Prvý singel z posledného albumu Mira Žbirku nesie odkaz – Nie si sám

Miro Žbirka mal ešte veľa plánov, ktoré už bohužiaľ nestihol zrealizovať. Jedným z nich bolo dokončenie nového albumu, na ktorom začal pracovať už počas prvého lockdownu, od marca do júna 2020. Vzniklo viac skladieb, ale pri konečnom výbere z nich nakoniec Meky vybral päťnásť.

Niektoré z textov napísal sám a spracoval aj doteraz nezhudobnené básne Joža Urbana, Václava Hrabě, či Daniela Heviera. Báseň Posledné veci z Hevierovej zbierky Vták pije z koľaje (1977) dala názov aj celému albumu, aj keď je o úplne iných “posledných veciach”. Prvým singlom z albumu Posledné veci, ktorý uzavrie úspešnú, viac ako päťdesiatročnú skladateľskú cestu československej legendy je duet Miro Žbirka – Nejsi sám feat. David Žbirka. Vychádza 24.2.2022 vo vydavateľstve Universal Music.

David v skladbe nielen spieva, ale spolu s Patrickom Jamesom Fitzroyom sa postaral aj o jej konečnú podobu.

“Počas pandémie, keď sa nekonali koncerty a David bol doma, mali veľa času sa s Mekym dlho rozprávať o hudbe. Veľa jej spolu počúvali, rozoberali muzikantské veci a doslova sa v tom “vŕtali”. Tak vznikol aj nápad, že David zaranžuje jednu skladbu. Mekymu sa to páčilo a tak začal pracovať aj na ďalších. Z toho postupne vyplynulo, že sa produkčne postará o celý album,” upresnila Katka Žbirková.

Miro Žbirka bol v požiadavkách na nahrávanie a produkciu veľmi náročný, ale keď sa presvedčil, že to pôjde správnym smerom, dokázal sa spoľahnúť aj na generačne mladších hudobníkov, čo potvrdil už na Modrom albume. Konečnú podobu skladieb schválil a naspieval na jar a v lete minulého roku. Dve skladby dokončil v čase, keď už bol v nemocnici.

“Posledné dve nedokončené skladby ho tak trápili, že sa dal v čase minuloročných narodenín prepustiť z nemocnice, aby ich doma mohol dokončiť,” povedala jeho manželka

David Žbirka, ktorý je sám hudobne aktívny v anglických projektoch Sunbrella a Golf Alpha Bravo, album dokončuje v londýnskom štúdiu Konk. Štúdio patrí Rayovi Daviesovi z The Kinks a sídli v štvrti Muswell Hill, odkiaľ pochádzala rodina Mira Žbirku. Vznikol tam aj prvý singel Nejsi sám. Československý duet otca so synom, ktorý pomyselne odovzdáva hudobnícku štafetu do videoklipu spracovali režisér Šimon Šafránek, ktorý režíroval aj oceňovaný dokument Meky a strihač Šimon Hájek.

Cover singla je časťou obalu albumu Posledné veci, ktorý vytvoril Mekyho priateľ, fotograf Peter Župník. Slovenský fotograf, ktorý momentálne žije v Paríži, spolupracoval na albume Empatia, či výberovke 22×2. Vydanie albumu Posledné veci plánuje Universal Music na prelom apríla a mája 2022.

Na jeseň 2022 sa v Bratislave, Prahe a Londýne chystá veľká koncertná pocta hudbe Mira Žbirku. Legendárne skladby a veľké hity na nich naživo zahrajú a zaspievajú hviezdy súčasnej slovenskej a českej hudobnej scény. Všetci umelci, ktorí nezištne prijali pozvanie na koncert TRIBUTE TO MIRO ŽBIRKA 70vzdajú hold tvorbe výnimočného autora a speváka. Mená účinkujúcich budú zverejňované postupne, vždy s označením #MEKYNAVEKY, ktoré bude jednotiacim motívom všetkých aktivít spojených s poctou Mirovi Žbirkovi. Koncerty TRIBUTE TO MIRO ŽBIRKA 70 sa uskutočnia 17.10. 2022 v NTC Aréna Bratislava, 21.10.2022 v O2 Universum v Prahe a 24.9.2022 v londýnskom 229 Venue.

Každý z týchto koncertov bude výnimočnou viac ako dvojhodinovou hudobnou a vizuálnou šou, ktorá bude oslavou hudby Mira Žbirku vo všetkých jej podobách.

Na albumy Nemoderný chalan a Chlapec z ulice sa bude tento rok spomínať v špeciálnom programe na festivale Pohoda. Na DVD vyšla aj posledná, tretia séria televíznej show Doupě Mekyho Žbirky a pripravujú sa aj ďalšie prekvapenia, ktoré si fanúšikovia nájdu na oficiálnom webe a facebookovom a instagramovom profile

Miro Žbirka – Nejsi sám feat. David Žbirka
Autori: Miro Žbirka, David Zbirka
ISRC: CZUM72200083
2022 Universal Music
https://mirozbirka.lnk.to/nejsisam

Réžia : Šimon Šafránek
Strih: Šimon Hájek

https://www.zbirka.cz
https://www.facebook.com/MiroZbirka/
https://www.instagram.com/mirozbirka/

Zdroj: TS