Rekordnú Lodenicu 2011 predčasne ukončila búrka!

Viac ako 8.000 fanúšikov folku, country a trampskej hudby prišlo po oba dni festivalu do piešťanského autocampu, kde si vychutnávali koncerty svojich obľúbených skupín a interpretov. Finálny koncert LODENICE v podaní skupiny Čechomor musel byť pre avizovanú silnú búrku kvôli bezpečnosti návštevníkov zrušený. Nič to však nezmenilo na fakte, že publikum Lodenice si tento rok vyslúžilo od účinkujúcich jednoznačné absolutórium!

Vynikajúca zostava nielen na pódiu, ale aj pod ním – aj tak by sa dala charakterizovať tohtoročná už trinásta Lodenica v histórii. Väčšina účinkujúcich sa jednoznačne zhodla, že tak príjemne sa na tomto festivale ešte nehralo. Očarení skvelým publikom schádzali už vo štvrtkovom „zahrievacom“ večere z pódia skupina Váh River Band s Evkou Jurišovou, ale aj domáca country stálica Allan Mikušek.

Piatkový program odštartoval dopoludnia na malej „Lodeničke“ koncertami Janky Máčovskej, Jasoňa, Lekry, Bystríka a skupiny Karpatské Horké. Na hlavnej scéne nazvanej „Lodenica“ to boli Neznámi, Poutníci, Žalman a Fešáci, ktorým s otcovými skladbami výborne sekundovala Michaela Tučná.

Ťahákmi piatkového večera boli jednoznačne bratia Nedvìdovci, ktorí ponúkli celú paletu svojich „zľudovelých“ hitoviek, ale aj niečo navyše… Hitovkou „Miluju“ potešil hlavne všetky prítomné dámy aj člen doprovodnej skupiny svojho otca Františka a strýka Honzu Vojta Nedvìd…

Pri schádzaní z pódia bratia Nedvìdovci zhodne skonštatovali, že na Lodenici vystupovali veľakrát, ale toto bolo ich najkrajšie vystúpenie.

S obavami, ako ho country a trampské publikum prijme následne vystúpil náš najvyšší slovenský spevák Richard Muller v doprovode svojej skupiny. Všetko však opadlo hneď prvou skladbou „2 líšky“, po ktorej sa Richard nestačil čudovať, ako senzačne bol prijatý.

Niekoľkokrát počas koncertu ďakoval publiku za fantastické privítanie: „Toto leto sme odohrali asi 20 festivalových koncertov, ale toto je náš jednoznačne najlepší – vďaka Vám“, „Keby som mohol, brával by som si Vás so sebou všade na koncerty!“.

Vynikajúca nálada pokračovala aj pri následnom koncerte legiend Fleret a Rangers, ktorí samozrejme nemohli vynechať ani megahit „Promovaní inženíři“.

Hromosvod, Jindra Kejak, Strempek Band, Pacipacifik, L.P.S., Hrdza, Družina a Slniečko ešte stihli svoje koncerty v sobotňajšom programe podľa plánu, ale pred skupinou Arzén už muselo prísť k prerušeniu, pretože podľa aktuálnej informácie z neďalekého strediska SHMÚ na miestnom letisku, sa blížil na Piešťany silný vietor s avizovanou silou až 90km/hod. Našťastie už po pár minútach sa poveternostná situácia upokojila a skupina Arzén mohla odohrať svoj „unplugged“ koncert pred zaplneným hľadiskom.

Sobotňajšie finále v podaní koncertu Lenky Filipovej už sprevádzali „horúce linky“ organizátora so štyroma nezávislymi meteorológmi…

Dušan Drobný z agentúry DUNA: „Vzhľadom na predpovede a to, čo sa dialo len pár desiatok kilometrov od Piešťan, v Bratislave, kde polámané stromy ničili autá, sme boli permanentne počas celého dňa v spojení s odborníkmi, ktorí nám dodávali najčerstvejšie infomácie…Po koncerte skvelého Ivana Mládka a jeho hostí sme sa rozhodli neriskovať zdravie všetkých prítomných a vzhľadom na avízo silnej búrky sme festival po dohode všetkých zodpovedných radšej predčasne ukončili…Týmto by som sa chcel skvelému publiku na Lodenici ospravedlniť, ale konali sme v ich záujme. Verte, že toto rozhodnutie sa nerodilo ľahko, pretože sám viem, ako veľmi sa ľudia na Čechomor tešili…“

Skupina Čechomor už mala vyložené nástroje, no nakoniec sa na pódium nedostala… Karel Holas však fanúšikom odkazuje, že o rok to skúsia znova: „A pre istotu budeme v programe po oba dni, aby aspoň jeden koncert určite vyšiel!“ snažil sa odľahčiť neradostnú situáciu.

Okrem samotných koncertov však na tohtoročnej Lodenici pútal aj bohatý sprievodný program po oba dni festivalu sústredený nielen v „Kráľovskom mestečku Lodenica“. Návštevníci si mohli vyskúšať dobový hostinec s dobovými jedlami, „pádlovanie poddaných“, „chôdzu po vode“, ale aj dračie lode na neďalekej Slňave. Nechýbala ani tradičná škola country tanca, jazda na koni, ba priamo v areáli ste si mohli dať skontrolovať a „vyčistiť“ svoju auru…

Jedinečná-neopakovateľná atmosféra jedného z najväčších festivalov tohto žánru v Európe prilákala tento rok rekordnú návštevu. Jeden účinkujúci a hneď aj headliner na budúci rok je už istý…Skupina Čechomor nech bude už dnes pozvánkou na Lodenicu 2012!

Zdroj: Agentúra DUNA
Publikoval: Redakcia GREGI.NET