Quo vadis Bratislava Hot Serenaders?

Orchester Bratislava Hot Serenaders mohol aj vďaka Fondu na podporu umenia v tomto náročnom pandemickom období napriek obmedzeniam nielen vystúpiť na živých koncertoch, ale aj vydať dve nové CD platne.

Pandemické opatrenia sa dotkli v najvýraznejšej miere tých, čo sú doslova odkázaní na fyzickú prítomnosť človeka. Interpretační umelci tak boli medzi prvými, ktorí pocítili všetky negatíva náročnej situácie. A tak aj unikátny slovenský hot-jazzový orchester Bratislava Hot Serenaders pod vedením vynikajúceho slovenského trubkára Juraja Bartoša musel vo svojom koncertnom itinerári škrtnúť množstvo termínov. Počet živých koncertov v prítomnosti publika sa tak v porovnaní s predkovidovým obdobím významne zredukoval. Koncertovanie za hranicami sa obmedzilo na Českú republiku, kde sa však takisto nepodarilo zrealizovať všetky naplánované vystúpenia a niektoré z nich – napríklad koncert pre pražské a sevillské publikum, bolo nutné obmedziť na online živý prenos.

V neľahkej situácii však podalo pomocnú ruku Ministerstvo kultúry SR v podobe kompenzácie a aj vďaka grantom z Fondu na podporu umenia sa podarilo viaceré koncerty pretransformovať do online priestoru.

Taktiež vďaka Fondu na podporu umenia sa orchestru podarilo na jeseň, ešte v období, keď neboli sprísnené pandemické opatrenia, odohrať aspoň dva koncerty, oba mimo Bratislavy a oba boli dopredu vypredané.

Koncert v Banskej Bystrici sa uskutočnil koncom septembra a v polovici novembra sa z krásnej hudby mohli tešiť návštevníci v Kasárňach/Kulturparku v Košiciach.

 Okrem živého koncertovania alebo účinkovania v online priestore sa orchestru podarilo nahrať aj dve CD a LP platňu. Po „kovidovom“ CD a LP s názvom Keď sa raz zídeme prichádza „postkovidové“ CD s optimistickým názvom My Troubles Are Over. Titulná pieseň najnovšej platne s rovnakým názvom mala dokonca na spomínanom koncerte v Košiciach premiéru, čo tamojšie publikum ocenilo, keďže obvykle nové piesne orchester premiéruje na svojej domovskej scéne v bratislavskom Spoločenskom dome Nivy.

Úspech zožali, samozrejme, aj slovenské skladby z albumu Keď sa raz zídeme, najmä rovnomenné titulné tango.

Na oboch koncertoch – v Banskej Bystrici aj v Košiciach, dostali priestor ďalšie novinky z ostatného albumu, najmä tie, v ktorých účinkuje dámske spevácke trio Serenaders SistersHi Diddle Diddle,
My Man From Caroline alebo I Can’t Write The Words.

Hoci je vzhľadom na vývoj situácie nemožné plánovať ďalšie koncerty či účasť na domácich i zahraničných festivaloch, členovia orchestra Bratislava Hot Serenaders ani napriek obmedzeniam nepodliehajú malomyseľnosti a skepse. Veria, že napriek nepriaznivým okolnostiam budú okrem účinkovania na domácej scéne môcť koncertovať aj v zahraničí – v júni budúceho roka na jazzovom festivale v dánskom Silkeborgu, nehovoriac o plánovanom, už piatom letnom turné po Spojenom kráľovstve.

V „piatom ročnom období“ – počas plesovej sezóny, mal orchester v minulosti vždy kalendár plný, v súčasnosti ho čaká jediný koncert – 26. februára 2022 v Kulturfabrik Hainburg.

Napriek úskaliam spojeným s pandémiou členovia orchestra nepoľavujú v umeleckej činnosti a v rámci možností oklieštených príslušnými nariadeniami sa snažia robiť maximum pre to, aby toto unikátne teleso vytrvalo a po preklenutí náročného obdobia mohlo už 31. sezónu plnohodnotne pokračovať
vo svojej výnimočnej umeleckej kariére.

Zdroj: TS