Róbert Mikla v novom klipe s piesňou Na Slovensku? Srať!

Keď sa pozrieme na spevákovu profilovú fotku na sociálnej sieti, je otázne, či ho stále nazývať rebelom. No najnovší Miklov počin dokazuje, že svoj pohľad na veci sa stále nebojí prejaviť, dokonca veľmi prijateľným výstupom.

Pieseň je prezentovaná v duchu návratu ku koreňom, teda domovskej značke “Projekt Náhoda – Pekne natvrdo“. Opýtali sme sa ho, prečo práve PN. Prečo nie zas niečo nové?: “Mal som mnohé dobré ohlasy na tvorbu za čias PN. Lepšie ako na čokoľvek iné (album Nedokončená hneď po Superstar, či album  Niečo je vo vzduchu s bardejovským Projektom Milana Hersteka). Okrem sólových vecí ako boli Blázon pianista, Brehy, či pieseň pre deti Pôvabné kométy. Nuž som si povedal, že to treba preskúmať. PN bola recesia, i keď priznávam, že občas možno príliš obscénna.“

Okrem toho si s gitaristom a s hrdosťou hovorím i mojím dvorným skladateľom a aranžérom hudby rozumiem ľudsky aj hudobne a vždy mi vedel trafiť veci na mieru tak, že už po prvej ukážke sme sa cítili totožne, s pár drobnými úpravami. Ivan Cibi Vnučko je veľmi vnímavý, sleduje trendy, pravidelne koncertuje so ZH band, takže je v obraze a hudbe sa prudko rozumie. Ma pohotové a akčné nápady, ľuďom sa jeho motívy, zvuk a kompozícia vždy vryli do hlavy.

K tejto kombinácii neodmysliteľne patrí Miro Starec Širáň, so svojím skvelým masteringovým štúdiom Kamoto, uznávaným aj medzi známymi muzikantmi, ktorý vždy ochotne plní všetky moje rozmary ohľadne efektov, strihu  a masteringu aj v momentoch, kedy už neviem, čo od dobroty a vymýšľam možno priveľa (smiech). Mať vôkol seba ľudí, ktorí sa riadia vašou predstavou a vkladajú nové kompatibilné podnety je skrátka sen každého umelca. Preto ten návrat. Mikla v titulkoch uvádza viaceré mená a logá. Bola to teda rozsiahla spolupráca?

https://youtu.be/sr4NkuPzVBE

“ Nenazval by som ju rozsiahlu počtom ľudí. No špecialitkou tejto veci je, že šlo skutočne o medzikontinentálnu záležitosť. Všetci spolu pokope na jednom mieste a v rovnakom čase sme boli 4hodiny počas samotného natáčania. Všetko ostatné sa dialo online. Kontroly, pripomienkovanie, propagácia. Všetky subjekty spolupráce sú zahrnuté v titulkoch a chcem im vyjadriť veľkú vďaku a klobúk dole. Viacerí z nich sú v začiatkoch a ja som z nich nemusel byť v koncoch. Najviac som ale asi vytrápil Dominika Kopca z Grafik24, ktorý sa postaral o grafiku, logá a tri úvodne trailery a Mateja Biosa Škodu z Associallz Dance Crew, ktorý v klipe nielenže podal skvelý výkon, ešte ho aj celý zostrihal v súlade s mojím neúnavným papuľovaním cez maily a sociálnu sieť. Napriek tomu sa skvelo komunikovalo a koordinovalo, i keď sme boli tak ďaleko od seba a naše životy mimo klipu mali ešte vlastný rozvrh, povinnosti, či prácu.“ Čo sa týka samotného klipu a témy, Mikla len stroho povedal. “ Všetko je jasné v texte.  Vysvetľovať detaily by bolo na samostatný článok (smiech). Kto v tom hľadá osobné zámery, či iný  útok, je trafená hus alebo slepý hlupák.“ 

Zdroj: ZV&SZ