Rag’n’Bone Man prinesie na Colours of Ostrava (nielen) hity Human a Skin.

Ďalšou hviezdou medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava 2019 sa stane fascinujúci spevák Rag’n’Bone Man, ktorého preslávili predovšetkým hity Human a Skin. Trojnásobný držiteľ Brit Awards tak v Ostrave zažije tuzemskú festivalovú premiéru. K ďalším potvrdeným menám patrí francúzska kapela Shaka Ponk, ktorých divoké vystúpenia kombinujú rock, elektroniku s výraznými projekciami, kde dominuje virtuálna opica Mr. Goz. Ich premiéra na Colours of Ostrava 2014 vyvolala obrovský ohlas a nadšenie.

Hit Human pozná z rádií asi každý. Kto však zažil naviac open-air koncerty Rag’n’Bone Mana, napríklad na festivaloch Roskilde alebo Lollapalooza, tak dosvedčí, že ide o strhujúci zážitok. Skvelý hlas aj vynikajúca kapela,” zdôrazňuje Zlata Holušová. Vždy keď sa objaví podobný fascinujúci spevák, rozbehnú sa preteky v porovnávaní a pokiaľ ide o Roryho Grahama aka Rag’n’Bone Mana, dostal sa na úroveň tých najlepších: Adele, Joe Cockera, Johnnyho Casha a poklonu mu vyslovil aj Elton John: „I f**king love you, I think you’re brilliant.“ Na rukách ma trojnásobný držiteľ Brit Awards vytetované slová blues a funky. Mať viac rúk, pribudol by gospel, soul, hip hop, rock, pop a možno i country. Vysoký fúzač z východného Sussexu si s touto nepravdepodobnou kombináciou poradil s vierohodnou úprimnosťou, odpozeranou, ako sám priznáva, od starých amerických bluesmanov, svojich prvých veľkých hudobných vzorov. Potom k nim pridal hiphopových strelcov a akokoľvek to k sebe nepasuje, svet beatov, rapu a blues sa mu podarilo počas niekoľkých rokov usadiť pohodlne vedľa seba. “Milujem príbehy, milujem Johnnyho Casha a tradičnú folkovú hudbu, rovnako ako blues. Pre mňa sa prekrývajú. Keď chcem aby mi ľudia verili, čo spievam, potom musím pieseň spievať s presvedčením a musím jej zároveň veriť sám.” Albumom Wolves z roku 2014 zaujal. Masívny záujem na seba pritiahol dvoma hitmi: skladby Human a Skin svet doslovne paralyzovali emocionalitou a vášňou, s akou boli naspievané. Album Human sa potom vo Veľkej Británii stal jedným z najrýchlejšie predávaných mužských albumov dekády.

Štýlom nie sme žiadni úzkostlivci a nikto z nás ani poriadne nevie kam patríme. Nejaký smer? Nezmysel. Máme radi elektroniku, punk, rock, metal, hip hop raga a tlačíme to do ľudí, ako nám povie Mr. Goz, do tej doby, než im začnú krvácať uši,” tvrdí spevák a grafik Frah z kapely Shaka Ponk. A ich názov? Jednoduchá odpoveď: Shaka, jedno z mien Buddhy a Ponk alebo indiánsky kmeň Ponkov. Alebo inak: shaka ako shake a ponk ako punk. Víťazi najvyššej francúzskej hudobnej ceny Victoires de la Musique a dvojnásobní držitelia MTV Europe Music Awards zostávajú francúzskou rockovou senzáciou aj po vydaní nového albumu The Evol‘ – skratkou pre Evolution, vraj nebezpečne sa blížiaci Evil, ničmenej predovšetkým anagramom pre Love, snáď jedinou spásou ľudstva.

HyperFocal: 0

Osemnásty ročník festivalu Colours of Ostrava sa uskutoční od 17. do 20. júla 2019 opäť v úchvatnom industriálnom areáli ostravských Dolních Vítkovic. Prvými oznámenými menami sú The Cure, Florence + The Machine, Mogwai, Mariza, Xavier Rudd a Lewis Capaldi. Program na 20 scénach ponúkne cez 350 programových bodov – pri koncertoch viac ako 120 zahraničných a domácich kapiel taktiež diskusie v rámci medzinárodného fóra Meltingpot, divadlá, workshopy, filmy, výtvarné inštalácie a ďalšie sprievodné aktivity.

Štvordňové vstupenky na Colours of Ostrava 2019 sú už v predaji vo festivalovom e-shope na www.colours.cz. Cena 114 EUR (2790 Kč) platí na limitované množstvo 9000 kusov.

Zdroj: Zdenko Hanout