Reportáž: Pohoda 2018 sa niesla témou okolo vraždy Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a fungovania žurnalistiky!

Aj tento rok boli na festivale POHODA 2018 výnimočné diskusné fóra, ktoré praskali vo švíkoch. Najzaujímavejšou témou boli okolnosti okolo vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a následne otázka fungovania žurnalistiky a novinára ako takého.

Na túto tému boli prioritne zamerané dve diskusné fóra. Prvé mala na starosti Zuzana Wienk a druhé viedol Štefan Hríb.

Atmosféra na diskusiách na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Zuzaninými hosťami boli príslušníci zhromaždenia Za Slušné Slovensko Martina Strmeňáková, Tomáš Bořuta a Táňa Sedláková. Hlavnou témou boli pochody, ale aj možný kandidáti v nasledujúcich voľbách.

Zuzana Wienk a jej diskusia na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Tiež sa rozoberali témy strachu ľudí, ktorí aj keď nesúhlasia s tým, čo sa vôkol nich deje, z akéhosi strachu sa boja svoj názor ukázať a bojovať zaň.

Štefan Hríb na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Diskusia u Štefana Hríba pozostávala z dvoch členov zhromaždenia Za Slušné Slovensko Juraja Šeligu a Karolíny Farskej a z troch novinárov Eugena Kordu, Matúša Kostolného a Zuzany Kovačič Hanzelovej.

Diskusia Štefana Hríba na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Diskusia sa niesla v mierne vzbudzujúcom podnete verejnosti, ktoré podujatie chytalo za srdce a odmenili ju búrlivým potleskom a aj chuťou bojovať za svoju krajinu a lepší život v nej.

Karolína Farská na Pohode 2018 – Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Síce cieľ, za ktorý bojujú nie je celkom naplnený, pretože vraždy nie sú vyšetrené, ale dúfajú, že jedného dňa sa dozvedia pravdu a ideálna vláda nenastala. Ale aj tak snaha bojovať nie je márna a padla na úrodnú pôdu.

Juraj Šeliga na Pohode 2018 – Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Zmeny nastali. Udiali sa veci, ktoré sa nedajú vrátiť späť. Na tom sa zhodli všetci hostia Hríbovej diskusie. Dôležité je vidieť nádej, ktorú tieto zmeny prinášajú a ukazujú ľuďom, že ak nebudú leniví, môžu veľa zmeniť.

Eugen Korda na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Poslaním tejto diskusie je, že novinár si má držať odstup, zbytočne neskočiť na liečku a zapojiť sa do politickej hry, ktorá nikam nevedie, ale naďalej si robiť svoju prácu zodpovedne. Ako Eugen Korda poznamenal:  „Nestojí za to, aby ma kvôli práci zabili, ale stojí to za to, keď sa to objaví vo volebných preferenciách.“

Zuzana Kovačič Hanzelová na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

V téme vraždy Jána Kuciaka  a Martiny Kušnírovej sa pokračovalo aj na ďalší deň. Najskôr  sa spomínal v rámci workshopu o dezinformáciách, kde jedným z textov, ktorí účastníci analyzovali bol text zaoberajúci sa ich vraždou. Na ňom mohli vidieť koľko mylných informácií sa o nej píše.

Matúš Kostolný na Pohode 2018 – Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Následne prebiehala debata so Zlaticou Kušnírovou a Jozefom Kuciakom, ktorú na záver podporil svojím príchodom aj prezident Kiska.

Andrej Kiska na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Na ňu nadväzovala aj diskusia s prezidentom Cafe Európa: Občan Kiska?. V nej sa prezident vyjadril k útokom na svoju osobu, spomenul únos  vysokopostaveného vietnamského občana, a tiež, že keby vláda, konala tak ako mala a preverila si informácie od tajnej služby mohli Ján Kuciak a Martina Kušnírová ešte žiť.

Miro Tóth na Pohode 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Samotní predstavitelia festivalu sa rozhodli, že k danej problematike nebudú ľahostajní a tohtoročnú Pohodu budú venovať práve im.

Kronos Quartet – Pohoda 2018– Photo credit: © Ján Vlk – Dreamwolf Photography 2018 www.dreamwolf.sk

Chceli to však vyjadriť aj  hudobne v podobe svetovej premiéry skladby Kvarteto siahajúcich chápadiel od slovenského skladateľa Mira Tótha. O jej prevedenie sa postaralo svetoznáme sláčikové kvarteto zo Spojených štátov Kronos Quartet.

Napísala: Lenka Meravá
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf