Projekt Sandozz si pripomína výročie Nežnej revolúcie novou skladbou „Kvapka s cukrom“.

Martin Zverko, zakladateľ a stály člen projektu San- dozz: “Text piesne „Kvapka s cukrom“ načrtáva bezradnú situáciu, v ktorej človek prijme pomyselnú laboratórnu kli- etku za svoj vlastný domov, lebo je to tak pohodlnejšie. Stačí, obrazne povedané, ak mu dávajú laboranti zaodmenu v napájadle vodu s cukrom. Človek potom sedí v takej klietke a stláča páčku ako laboratórny potkan. Viac mu už ku šťastiu netreba, lebo vždy, keď páčku stlačí, z napájadla dostane za odmenu tú sladkú kvapku vody. Ne- musí sa už viac on nič snažiť, nemusí už viac premýšľať.“

Nežná revolúcia skoncovala s totalitným systémom, ktorý zakazoval slobodné myslenie a prenasledoval občanov, ak malivlastné názory. Ak však mali názory také, aké diktoval systém a „vláda jednej strany“, po- tom dostali za odmenu tú povestnú „kvapku vody z cukrom“. Bez zbytočnej námahy, či premýšľania.

Dnes by sa možno mnohí chceli vrátiť naspäť do pomyselnej klietky, aby im zase niekto hovoril, čo si majú myslieť a čo majú robiť, len aby dostali tú la- hodnú odmenu. Bez zbytočnej námahy, či premýšľa- nia. V skutočnosti však možno snívajú o slobode a o voňavom ale divokom zlatistom mede. A tak napokon nikdy nebudú šťastní.

Martin: „Pôvodná verzia vznikla na španielke, ako odpoveď na email od známeho, ktorý v tom čase prednášal na fakulte masmediálnej komunikácie. Bol zhrozený, že jeho študenti si radšej zvolia neslobodu, len aby sa ľahšie dostali k rýchlej odmene. Napísal som teda pieseň ako ventiláciu ponurej predstavy. Často som si potom túto pieseň brnkal na záhrade pri pive, alejeden večer som zabudol gitaru v skúšobni a doma som mal iba basu. A tak som si to skúsil zahrať  na  base.  A  vtedy  som  so  zavretými  očami „počul“ kompletnú kapelu. Akoby som bol iba pomyselnou anténou a zdroj bol niekde v kozme. Kláves nahradil pôvod- nú španielku, gitary doplnili obraz zvieratka, čo škrabe na mreže klietky a bicie dodali ponurému obrazu chýbajúcu údernosť. “

Všetky nástroje aj spev nahral Martin sám vo svojom projektovom štúdiu v Kalifornii, kde momentálne žije a pracuje. Pieseň bude postupne zverejnená na všetkých dos- tupných digitálnych platformách, začínajúc 17. no- vembrom 2022. Fyzické CD bude dostupné na predaj v decembri 2022.

Projekt Sandozz momentálne vystupuje v zostave Martin Zverko (gitara a spev), Martin Kováč (klávesy), Peter Andráš (basgitara), Igor Fabian (sólová gitara a doprovodný spev) a Jozef Kolcún (bicie). Kapela Sandozz absolvovala v roku 2022 limitovanú sériu vystúpení na Slovensku vo Vysokých Tatrách, tvorená muzikantami z iných slovenských kapiel, ktoré sú inak žánrovo veľmi rôznorodé. Od psyche- delického rocku The Pillows, cez punk skupiny Roz- por, či emo a neocrust Distaxu.

Kvapka s cukrom
Credits:
Vocal: Martin Zverko
Bass and guitars: Martin Zverko Keyboard: Martin Zverko Drums: Martin Zverko
Flute: Martin Zverko
Recorded in: California, 2022
Recorded and mixed at: “Studio 23” in Oakland, CA
Mastering: Mike Marsh @ The Exchange MMM, UK
Composition BMI 

Trac k NoTrack nameInterpretAuthor LyricsAuthor MusicISRCUPC/EANYear
1Police and SilenceSandozzMartin ZverkoMartin ZverkoQM-GLA-22-611101980150098322022

Zdroj: TS