Radosť a hudba pospájala ruky v Kováčovej.

Konkrétne na 6. ročníku benefičného podujatia RUKY SPOJA RUKY, ktoré už tradične pripravilo Občianske združenie Milan Štefánik pre mentálne postihnutých ľudí v spolupráci s Národným rehabilitačným centrom š.p. Kováčová a Špecializovaným liečebným ústavom Marína  v Kováčovej.

To všetko pre zdravotne postihnutých pacientov po úrazoch rehabilitujúcich sa  v týchto zariadeniach ako aj pre mentálne postihnuté deti z domovov sociálnych služieb zo stredného Slovenska. V stredu 31.mája 2017 o 14.00 hod otvoril podujatie predseda OZ Milan Štefánik, ktorý privítal riaditeľku NRC Ing. Oľgu Zábojníkovú, MPH. Tá veľmi vrúcne a srdečne pozdravila všetkých hostí. Následne obdržala od Občianskeho združenia Milan Štefánik obraz od výtvarníčky Pavlíny Triščovej Csápaiovej, s motívom podujatia, ruky pospájané rukami.

Všetko sa začalo vo folklórnom štýle. Z ďalekého Prešova ho priniesol PUĽS – Poddukelský Umelecký Ľudový Súbor, ktorý hneď na úvod sálu dynamicky roztancoval. Zoskupenie prezentuje už dlhé roky profesionálnou formou zvyky Rusínov, ktoré hlavne v našom regióne pôsobia veľmi osviežujúco. Samotní tanečníci sa vyjadrili, že sa im tancovalo ľahko, bolo to pre citlivého diváka. Takému sa vždy snažia dávať viac, lebo aj on ich svojím spôsobom obohatí. Tým je to všetko pre nich krajšie.

Už obvykle sa predstavila aj firma SPIG s.r.o. zdravotné pomôcky zo Zvolena. Jej konateľka, pani Monika Ponická oboznámila prítomných s ich činnosťou aj formou pomoci postihnutým.

Druhú časť programu otvorila česká kapela L O L A z Prahy.  Traja fešní lídri tejto formácie, víťazi dvoch prestížnych súťaží mladých kapiel, boli naozaj skvelí. Veľmi dobre sa cítili. A čo ich dostalo do kolien? Napríklad aj fanúšička Amálka na vozíku, ktorá pri ich piesni vstala a opierajúc sa o vozík tancovala a spievala spolu s nimi. Celkovo atmosféra podľa ich vyjadrenia bola úžasná, ľudia počas koncertu, tlieskali tancovali a dobre sa bavili.

Posol dobrých správ, finalista prvej  Superstar  Samuel Tomeček so svojou hudobnou skupinou urobil záverečnú bodku celej akcie. Jeho spontánnosť a priamy kontakt  všetkých potešil, keď sa vybral priamo medzi publikum, aby si spolu s nimi zaspieval. Symbolická pieseň… Nech sa Ti darí, nech si šťastný…mala určite svoje opodstatnenie a bola adresovaná veľmi trefne všetkým prítomným, ktorí sú častokrát silnejší, ako my, ostatní. Podľa neho síce bolo horúco, ale ľudia boli úžasní, decká vydržali až do konca. Najviac ho rozcítil spoločný tanček z asi 85-ročnou pani na jeho pieseň Generation, ktorá si to veľmi užívala od ucha k uchu. Účasť na koncerte prijal najmä pre jeho dobrú myšlienku, ale aj kvôli deduškovi, ktorý tam absolvoval liečenie a bol veľmi spokojný.

Hendikepované deti s radosťou vyskúšali sprievodné akcie ako: Enkaustika – maľovanie horúcim voskom – na vytváranie pestrých obrázkov. Pedig – prútikárstvo. Ozdobovanie a maľovanie sadrových odliatkov a maľovanie na tvár a ruky. A priučili sa novým zručnostiam.

Podujatím sprevádzal známy moderátor  Vlado Voštinár. A tu je jeho názor: „Bol som tu prvýkrát a odchádzal som s veľkým zážitkom. Podujatie bolo skutočne skvelé, výborne pripravené a myslím, že aj ľudia si to užívali. A keď sa v hľadisku aj na pódiu stretnú ľudia, ktorým v tvári čítate  radosť, tak to má celé význam a treba to opakovať. Úplne ma dostali darčeky, ktoré pripravovali klienti z Domovo sociálnych služieb a odovzdávali ich s obrovskou úprimnosťou, čo sa nestáva každý deň. Ten, ktorý som dostal ja, má pre mňa obrovskú hodnotu a svoje miesto na poličke. Budem na to dlho spomínať. Ešte raz všetkým veľmi pekne ďakujem. Bolo mi cťou,  byť v Kováčovej“.

Deti z ústavov darovali všetkým účinkujúcim aj moderátorovi ručne vyrobené darčeky, ktorými ich azda najviac potešili a symbolicky sa im takto poďakovali za ich vystúpenie.

,,Tieto mentálne postihnuté deti a pacienti nemajú možnosť počas roka sa zúčastniť hudobných koncertov a podujatí, preto usporiadame priamo pre nich zmysluplný benefičný koncert Ruky spoja ruky.

Deti so zdravotným postihnutím dnes načerpali plné náručie snových zážitkov a budú z nich čerpať ešte mnoho dní a to je zmysel dnešného podujatia.“ s nadšením popisuje vydarený šiesty ročník podujatia RUKY SPOJA RUKY v Kováčovej organizátor Milan Štefánik. Ďakujeme všetkým priaznivcom za pomoc a podporu.

Text: Daniela Sokolovičová
Foto: Petra Sekáčová, Igor Frimmel a Marek Vaco
Video: Igor Kolesár