Prvý ročník festivalu islandskej hudby Hvalur prinesie do Bratislavy hviezdy ako Sykur, či Kælan Mikla!

Bratislava sa v októbri zmení na magický Island. Chystá sa totiž prvý ročník islandského hudobného festivalu Hvalur, ktorý na Slovensko prinesie šesť islandských kapiel. Ide o prvý festival islandskej hudby nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe. Dvojdňová koncertná prehliadka sa bude odohrávať v Ateliéri Babylon v centre mesta. V stredu 24. októbra vystúpia v Ateliéri Babylon Magnús Jóhann (ambient), CeaseTone (indietronica) a dievčenské synth-punkové trio Kælan Mikla. Vo štvrtok 25. októbra sa v rovnakých priestoroch predstavia Sunna Fridjons (chamber pop), Hugar (neo-classical) a electro-popová hviezda Sykur. Festivalových návštevníkov čakajú aj sprievodné podujatia, ako napríklad moderovaná diskusia s islandskými hudobníkmi, či premietanie filmu Reykjavík Revisited.

Žánrovo rôznorodý hudobný program festivalu predstaví čerstvé objavy na scéne, ale aj „vačšie mená,“ ktoré sú na Islande považované za ikonické. Toto označenie už neraz dostala aj electro-popová formácia Sykur, ktorú preslávili hity ako Reykjavík, Messy Hair či Viltu Dick. Sykur (v preklade cukor v islandskom jazyku) sú na scéne už desaťročie a po dvoch albumoch hlásia comeback s novým singlom Loving None. Nové skladby však hrávajú na koncertoch už dlhšie. Posledných sedem rokov sa podľa ich slov venovali nielen autorským projektom, ale aj nahrávaniu nového materiálu. „Predchádzajúce albumy sme väčšinou napísali v štúdiu, nové skladby sme viac obrúsili vďaka feedbacku na koncertoch. Zistili sme, čo funguje naživo a čo nie a až potom sme šli do štúdia,“ vyjadrili sa členovia Sykur. Nový album avizujú na začiatok roka 2019.

Ich prvá LP Frábært eða frábært vyšla v roku 2009, o dva roky neskôr nasledovala Mesópótamía. Oba albumy prijala hudobná kritka s nadšením. Sykur sa po 10 rokoch na scéne zapísali do hudobných dejín ako jedna z najlepších párty kapiel. Agnes, Halldór, Kristján a Stefán hrali na mnohých festivaloch, umeleckých inštaláciách, či dokonca súkromných večierkoch po celom svete. Napriek veľkoleposti zostávajú ich vystúpenia osobné a vo vzduchu cítiť ich energiu; Sykur jednoducho dokážu previesť publikum širokým spektrom emócii. Ich hudba roztancuje vašu myseľ aj telo. Prispieva k tomu okrem chytľavej elektronickej hudby aj excentrická speváčka Agnes, ktorá rada vystupuje v originálnych farebných kostýmoch. Jej energia dokáže publikum správne navnadiť na to, aby tancovalo spolu s ňou. Nechajte sa uniesť do tanečnej galaxie spolu so Sykur, na Hvalur festivale ich budete môct zažiť vo štvrtok 25. októbra ako headlinera posledného večera.

Sykur – Reykjavík

Kælan Mikla sú temné dámy z Reykjavíku, ktoré vo svojej hudbe miešajú punk, slam poetry a špecifický zvuk syntetizátora. Ich avantgardné vystúpenia vás nenechajú chladnými, zimomriavky na ich koncerte sú zaručené. Surový zvuk v kontraste s krásou Margrét Rósa (basgitara), Laufey Soffia (spev) a Sólveig Matthildur (klávesy) je priam hypnotizujúci.

Islandskí novinári označujú ich hudbu ako „krásu, ktorú možno hľadať v smútku.“ Dievčatá si podmanili aj Roberta Smitha, frontmana The Cure, ktorý Kælan Mikla osobne zavolal toto leto na Meltdown festival, ktorý kurátoroval.

Počiatky kapely siahajú do roku 2013, kedy ešte ako študentky vyhrali súťaž v slam poetry v miestnej knižnici. Ich tvorba sa dá naďalej považovať za zhudobnenú poéziu. Lauffey proklamuje do temných tónov basgitary a syntetizátora najskôr jemne šepkané slová, ktoré neskôr ich vygraduje na hlasné výkriky o nezmyselnosti všetkého. Dostane sa vám pod kožu vďaka sugestívnej performance, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou hudobno-vizuálneho zážitku na ich koncerte. Ich tretí album „Nótt eftir nótt“ vyjde na kanadskom labeli Artoffact Records už v novembri tohto roka. Skladby z neho predstavili Kælan Mikla už na európskom turné, kde hrali s americkým pesničkárom známym ako King Dude. Nové piesne zaznejú aj na Hvalur festivale, kde Kælan Mikla vystúpia ako headlinerky prvého večera, teda v stredu 24. októbra.

Kælan Mikla – Kalt

V prvý deň (streda 24. októbra) začne Hvalur festival koncertom mladého hudobníka Magnúsa Jóhanna, ktorý sa nedávo pochválil na sociálnych sieťach, že tento rok stíha 20 spoluprác s rôznymi hudobnými formáciami (pozn. red.: pre islandských hudobníkov je signifikantné, že naraz pôsobia v rôznych hudobných zoskupeniach a navzájom sa tak ovplyvňujú). Magnús odštartoval svoj vlastný sólový projekt, keď začal skladať hudbu pre krátke filmy a začal experimentovať s rôznymi syntetizátormi a klávesami. Svoju hudbu opisuje ako zmes modernej klasickej, ambientnej a elektronickej hudby.

