Riddick – Vzkriesenie temného mýtu.

Po dlhšej filmovej odmlke sa nám vracia opäť obľúbený vesmírny drsniak Riddick v poradí tretom akčnom dobrodružstve. Riddick je zradení svojimi novými druhmi, je ponechaní na divokej planéte plnej tých najpodivnejších divokých zvierat alebo príšer.

A tak musí opäť povstať, musí nájsť svoju niekdajšiu identitu a znovu vzkriesiť svoju povestnú obávanú dravosť. Netrvá dlho a na divokej planéte si ho nájdu lovci odmien, ktorý majú ambície že bez väčších problémov polapia a zinkasujú tučnú odmenu, lenže podcenenie sa neopláca, Riddick je pri chuti a tak sa môže začať krvavý masaker…

Riddick (3)

O filme: Do tretice sa opäť na režisérsku stoličku posadil David Twohy, po epickejšie poňatom rozpočtom predraženom druhom diely Riddick: Kronika temna(2004) sa vrátil k skromnejšej tradícii ktorú ponúkala Čiernočierna tma(2000). A práve tento diel je opäť tou pravou zmesou kvalitného sci-fi, kde nie je núdza o krvilačné príšery a gejzíry krvi.

Zo začiatku sa príbeh uberá tým správnym smerom keď v určitej krátkej etape uzatvára spojenie z druhým dielom a za okamžik plnými drsnými dúškami nadviaže na prvý diel, v štýle keď Riddick v tme bojoval s obdobou Votrelcov. V tomto prípade nám mierne nerozhýbaní Riddick, zhýralí z predošlého panovania vyvolenej rasy, ponúkne strastiplnú cestu k tomu ako si opäť osvojí svoje zabijácke zmysli a naplno sa odviaže k podmaneniu drsného okolia plného rôznych divokých príšer.

Riddick (4)

Takže hlavne prvú tretinu filmu je na čo pozerať, či už sa to týka samotnej akcie, či podmanivej vizuálnej stránky, jedine čo tu trošku škrípe je Riddickov domáci mazlíček, ten je taká obdoba psa a hyeny. Tieto scény kde si vychováva tohto mazlíčka do deja až tak moc nepasujú ale tento nezmar sa dá ešte prepáčiť.

Troška horšie potom dopadá etapa filmu keď začne lov na Riddicka, keď na planétu priletia dva tímy lovcov odmien. Príbeh sa sústredí na postavy lovcov na ich predstavenie, lenže tu dobre rozbehnutí dej sa akoby zabrzdí, dané postavy nesiahajú Riddickovi ani po členky a ani hlavný drsniaci moc nezamávajú z očakávaniami a tým začne ísť dej len akoby na pól plynu, lebo miestami to pripomenie takú vatovú výplň, ktorá ničím zvláštnym nestrhne a vždy tie mdlé chvíľky našťastie preruší účasť Riddicka, ktorý svojou temnou charizmou dokáže vždy strhnúť a pripraví nám ešte zopár dobrých akčných kúskov, hlavne nadchne akrobatická likvidácia mačetou. V rámci série aj na úkor niekoľko neduhov ide o určite osvieženie, ktoré poteší fanúšikov drsného Riddicka.

Riddick (5)

Hodnotenie filmu: 70%
Originálny názov filmu: Riddick
Komerčný ohlas filmu Riddick (k 6.10.2013):
Rozpočet: $38 miliónov
Otvárací víkend v USA: $19,030,375
Tržby v USA: $41,200,000
Tržby mimo USA: $48,000,000
Tržby Celosvetovo: $89,200,000

V Slovenských kinách od 5.9.2013

Pre porovnanie všetky kino filmy ohľadne postavy Riddick:
Čiernočierna tma(2000) zarobila Celosvetovo: $53,187,659 (Rozpočet: $23 miliónov)
Riddick: Kronika temna zarobil Celosvetovo: $115,772,733 (Rozpočet: $105 miliónov)
Riddick(2013) zarobil Celosvetovo: $89,200,000 (Rozpočet: $38 miliónov) tržby posledného dielu ešte pokračujú takže je možné že sa prehupnú aj cez hranicu $100miliónov

Riddick (1)

Napísal: Matúš Gajdošech