Prudký moment, keď sa protiklady zrazia do jedného: Do T3 dorazí výrazná sila bristolskej avantgardy Sarahsson a Evil Medvěd

Skladateľka, producentka, performerka a DJKa Sarahsson dorazí 25.4. do Bratislavy predviesť svoj výrazný a osobný zvukový svet. Na svojom minuloročnom debute The Horgenaith kombinuje klasickú hudbu, metal, hardcore a ručne vyrobené nástroje a prostredníctvom cronenbergovského hororu skúma ženskosť, telesnú premenu a prírodu.

V rámci svojej intenzívnej kariéry sa rýchlo stihla stať nielen výraznou silou v prosperujúcej bristolskej avantgarde, ale aj stáť na pódiu s menami ako Lyra Pramuk, Oklou, či LEYA, postarala sa o živý zvuk k tohtoročnej prehliadke Acne Studios na Paris Fashion Week, pripravila guest mix pre FACT Mag, jej debut sa dostal do rebríčku najlepších albumov roka podľa The Quietus a do T3 – kultúrneho prostriedku prichádza nedlho po vystúpení na festivale Rewire.

Pri práci na jej debutovom albume The Horgenaith sa Sarahsson rozhodla nepoužívať žiadne sample, a album stvorila výhradne z vlastných field recordingov, či rozličných vlastnoručne vyrobených nástrojov. Momenty vznešenej krásy sú pretkané extrémnym zvukovým dizajnom, destabilizujúcimi rytmami a perkusiami, ktoré otriasajú zemou. Jej radikálna a inovatívna tvorba sa vyhýba akejkoľvek jasnej definícii a svojím jedinečným citom pre melódiu, bohatú texturálnu harmóniu a dramatické príbehy skúma nielen možnosti umeleckého vyjadrenia, ale aj otázky rodu a queerness.

Sarahsson hovorí: „Snažím sa dosiahnuť veľmi špecifický pocit. Jeden maličký bod uprostred jadrového výbuchu, kde sa všetko deje naraz, horkosladký a prudký, moment, keď sa protiklady zrazia do jedného. Bod spojenia.“

V T3 sa 25.4. predstaví aj Evil Medvěd – projekt Faolána McGowana, posôbiacich v Prahe. Ich live sety sú nabité energiou – chaotické a zložité, no zároveň hravé, nežné a osobné. Evil Medvěd využíva modulárny syntetizátor na tvorbu detailne dizajnovaných livesetov, ktoré divákov skrz výbuchy chaotickej energie nakopnú anaeróbneho, staccato tanca.

Večer otvorí aj zatvorí neobvyklé back to back spojenie TRANSmisie a Niny Exui známej zo zoskupenia Fairycore Syndicate.

Podujatie: https://www.facebook.com/events/1927463880929394/
https://www.facebook.com/T3.kulturny.prostriedok
https://www.instagram.com/t3kulturnyprostriedok/
https://www.factmag.com/2022/11/14/fact-mix-883-sarahsson/
https://thequietus.com/articles/31988-sarahsson-bristol-interview
https://www.kaltblut-magazine.com/track-by-track-sarahsson/
https://shapeplatform.eu/artist/evil-medved/

Zdroj: TS