vlastných rodičov.

„Prežívam to intenzívne obdobie, keď si uvedomujem, ako je prchavé a pominuteľné to malé každodenné šťastie, tie drobné chvíle, ktoré prežijem počas s dcérou alebo synom, a ako sa ľahko môže stať, že nás v živote prebijú také veci, keď sa nám prestane dariť, začneme si ubližovať s partnerom, a vtedy sa city, láska a deti ocitnú stranou. A vtedy sa stávame ochudobnenými o niečo veľmi dôležité, čo si vzájomne môžeme dávať a zdieľať s rodinou. To mi prišlo ako podstatná téma, ktorú som chcel zobraziť a nastaviť nám dospelým zrkadlo cez oči našich detí,“ povedal Juraj Lehotský, ktorý scenár filmu NINA písal spoločne so scenáristom Marekom Leščákom.

Svetovú premiéru absolvovala snímka na pôde 52. Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch,  severoamerická premiéra ju čaká na jednom zo štyroch najväčších festivalov sveta –  na 42. ročníku MFF v Toronte a tesne pred vstupom do slovenskej distribúcie, 17. septembra, sa dočká aj slovenskej festivalovej premiéry na 12. ročníku blížiaceho sa MFF Cinematik v Piešťanoch. V kinách po celom Slovensku ho diváci môžu vidieť od 21. septembra 2017.

Výrobu filmu NINA finančne podporil Audiovizuálny fond, Státní fond kinematografie, program Kreatívna Európa MEDIA a Bratislavský samosprávny kraj.

www.ninafilm.com
www.facebook.com/ninafilmsk

SYNOPSA

Nina je 12-ročné dievča, ktorého svet sa otriasa v základoch. Otec a mama sa rozvádzajú, no tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Ale zahltení nezhodami, akoby mysleli len na seba. Nina žije medzi ich hádkami, oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Jedinou istotou v jej svete je plávanie – dáva jej pocit pokoja a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na plaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny krok.

NÁZOV NINA KRAJINA PÔVODU SLOVENSKÁ REPUBLIKA, ČESKÁ REPUBLIKA ROK VÝROBY 2017 MINUTÁŽ 82 MIN. JAZYK SLOVENSKÝ, NEMECKÝ PRODUKCIA PUNKCHART FILMS (SK), ENDORFILM (CZ), ČESKÁ TELEVIZE (CZ), LEHOTSKY FILM (SK), ROZHLAS A TELEVÍZIA SLOVENSKA (SK), SENTIMENTALFILM (SK)

RÉŽIA Juraj Lehotský NÁMET Juraj Lehotský SCENÁR Marek Leščák, Juraj Lehotský KAMERA Norbert Hudec ZVUK Tobiáš Potočný STRIH Radoslav Dubravský PRODUCENT Ivan Ostrochovský, Albert Malinovský, Katarína Tomková KOPRODUCENTI Jiří Konečný, Helena Uldrichová, Juraj Lehotský, Tibor Búza, Marek Urban HRAJÚ Bibiana Nováková, Robert Roth, Petra Fornayová, Josef Kleindienst

PODTITUL                                                                  

O mame, tatovi a mne

JURAJ LEHOTSKÝ / RÉŽIA, SCENÁR, NÁMET

Narodil sa v roku 1975 v Bratislave. V rokoch 1990 –1994 vyštudoval strednú umelecko – priemyselnú školu, odbor fotografia v Bratislave. V rokoch 1995 – 2000 študoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave odbor réžia dokumentárneho filmu. Po štúdiu až do súčasnosti pracuje ako scénarista a režisér dokumentárnych, hraných filmov, reklamných spotov a hudobných videoklipov.

Jurajov dokumentárny film, SLEPÉ LÁSKY (2008), mal medzinárodnú premiéru na MFF Cannes, v sekcii Quinzaines des Réalisateurs, kde získal Cenu artových kín udeľovanú C.I.C.A.E. Nasledovala úspešná účasť na významných medzinárodných festivaloch a niekoľko ocenení (Zlaté oko pre najlepší dokumentárny film na FF Zürich, Cena divákov pre najlepší dokumentárny film na FF Terst, Zvláštne uznanie pre kameramana na festivale Plus Camerimage, Zvláštna cena poroty na MFDF Play-Doc Tui a mnoho iných).

Jeho hraný debut, ZÁZRAK (2013), bol v svetovej premiére uvedený na MFF Karlove Vary, v sekcii Na východ od Západu, kde získal Zvláštne uznanie porty. Film bol ďalej uvedený na MFF Toronto, MFF Haifa, MFF Thessaloniki, FF Cottbus (Cena za výnimočný výkon pre hlavnú herečku), FF Arras (Grand Prix), MFF Black Nights Tallinn, FF Vilnius (Cena pre najlepšiu herečku) a mnoho ďalších.

Zdroj: TS