Prvý slovenský horor: Veselý “horor” ide do kín.

V utorok 15. júla mal v bratislavskom kine Lumière svoju kinopreméru dlhoočakávaný film Róberta Slováka Prvý slovenský horor. Ako už podtitul filmu, Nebojte, je to komédia, naznačil, o horor vôbec nešlo.

V paradokumente si Róbert Slovák, úspešný reklamný tvorca, zahral sám seba – producenta, ktorému sa nepodarilo vyprodukovať prvý slovenský horor Fabrika smrti. “Tento film ale nie je horor. Prepísal som reálne zážitky, tie naozaj zlé vynechal, tie vtipné dopísal. Je to viac komédia ako horor. Alebo taký paradokument. Hraný, keďže sa to celé prakticky nakrútilo nanovo. V niektorých momentoch divák netuší, či sa pozerá na skutočné situácie, alebo je to celé zahrané,” hovorí Róbert Slovák.

PRVYSLOVENSKYHOROR_STILL06

Vo filme diváci videli, ako Róbert hľadal sponzorov a našiel naozaj svojských, ako sa pokúšal získať amerických koproducentov, ako sa snažil ušetriť, aj ako prišiel o titulnú skladbu a našiel si inú. Všetko je zrekonštruované s množstvom nadsázky a humoru. Aj najkontroverznejšia scéna, v ktorej producent navrhuje paraolympionikom, aby si zahrali naporcované obete, sa zakladá na skutočnej udalosti: “Teraz už viem, že to bola blbosť, ale v čase, keď som sa snažil vyprodukovať skutočný horor a nemal som peniaze na rozhadzovanie, sa mi zdal nápad osloviť telesne postihnutých na to, aby hrali naporcované obete kanibala, celkom k veci. Áno, viem, že za to pôjdem minimálne do pekla,” píše na svojom blogu Slovák.

V komédii okrem Róberta Slováka hrá aj Ludwig Bagin, ktorý stvárnil hneď niekoľko ďalších postáv, samých seba si zahrali Lucia Siposová známa z spolupráce s Judeom Lawom, Sáva Popovič, Petko z Polemicu, či Martin Kittner, najznámejší spievajúci kaderník, ktorý naspieval aj titulnú skladbu k filmu. Vo filme sa mihne aj Táňa Pauhofová, Pyco a Marián Čekovský a raper Rytmus, ktorí mali hrať členov horskej polície. Martin Kittner sa postaral aj o výbornú atmosféru afterparty po premiére filmu, na jeho nestarnúce melódie si okrem tvorcov filmu zatrsali aj Bruno Ciberej, či Dano Dangl, ktorí nešetrili slovami chvály na film.

PRVYSLOVENSKYHOROR_STILL03

Prvý slovenský horor mal svetovú premiéru na tohtoročnom Art FIlm Feste, kino Lumière je prvé, do ktorého sa dostal aj pre nefestivalových divákov. Tu má film naplánovaných deväť premietaní, na jeseň vycestuje na slovenské turné aj s tvorcami.

FACEBOOK FANPAGE: https://www.facebook.com/prvyhoror
BLOG PRODUCENTA https://slovak.blog.sme.sk/

TVORCOVIA:

Róbert Slovák (režisér, producent, spoluscenárista) sa viac ako desať rokov venuje reklame a komunikácii, je spolumajiteľom reklamnej agentúry Respect APP, trikrát zvoleným prezidentom Art Directors Club Slovakia, členom Boardu Art Directors Club Europe, Arbitrážnej komisie Rady pre reklamu a Výboru pre médiá Rady vlády Slovenskej republiky. Režíroval viacero reklám a niekoľko hudobných videoklipov, je producentom dokumentu Devínsky masaker.

Viktor Kamenický (koproducent, kameraman, spoluscenárista) je PhD študent na Paneurópskej vysokej škole, venuje sa audiovizuálnym dielam, ich produkcii a postprodukcii, je autorom virálneho videa „Som čarovný“ a spolumajiteľom kreatívnej produkčnej spoločnosti Purquoise.

Lenka Slovák Bónová (spoluscenáristka a klapka) sa niekoľko rokov venuje reklame, ako ideamakerka a copywriterka vytvorila niekoľko reklám a kampaní. Píše a vymýšľa, vytvára projekty v oblasti pleasure marketingu (toho, čo ju baví), napríklad módy či chutného jedla: City Fashion Guide, Italy with Love, Vintage Rich Bitch.

Zdroj: Robert Slovák