Rádio_FM: Album na tento týždeň – Matthew E. White 9 Big Inner!

„Tma nemôže vyhnať temnotu, to dokáže len láska,“ spieva syn kresťanských misionárov Matthew E. White na debutovej platni Big Inner. A spieva tak, že mu veríme každučké slovo aj tón…

Matthew pritom načiera do hĺbky južanskej duše a hovorí o vážnych témach spôsobom, za ktorý ho viaceré americké hudobné časopisy označili ako „objav roka 2012“. V týchto dňoch sa konečne dostáva aj do celosvetovej distribúcie.

31 ročný Matthew E. White sa narodil vo Virgínii. Spoznáte ho ľahko podľa nedbalého imidžu ruského nevoľníka. V hudobnom svete sa už pohybuje zopár rokov ako líder alternatívno-jazzového bigbandu Fight the Big Bull. Napriek tomu jeho debut, vydaný vo vlastnom vydavateľstve Spacebomb Records, šokoval. Len málokto čakal, že práve White pripraví tak precíznu a atraktívnu dosku.

Album je skromný, obsahuje len 7 piesní. Ich základným kameňom je dôraz na harmóniu, vyváženosť a duchovnosť. Hlučné vyvrcholenia zaznejú len v trackoch Will You Love Me a v záverečnom Brazos (tu však ježišovský gospel stojí naozaj za to). Žánrovo sa platňa pohybuje vo sférach soulu, subtílneho funky a country rocku. Priznanou inšpiráciou je aj hudobná legenda Randy Newman. Album je ale v prvom rade úžasnou poctou gospelovej hudbe a 70. rokom.

Názov Big Inner naznačuje, že album hovorí najmä o intímnych témach. Nejde o prázdne riešičky vzťahov a rozchodov, ale témou sú skôr nadčasová láska, Boh a smrť. Matthew E. White nie je superspevák, ktorý by ohuroval rozsahmi, i keď hladko sekunduje gospelovému zboru. Sila tejto platne je v niečom inom – v precítenej kráse, melodických detailoch, silnom odkaze na hudobnú históriu, ale aj v humanistickom posolstve.

Zdroj: Roman Jazudek / Rádio_FM