Psychofagist: 16. júna obrátia Brno hore nohami!

Jedna z nejšílenìjších kapel současné extrémní kytarové hudby opìt zavítá do České republiky. Italští jazz-grindoví experimentátoři PSYCHOFAGIST chystají vydání nové desky u kultovního labelu Relapse records. V rámci svého Anti-music Euro Tour ji 16. června v klubu Vegalite představí Brnu. Album naváže na kritiky oceňované album Il Secondo Tragico, v nìmž PSYCHOFAGIST spojují možnosti extrémního metalu a svìt avantgardy. Výsledek tohoto nevšedního sonického experimentu bere dech a kapelu řadí mezi nejvýraznìjší jména scény.

Akci pořádají crew dvou nepřizpùsobivých hudebních pořadù brnìnského Radia R: Marast On Air a AVAntýry. Jako support vystoupí tři české kapely: EÁ (instrumentální math rock, Lomnice u Sokolova), PRÙMYSLOVÁ SMRT (power-violence / fastcore, Jihlava) a GOT A WOLF (chaoscore / mathcore, Blansko).

PSYCHOFAGIST (IT), Experimentální grindcore / mathcore / jazzcore – Nepředvídatelnost a obtížná uchopitelnost PSYCHOFAGIST odkazuje k progresivistùm Dillinger Escape Plan, Meshuggah, Gorguts, PsyOpus či Daughters. Grindová rychlost a brutalita je v hudbì PSYCHOFAGIST lámána odstředivou (a)rytmikou a disharmoniemi. Jejich pojetí extrému permanentnì koketuje s moderním jazzem. Italští inovátoři si přitom zakládají na svém vlastním zvuku, na deskách obohaceném o utýraný baryton saxofon Luca T. Mai z italských Zu. Zavřete do kovové krabičky Daughters, starší The Crinn, Zu, kultovní zornovce Naked City a pár desorientovaných vos, pak už zbývá jen protřepat, zapudrovat efedrinem a vzít na jam do ústavu pro duševnì choré. Tahle hudba je pro otrlé posluchače, kteří se rádi kochají posouváním hranic v hudbì!

EÁ (Lomnice u Sokolova, CZ), Šachetní brúglás / instrumentální math rock – Hudba hlavních protagonistù večera se pohybuje mezi dvìma póly. PSYCHOFAGIST jsou představiteli hudebního extrému, ale jejich hudba je zároveň nesmírnì sofistikovaná. Mladé instrumentální math rockové trio EÁ, které jim bude ve Vegalite dìlat společnost, s nimi pojí právì složité rytmické figury a dùvtip při spojování zdánlivì protichùdných melodických linek. Dva z členù téhle trojky z Lomnice u Sokolova pùsobí taky v unikátní sokolovské psychedeličnosti Negero. Díky sestavì kytara-bicí-baskytara zní EÁ sevřenìji a zemitìji. Jejich disharmonický šachetní brúglás je zhudebnìným úprkem klaustrofobika napříč svými vlastními sluchovody. Při tom je pronásledován hudbou kapel jako Dysrhythmia, That Fucking Tank, Sleeping People nebo třeba math rockových klasikù Don Caballero.


PRÙMYSLOVÁ SMRT (Jihlava/Brno, CZ), Fastcore / grindcore / power-violence – Jihlavská smečka PRÙMYSLOVÁ SMRT naproti tomu staví na přímočarosti. Jejich explozivní fastcore / power violence je ale o to živelnìjší. Krev, slzy a pot. To všechno tì při poslechu jejich ultrarychlých nasypaných skladeb pálí na kùži. Od doby svého vzniku v roce 2003 vydali hoši řadu splitek a jejich skladby se objevily na mnoha kompilacích. V nejbližší dobì se chystá vydání split-EP s jihlavskými souputníky Rapsöd. Čerstvé skladby jsou k poslechu na jejich bandzone profilu a budou součástí jejich devastujícího setu. Ministerstvo prùmyslu varuje: všichni tady chcípnem, Steve.


GOT A WOLF (Blansko, CZ), Chaotický hardcore / mathcore – GOT A WOLF je mladá charismatická kapela z Blanska, o jejíchž živelných koncertech se na Brnìnsku mluví už od začátku její kratičké existence. Zpozornìt by mìli hlavnì fanoušci chaoscorových ikon Converge, Botch, Norma Jean či The Dillinger Escape Plan. Jejich vliv je v bordeliozní hudbì GOT A WOLF dost slyšet. Krkolomné rozsekané riffy, kvílivé vazbení kytar a celkovì špinavý, korodující zvuk. Naživo dost ostrá smìs.

Event na Facebooku
Event na Last.fm

Koncert v brnìnském Vegalite je první ze tří zastávek PSYCHOFAGIST v Česku. V pátek 17. června vystoupí také v Českých Budìjovicích, v klubu K2 (support: Eá a March Of The Hords a v sobotu 18. června v Praze, v klubu K4.

Psychofagins

Zdroj: EMOCEANS booking
Publikoval: Redakcia GREGI.NET