Na koncertoch sa obklopuje klavírom Fender Rhodes, rôznymi syntetizátormi a strunovými nástrojmi. Výsledkom je zmes sviežich zvukových plôch s improvizovanými prvkami. S autorskými skladbami zaujal aj na na prestížnom islandskom Músíktilraunire (Battle of the Bands), kde mu udelili tretie miesto. Na Hvalur festivale predstaví skladby z debutového albumu Pronto, ale aj novinky. Špeciálny zážitok umocní videoprojekcia, ktorú exkluzívne pre bratislavský koncert pripravia slovenskí výtvarníci Ján Juhaniak a Marián Vredík.

Magnús Jóhann – Pronto

Ako druhá sa v stredu na pódiu predstaví kapela Hafsteinna Þráinssona – CeaseTone. Pôvodne autorský sólový projekt vznikol v roku 2012, neskôr sa rozrástol o ďalších troch členov. Prvé živé vystúpenie CeaseTone sa uskutočnilo na Iceland Airwaves 2014. V roku 2015 vyhrala kapela na All Tomorrows Parties festivale nezávislú talentovú súťaž spomedzi 400 ďalších kapiel. CeaseTone vydali v ten istý rok svoj debutový singel „Full Circle,“ ktorý sa stal hitom a bodoval v top priečkach národných rádií. Ich druhý singel „The Bright Side“ vydali v marci 2016 spolu s hudobným videom, ktorý vytvoril sám Hafsteinn.

Ceasetone vydali vlani v lete debutový album s názvom „Two Strangers“. Hudobní kritici naň reagovali slovami, že je Ceasetone ďalšou islandskou exportnou kapelou. Poslednou kapelou stredajšieho večera bude už spomínané synth-punkové/post-punkové trio Kælan Mikla.

CeaseTone – Full Circle

Štvrtok 25. októbra bude patriť prvý koncert večera skladateľke a speváčke Sunne Fridjons. Jej hudba je nevinná a zároveň temná. Obsahuje minimalistické, ale hrubo textúrované inštrumentálne kúsky. Surové klavírne a sláčikové aranžmány a silné vokály sú hlavným hudobným motívom jej mrazivých komorných piesní s kinematografickým nádychom. Je silno inšpirovaná ženskými hudobníčkami ako sú Tori Amos, Agnes Obel, alebo Sunnina osobná mentorka Sóley. Sunna vydala svoj debutový akustický album Enclose začiatkom tohto roka. Jej koncert bude obohatený o videoprojekciu slovenskej výtvarníčky Martiny Šperkovej.

Duo Hugar sa do Bratislavy vráti po roku, tentokrát predstaví nový album Varða, ktorý vychádza v týchto dňoch pod krídlami veľkého vydavateľstva Sony Music (pozn.red.: názov albumu odkazuje na mohylu, ktorá už dlhé veky slúži Islanďanom ako dôležitý navigačný bod na ostrove). Momentálne sú Hugar na európskom turné, do Bratislavy prídu z Holandska.

Hugar debutovali eponymným albumom v roku 2014. Dve skladby z tohto albumu sa dostali do zoznamu playlistov „Peaceful Piano“ a ich skladby majú už teraz milióny prehratí. Bergur tiež spolupracoval s Oláfurom Arnaldsom na soundtracku k televíznemu seriálu Broadchurch, za ktorý získal Oláfur cenu BAFTA. Jeho rukopis nájdete aj na najnovšom albume Björk (Utopia), na ktorom pracoval ako zvukový majster. K výnimočným spoluprácam radia Bergur a Pétur aj ich singel Waves, ku ktorému im naspieval vokály spevák Agent Fresco Árnor Dan. Záverečný koncert festivalu bude patriť tanečnej hudbe Sykur.

Hugar feat. Arnór Dan – Waves

Sprievodný program

Slávnostné otvorenie Hvalur festivalu sa bude konať už deň pred koncertami, teda v utorok 23. októbra v priestoroch kníhkupectva Artforum na Kozej ulici o 19-tej hodine. Návštevníci môžu očakávať premietanie dokumentárneho filmu Reykjavík Revisited, ktorý nakrútil Juraj Kušnierik spoločne s Jurajom Kováčikom počas ich cesty na Island. Film je plný rozhovorov s ľuďmi, ktorí tvoria „hudbu ostrova.“ Tak sa volá aj kniha, ktorú Juraj Kušnierik napísal o islandskej hudbe. Otvorenie festivalu bude patriť spomienke na tohto významného novinára, ktorý svojou dlhoročnou prácou vznietil u slovenského publika záujem o islandskú kultúru a je inšpiráciou aj pre organizátorky festivalu Lauru Loviškovú a Reginu Ulejovú.

Trailer

Hvalur festival nebude len o hudbe, ale aj o rozhovoroch, stretnutiach a budovaní komunity. Organizátori pripravili pre fanúšikov Islandu moderovanú diskusiu s islandskými hudobníkmi, ktorú bude viesť renomovaný hudobný publicista Oliver Rehák. Jeho hosťami budú členovia kapiel Sykur, CeaseTone a speváčka a skladateľka Sunna Fridjons. Prezradia, aké boli ich začiatky, ako vydali svoj prvý album a tiež ako svoju autorskú hudbu dostali do zahraničia. Diskusia sa bude konať vo štvrtok 25. októbra o 17:00 hod. v priestoroch bratislavského kníhkupectva Martinus. Vstup na diskusiu je voľný.

Event: https://www.facebook.com/events/1081056645390823/

Event: https://www.facebook.com/events/2149032541997262/

Lístky zakúpite na: www.tootoot.sk

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS