RED BULL 400 – NAJSTRMŠÍ ZO VŠETKÝCH.

Za hranice a až na doraz. Úplné vyčerpanie. Prekonanie vlastných síl, oklamanie vlastnej mysle. Pot aj bolesť. Hmla, dážď aj slnko. A na vrchole neskutočná eufória, radosť a hrdosť. TOTO bol Red Bull 400. Prvýkrát na Slovensku. Na oživenom mostíku na Štrbskom Plese, ktorý bol dejiskom jednej z najnáročnejších najmokrejších a najstrmších tohtoročných edícií týchto pretekov. Najťažších 400 metrov, aké si dokážete predstaviť.

Premiérového výbehu na skokanský mostík vo Vysokých Tatrách sa zúčastnilo viac ako 600 účastníkov. Nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Poľska, Maďarska či Slovinska. Súťažilo sa v mužských a ženských kategóriách, ale drsnú strmosť a šmykľavosť mostíka si vyskúšali aj štafetové družstvá.

© Filip Nagy - Red Bull Content Pool
© Filip Nagy – Red Bull Content Pool

Zrýchleným pulzom, ktorý dokáže zo 70 úderov za minútu vystreliť až na 200 a neskutočne premenlivými podmienkami, si dnes prešli stovky účastníkov vo Vysokých Tatrách. No iba dvaja z nich budú Slovensko reprezentovať v rakúskom Bischofshofene na Majstrovstvá sveta Red Bull 400. Už 25. augusta 2018.

V ženskej kategórii sa absolútnou víťazkou stala Kristína Néč-Lapinová s fantastickým časom 4:38 min. Kristína je bežkyňa, triatlonistka a toto bola už jej druhá účasť na 400-metrovom behu na skokanský mostík: „Bola som si to nedávno vyskúšať v talianskom Val di Fiemme, takže som trošku vedela ako do toho dnes ísť, čo bola pre mňa veľká výhoda. V Taliansku som to viac prepálila a skončila som druhá. Dnes som to však dokázala! A trocha som to aj tušila po poslednom úspešnom výsledku. Behávam hlavne maratóny a Ironman, ktoré bolia rovnako, ale toto bolí omnoho dlhšie! Fakt som nevedela, že existuje šport, ktorý môže až takto bolieť!“

© Jan-Kasl - Red Bull Content Pool
© Jan-Kasl – Red Bull Content Pool

V mužskej kategórii sa kráľom Red Bull 400 na Štrbskom Plese stal slovenský rýchlik, ktorý pravidelne valcuje skokanské mostíky na celom svete. Tomáš Čelko si zabehol po svoje domáce víťazstvo v čase 3:40,9 min.: „Som rád. Som doma, v Tatrách, na Štrbskom Plese a dobre to dopadlo. Musím ale úprimne priznať, že som aj cítil tlak. Zbytočne som to nehnal. Vedel som, že nemusím byť prvý v rozbehoch, stačí byť piaty – šiesty. Bolo to trochu náročnejšie, lebo tu boli chalani, s ktorými som nikdy nebežal. Vedel som, že budú dobrí, ale nevedel som, ako im to pôjde. Vo finále som pod oblúkom prebiehal asi ako druhý a potom ma ešte dvaja obehli, ale ja si verím na ten finiš a som len rád, že mi to dnes vyšlo.“

Trať si na príjemnejších 100 metrov rozskúskovali aj štafetové družstvá. Zmiešané, čisto mužské, ale aj ženské. Na štart sa postavili víťazky Neymar Jr’s Five zo Spartak Myjava, ale aj hasiči z TFA Team Slovakia, ktorí sa zozbierali z viacerých kútov Slovenska a skokanský mostík si vybehli v kompletnej hasičskej výstroji, ktorá váži až 25 kg: „Je to brutal! Tak, ako sme čakali. Je to neporovnateľné s výbehmi po schodoch, na ktoré chodíme pravidelne,“ – hovorí najmladší z partie Peter Wojatschek, ktorý bol iniciátorom tejto neskutočnej viac ako100-kilogramovej hasičskej štafety.

© Richard-Domos - Red Bull Content Pool
© Richard-Domos – Red Bull Content Pool

Veľký rešpekt patrí každému jednému účastníkovi, ktorý sa postavil na štart a zoči-voči legendárnemu skokanskému mostíku známemu ako K120. Viac fotografií, informácií a videí nájdete na redbull.sk/400.

ČO JE TO RED BULL 400

Red Bull 400 je svetovou sériou vyčerpávajúcich výbehov na strmých skokanských mostíkoch, ktoré sa v letnom období nevyužívajú. Lokality, v ktorých sa preteky organizujú, podliehajú jedinému pravidlu – „štyristovka“ sa môže uskutočniť iba na kopcoch určených k zoskokom na lyžiach alebo na samotných výškových skokanských mostíkoch. Štyri roky po sebe sa najbližšie k Slovensku schádzali bežci a nadšenci tejto série v českom Harrachove. Tento rok sa premiérovo podarilo preteky priniesť aj do Vysokých Tatier.

© Dan-Vojtech - Red Bull Content Pool
© Dan-Vojtech – Red Bull Content Pool

Myšlienka využitia letných opustených skokanských mostíkov napadla v roku 2011 Rakúšanovi Andreasovi Bergerovi. Výzva bola jasná, behom čo najrýchlejšie prekonať klasickú atletickú 400-metrovú vzdialenosť na netradičnej trati skokanského mostíka. Od konca dopadu až po rozjazdovú lávku, s maximálnym uhlom sklonu 37 stupňov (75% prevýšenie). Red Bull 400 sa tak stal najkratším a najextrémnejším globálnym 400-metrovým behom. Séria sa rozšírila do celého sveta a tento rok sa zapojilo rekordných 17 krajín. Okrem Slovenska sa beží aj v Kanade, Japonsku, Švajčiarsku, Nórsku či Poľsku.

Zdroj: Red Bull