Radio Wave Stimul festival!

Radio Wave Stimul festival se letos na podzim opět hlásí důrazně o slovo a přiváží do Prahy absolutní špičku současné alternativní hudby ze zahraničí. Navíc festival propojí ve třech listopadových dnech pražskou klubovou scénu.

Na pódiích třech klubů se v rolích hlavních hvězd postupně představí americká indierocková skupina Shearwater, legendární tvůrce abstraktních hip hopových beatů DJ Shadow a nejvychvalovanější producent současné elektronické scény Flying Lotus.

Dramaturgicky unikátní projekt Radia Wave a festivalu Stimul tentokrát proběhne ve třech dnech, 6., 7. a 14. listopadu 2012 a také ve třech různých prostorech. Dějištěm jednotlivých koncertů budou postupně Lucerna Music Bar, Divadlo Archa a MeetFactory. Tři dny – tři žánrové polohy Radia Wave, tři pražské kluby svou dramaturgií blízké této speciální stanici Českého rozhlasu.Radio Wave stojí na propojování, ať už se jedná o společenská témata nebo hudbu. Na loňské spojení se Stimul festivalem teď navazujeme i propojením pražských klubů. Různorodá dramaturgie třídenního Radio Wave Stimul festivalu zároveň ukazuje pestrou škálu našeho hudebního vysílání,“ uvedl k programu festivalu šéfredaktor stanice Tomáš Turek. Vstupenky na jednotlivé koncerty jsou v předprodeji od pátku 14. 9. 2012 na místech koncertů a v předprodejních sítích Ticketpro, Ticketstream a Ticketportal.

Více informací o festivalu a jeho podrobném programu naleznete na www.stimul-festival.cz a wave.cz  

Radio Wave Stimul festival 2012

6. 11. 2012 Lucerna Music Bar
Shearwater
, Jesca Hoop
290 Kč předprodej / 390 Kč na místě

7. 11. 2012 Divadlo Archa
DJ Shadow
, Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO, Damo Suzuki & B4
490 Kč předprodej / 590 Kč na místě

14. 11. 2012 Meetfactory
Flying Lotus
, Thundercat
490 Kč předprodej / 590 Kč na místě

Podrobné informace o programu:

6. listopad 2012, Lucerna Music Bar

Americká kapela Shearwater si svůj název zvolila podle druhu vodního ptáka, který je příbuzný albatrosovi – i jejich hudba je podobná oceánu, nad kterým se vznáší ptactvo – rozlehlá, vzdušná, plná prostoru k přemýšlení. Shearwater vznikli v Texasu v roce 1999 jako odnož kultovní indierockové kapely Okkervil River a skupina měla sloužit coby platforma, ve které budou členové realizovat svoji touhu po pomalejších písních. Shearwater po založení na nic nečekali a v roce 2007, kdy se upsali slavnému labelu Matador, už měli na kontě čtyři alba. Jejich sláva prudce stoupala, Shearwater se dávno zbavili nálepky bočního projektu a předskakovali třeba i Coldplay. Zatím poslední album Shearwater Animal Joy vyšlo letos v únoru na legendárním labelu Sub Pop a provází jej vysoká hodnocení v téměř všech renomovaných médiích. Hovoří se o něm jako o jednom z jejich nejsilnějších alb vůbec.

Hudbu americké zpěvačky a kytaristky jménem Jesca Hoop přirovnal Tom Waits k pocitu plavání v nočním jezeře. Svou debutovou desku Kismet vypustila do světa v roce 2007 a širšímu publiku ji představila během koncertů s Elbow, Polyphonic Spree nebo Markem Knopflerem. Fanoušky nezávislé hudby tehdy uchvátila elegantní kombinací folkových melodií a jemného zvuku, která stejnou měrou odkazuje k tradičnímu americkému folku i k současnému písničkářství. V roce 2009 natočila druhou desku Hunting My Dress, na niž letos v létě navázala třetím albem The House That Jack Built. Stejně jako Shearwater vystoupí Jesca Hoop v Praze poprvé.

7. listopad 2012, Divadlo Archa

Druhý festivalový den se představí praotec instrumentálního hip hopu, špičkový turntablista a samplový kouzelník DJ Shadow. Kalifornský stvořitel nových zvukových světů Josh Davis si postavil pomník už v polovině devadesátých let svým debutem – náladovým eposem Endtroducing. Tento milník abstraktního hip hopu inspiroval následné generace beatmakerů a mezi nejlepší alba devadesátých let ho shodně zařadila hudební periodika Pitchfork, Rolling Stone či Q. Mimořádného ohlasu se DJ Shadow dočkal rovněž za svoji produkci na debutu projektu UNKLE, nazvaném Psyence Fiction, a chválu sklidilo i následné studiové album The Private Press (2002). Na šest let starém albu The Outsider objevuje rapovou scénu stylu hyphy a zatím poslední nahrávka – loňské The Less You Know, The Better je volnomyšlenkářskou procházkou po společných kořenech rocku, hip hopu či folku.

Alternativnější část publika Radio Wave Stimul festivalu potěší v tento večer účast kolektivu Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso UFO vedeného ikonou japonského undergroundu – kytaristou Makotou Kawabatou. V české premiéře společné vystoupí japonská legenda Damo Suzuki, který svým zpěvem dotvořil nejlepší alba slavných krautrockerů Can, a držitelé ceny Vinyla za loňský rok – improvizační čtveřice B4.

14. listopad 2012, MeetFactory

Česká premiéra amerického beatového vizionáře Flying Lotuse. Jeho doménou jsou vrstevnaté rytmické motivy, které posluchače zvou na procházku do volného kosmu fantazie. Abstraktní hip hop se v nich potkává s psychedelickou hudbou a avantgardním jazzem. FlyLo (vlastním jménem Steven Ellison) je stálicí prestižního britského labelu Warp Records a jeho desky se pravidelně umisťují na nejvyšších příčkách výročních anket. Pravidelně také spolupracuje s Thomem Yorkem z Radiohead a podílel se na oslavovaných albech Gonjasufiho a Kode9.

Flying Lotus debutoval před šesti lety na značce Plug Research albem 1983, jehož název odkazuje na rok jeho narození. Do širšího povědomí se dostal díky následující desce Los Angeles, vydané už pod značkou Warp Records v roce 2008. Hutná kolekce beatů definovala subžánr wonky a hlavně odstartovala novou éru losangeleského instrumentálního hip hopu. O dva roky později stvořil Flying Lotus svůj eklektický majstrštyk Cosmogramma, na němž se mihl i již zmiňovaný Thom Yorke. Frontman Radiohead a s ním i nu-soulová diva Erykah Badu zazpívají rovněž na netrpělivě očekávané novince Until The Quiet Comes, kterou hiphopový astronaut číslo jedna chystá na letošní podzim. Kromě vlastní tvorby je Flying Lotus také důležitým hybatelem na scéně současných beatových experimentů, neboť vede vydavatelství Brainfeeder, kolem něhož se soustředí taková jména kalifornských producentů jako například Daedelus, The Gaslamp Killer či Thundercat. Poslední jmenovaný – virtuos na basovou kytaru, který vloni vydal chválenou progfunkovou desku The Golden Age of Apocalypse – se ostatně v MeetFactory představí jako předskokan Flying Lotuse!

Radio Wave Stimul festival 2012 vznikl ve spolupráci ČRo Radia Wave, Stimul festivalu o. s., a agentury Scrape Sound.

Zdroj: ČRo Radia Wave / Stimul festival