Prvé zimné 4 živly: Hostia a “tí druhí“!

Prvý ročník Zimného filmového seminára 4 živly prinesie do Banskej Štiavnice v dňoch 24. – 26. 2. 2012 takmer dve desiatky filmov a sprievodných podujatí, rámcovaných témou TÍ DRUHÍ. Priestor v programe dostanú vzťahy obyvateľov Slovenska a Maďarska k sebe navzájom a k ďalším národnostným menšinám, ktoré na ich územiach žijú.

Okrem archívnych snímok a zástupcov zlatých fondov národných kinematografií sa publiku v Banskej Štiavnici predstaví niekoľko filmových noviniek. Režisérka Angéla Galán príde osobne uviesť svoj dokument Slovenskímaďari, v ktorom nazerá na medzinárodné vzťahy z vlastného pohľadu Maďarky, vychovanej na Slovensku a pátrajúcej po národnostnej identite v 21. storočí.

Maďarský režisér s rumunskými koreňmi Robert Lakatos predstaví dokumentárnu komédiu Bahrtalo! (Veľa šťastia!). Transylvánski kamaráti – Cigán Lali a Maďar Lóri – v nej vyrážajú na cestu cez Európu do Egypta predať psa. Prekračovanie štátnych hraníc aj pomedzia dokumentárneho a hraného filmu v ich spoločnosti robí z cestovania nesmierne zábavný zážitok.

Scenárista Marek Leščák pracoval s tematikou národnostných menšín v minuloročnom filme Martina Šulíka Cigán. Slovenskú premiéru mal v rómskej osade pri obci Richnava, 4 živly ho s Leščákovým úvodom premietnu v Komunitnom centre štiavnického sídliska Šobov a po jeho projekcii návštevníkom zimného seminára i miestnym obyvateľom zahrá domáca kapela na pravom rómskom bašavli!

Rómska hudba zaznie aj v dokumentárnom filme Cigarety a pesničky, ktorý spolu s prezentáciou projektu Neve giľa, zaznamenávajúceho modernú rómsku hudobnú tvorbu, predstaví etnografka a muzikologička Jana Belišová s dokumentaristom Marekom Šulíkom.

Účinnosť edukačnej hodnoty seminára a prehľad účastníkov v oblasti filmovej histórie preverí Veľký filmový kvíz, živlovská verzia tradičného Videostopu. Najrozhľadenejšieho súťažiaceho neminie odmena, no naprázdno neodídu ani ostatní…

V posledný februárový víkend navštívia Banskú Štiavnicu „tí druhí“ a na historicky prvom Zimnom filmovom seminári 4 živly ukážu, aká tenká môže byť hranica medzi nimi a nami ostatnými. Nahliadnite za ňu tiež! Viac informácií nájdete na www.4zivly.sk.

Zimne 4zivly

Zdroj: OZ štyri živly
Publikoval: Redakcia GREGI.NET